Hlavní navigace

Microsoft reaguje na Kasperského. Většinu obvinění smetl ze stolu

26. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft tvrdí, že podporuje bohatý ekosystém bezpečnostních řešení a s výrobci antivirů spolupracuje, aby jejich produkty ve Windows fungovaly.

Kaspersky Lab není spokojený s Windows v otázce přístupu k antivirovým řešením a začátkem června podal podnět k prošetření Evropské komisi. Na toto téma si můžete na Cnews přečíst rozsáhlé články, ale také poslechnout pár dní starý podcast. Před pár dny Microsoft na výrobce bezpečnostního řešení zareagoval na blogu Windows Security. Příspěvek je dlouhý, v kostce ale říká, že se Microsoft snaží vytvořit bezpečný operační systém a za tento přístup se „nestydí“.

Detekční schopnosti Defenderu

Součástí bezpečného vydání Windows je pak antivirus pro ochranu před malwarem. Eugen Kaspersky poukázal na to, že toto řešení v minulosti na relativní rovině získávalo slabší hodnocení než konkurence. Microsoft se však odkazuje na květnový test, který by měl odrážet reálné podmínky ve světě.

Podle AV Comparatives si nejen v něm, ale obecně v posledních měsících Defender vedl dobře a zachytil přes 99 % škodlivých kódů. (Jen v únoru však šlo o 96,6 %.) Připomínám ale, že samotné testy nemusí mít z komplexního hlediska zabezpečení vysokou vypovídající hodnotu. Testy i většinu antivirů zpochybnil před několika měsíci bývalý zaměstnanec Mozilly.

Problematika rychlého vývoje a upgradů

Microsoft reaguje na údajnou nedostupnost testovacích verzí Windows tím, že jednak vydává pravidelně nová sestavení veřejně skrze program Windows Insider, jednak spolupracuje s tvůrci antivirových řešení a identifikuje významné změny v systému. Podle Microsoftu je vývoj transparentnější než dřív a s ohledem na rychlejší vývoj zdvojnásobil snahu o podporu výrobců.

Např. v době, kdy uvolnil Creators Update, zhruba 95 % antivirů používaných na strojích s Desítkami bylo s touto verzí kompatibilní. Microsoft dále tvrdí, že pro ty případy, kdy antivirus kompatibilní není, vytvořil funkci, jež zajistí, že po provedení upgradu jsou uživatelky a uživatelé vyzváni k instalaci nejnovější verze antiviru. Původní ochrana je však vypnuta, aby upgrade mohl proběhnout.

Zatímco Kaspersky tvrdí, že Microsoft antiviry prostě odebere, Microsoft zase říká, že dotyčného uživatele či uživatelku vyzve k instalaci kompatibilní verze. Dokonce má pro tyto účely vytvořený seznam kompatibilních verzí, na němž spolupracuje s výrobci bezpečnostních řešení, aby bylo jednoznačné, které verze bezpečnostních produktů jsou kompatibilní s novými verzemi Windows, a kam mají být uživatelky a uživatelé nasměrováni pro upgradu.

Co když licence vyprší?

Microsoft dále uvádí, že pokud je nainstalovaná ochrana třetí strany funkční, Defender bez schválení neprovádí žádné akce. Zapne se však, pokud ochrana přestane fungovat např. kvůli vypršení licence. Nechráněné počítače Redmondští nechat nechtějí. Kaspersky si stěžoval na to, že nemůže použít vlastní oznámení o vypršení licence. Podle Microsoftu ale bylo opět ve spolupráci s výrobci antivirů standardizovanou sadu oznámení, která dávají na srozuměnou, že licence brzy vyprší.

Jedná se také o větší oznámení, které se objeví v popředí ve středu obrazovky. Ačkoli Kaspersky podle všeho opravdu nemůže použít své blikající a červení vykřičníky zobrazující upozornění, zobrazují se neutrální, ale dostatečné výrazná oznámení o vypršení licenci. Kdo chce, licenci si prodlouží. (Navázat by mohla diskuze o jednání pod nátlakem.)

Většinu nařčení Kasperskyho tak Microsoft smetl ze stolu. Zůstávají pouze výtky k tomu, aby Windows Defender v hlavním okně netvrdil, že je počítač nezabezpečený ve chvíli, kdy je funkční jiná ochrana. V Creators Updatu však bylo starší rozhraní nahrazeno Centrem zabezpečení a budu muset ještě ověřit, zda se i toto prostředí vymezuje vůči funkční ochraně od třetí strany.

Byl pro vás článek přínosný?