Hlavní navigace

Microsoft příští rok ukončí Internet Explorer. Uživatelé mají přejít na Edge, který nabídne tzv. IE mód

19. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews
Microsoft příští rok v červnu definitivně ukončí podporu prohlížeče Internet Explorer. Uživatelé mají přejít na Microsoft Edge, jež postavený na jádru Chromium. Microsoft si tak na ukončení nechal více než rok, přestože migrovat uživatele na Edge se snaží již roky.

Budoucnost Internet Exploreru je v prohlížeči Edge“, řekl Sean Lyndersay z Microsoftu. „Edge je rychlejší a bezpečnější a kompatibilitu se staršími weby může zajistit také“. Internet Explorer (v aktuální verzi 11) již nebude podporován ani na webech Microsoftu. Například na službě Office 365 či ve webovém Outlooku. Některé služby Microsoftu už ale IE11 opustily dříve.

Microsoft vydal první verzi Edge před šesti lety, zatímco Internet Expolorer je s námi již více než čtvrtstoletí (od Windows NT 4.0). Aktuální podíl Internet Exploreru je podle některých statistik již pod jedním procentem, podle jiných jej používá ještě pět procent uživatelů. Edge je na tom lépe, žebříčkům však kraluje Chrome. Však také Microsoft i u Edge opustil jádro EdgeHTML a přešel na Chromium. Edge později vyšel také pro Linux.

Internet Explorer 11
Internet Explorer 11
Microsoft Edge
Microsoft Edge

Prohlížeč Edge obsahuje tzv. IE mód, který zpřístupňuje například prvky ActiveX. Ty stále využívá mnoho korporátních uživatelů. Hlavně ale obsahuje staré renderovací jádro. Tento režim by měl v Edge zůstat ještě minimálně několik let. Poznáte jej podle malé ikonky IE v záložce.

IE 11 timeline Časová osa ukončení podporu Internet Exporeru (zdroj: Microsoft)

Ukončení podpory Internet Exploreru se týká všech uživatelských verzí Windows 10, zatímco v některých speciálních (serverových) verzích by ještě mohl zůstat. Datem konce má být 15. červen 2022.

zdroj: Blog Windows

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.