Hlavní navigace

Microsoft To Do 2.0 se snaží překročit stín Wunderlistu. Přiblížilo se mu vzhledově

10. 9. 2019

Sdílet

Přiblížení k Wunderlistu nelze brát jako nadávku. Oblíbený produkt podle některých stále předbíhá To Do, co se počtu funkcí týče. Na To Do pak pracují z části stejní lidé.

O mladém nástroji pro plánování úloh s názvem Microsoft To-Do jsme se už párkrát bavili. Povedlo se mu skloubit čisté a přehledné prostředí s užitečnými funkcemi. Naposledy šlo třeba o složky pro seznamy. Pozvolna se dotahoval na Wunderlist, starší řešení, jehož tvůrčí tým byl odkoupen právě Microsoftem v roce 2015. Kdo měl tedy rád Wunderlist, postrádal pádné důvody ho opustit. Redmondští čerstvě oznámili To Do 2.0 (nyní již bez spojovníku v názvu), které lze brát jako další důkaz, že na nástroji pracuje aspoň z části stejný tým. Symbolický posun na úroveň 2.0 podporuje upravené logo, které už není tak ploché zapadá do grafického stylu dalších kancelářských aplikací od Microsoftu. Především se však výrazně změnila podoba uživatelského prostředí To Do.

To Do 2.0 evokuje Wunderlist

Na koncepci nástroje se nic dramaticky nemění, jednotlivé úlohy však už nejsou součástí bílého či tmavého prostoru. Naopak teď hierarchicky vystupují do popředí, díky čemuž jsou výraznější. Součástí pozadí se naopak stalo záhlaví každého seznamu. Zabírá méně prostoru a není tak okázalé. Pozornost tak věnujete právě úlohám jim. Jak Microsoft potvrdil, byl to záměr.

Subjektivně však prostředí Microsoft To Do z části ztratilo dříve omílanou čistotu prostředí. Kromě několika barevných schémat, kde chybí možnost zvolit si své barvy, si pozadí seznamu ozdobíte fototapetami. A podobnost s Wunderlistem? Pokud jste ho někdy použili, bude vám okamžitě patrná. Sám tvůrčí tým poukazuje na to, že To Do zkrátka z části tvoří stejní lidé. Mimochodem, o podporu tmavého režimu tímto nástroj nepřišel, viz galerie.

Propracovanější přidávání úkolů

Novinky týkající se vzhledu nekončí tím, že si pro své seznamy můžete vybrat fototapetu. Za zmínku stojí ještě pole pro přidávání nových úkolů. To teď najdete ve spodní části okna, kde nabralo podobu samostatné lišty. Oproti dřívějšku se při psaní ukazují další možnosti, co s úlohou udělat (oproti jediném dřívějšímu příkazu Přidat). Rovnou si vyberete cílový seznam, datum splnění nebo datum upomínky.

Co se chystá dál? Třeba tmavý vzhled pro iOS. Někteří v To Do postrádají automatizaci. Wunderlist uměl do zobrazení Můj den úlohy přidávat sám. Vývojový tým uvažuje, že funkci do To Do zapracuje.

Původní autor Wunderlistu není spokojený

Možná jste nabyli dojmu, že se vydání Microsoft To Do 2.0 více točí kolem Wunderlistu. Nebude to náhoda. Před pár dny vyšlo najevo, že Christian Reber, spoluzakladatel Wunderlistu, chce produkt odkoupit. (Upozornil na to VentureBeat.) Naznačil, že není spokojený s tím, jakou prioritu má vývoj To Do v Microsoftu. Zvenčí jsme pozorovali pomalý vývoj. Před zhruba rokem naopak funkce v To Do radostně přibývaly, tempo opět zpomalilo někdy po zimě.

V tuto chvíli je už To Do nabízeno jako mladší alternativa na původním webu Wunderlistu. Jak jsem už naznačil, některým lidem ale stále chybí určité funkce Wunderlistu, produkty z hlediska funkcí stále nejsou paritní. Microsoft To Do vzniklo v roce 2017 a nelze se ubránit dojmu, že firma s tolika zkušenostmi a prostředky by mohla produkt funkcemi obohacovat vyšším tempem. To Do 2.0 nicméně působí, jako by bylo aspoň částečnou odpovědí na kritiku Rebera.

https://twitter.com/christianreber/status/1169985802421592064

https://twitter.com/christianreber/status/1170622793974767616

https://twitter.com/christianreber/status/1170622795392442368

Zdroj: Microsoft 365 Blog

Byl pro vás článek přínosný?