Hlavní navigace

Microsoft krátce poprvé předvedl Spartan na mobilu. Zatím nic moc nového

2. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na tiskové konferenci v Barceloně Microsoft vedle dvojice nových Lumií předvedl také prohlížeč Spartan. Průběh vývoje od poslední akce zřejmě pokročil natolik, aby mohlo dojít aspoň k malé ukázce. Kdo již pracoval s nějakou verzí Windows 10, patrně na obrázku najdete poznávací znaky nového designu uživatelského prostředí. Týká se to zejména tlačítek.

Dříve jsem si stěžoval na tzv. hamburgerovou nabídku, která prorůstá zatím nehotový operační systém. V nástupci Internet Exploreru ji nenajdete. Kupodivu hlavní nabídku zastupuje spodní tenká lišta, kterou lze prstem roztáhnout. Microsoft se nicméně nechal zviklat a hlavní nástrojovou lištu s adresní řádkem přesunul nahoru, takže nás patrně čeká méně pohodlné ovládání.

 

Oproti současnému prohlížeči přibude viditelných tlačítek. Kromě Zpět a Vpřed to bude tlačítko pro obnovení stránky a přechod do režimu pro čtení, jenž stránku přeformátuje, aby se článek lépe četl. Člověk z Redmondu předvedl nástroj pro přidávání stránek na seznam k budoucímu přečtení. Samotný režim čtení úplně nový není, najdete ho už v IE ve Windows (Phone) 8.1.

Došlo také na krátkou ukázku mobilních Office, která budou plnohodnotným nástrojem na editaci dokumentů, tabulek nebo prezentací. Viděli jsme kousek kalendáře, který bude součástí Outlooku, tedy e-mailového klienta, který na počítačích obsahoval kalendář celé roky.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?