Hlavní navigace

Microsoft přidává podporu formátu AV1 do Windows a Edge. Doplněk je v obchodu

11. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Alliance for Open Media, Cnews.cz

Jak asi víte, pokud trošku sledujete svět videa, byl letos po několikaletém vývoji dokončen video formát (lidově řečeno kodek) AV1, který pro šíření videa zejména na webu vyvinulo sdružení Alliance for Open Media coby následníka formátů VP8 a VP9 od On2/Google. Před nedávnem jsme psali o tom, že AV1 se dostalo do Youtube a prohlížečů Chrome a Firefox. Nyní přibývá další zářez na pažbě – podporu tohoto formátu totiž přidává Microsoft do Windows.

Nebude to sice zatím ve výchozí instalaci, ale podporu pro přehrávání médií ve formátu AV1 bude jednoduché doinstalovat. Tento týden byl totiž balík s potřebným kodekem vydán coby aplikace v obchodu Microsoft Store (najdete ho zde). Doplněk nabízený zdarma se jmenuje AV1 Video Extension a momentálně je ve stádiu beta – tedy spíše zkušebním. Skrz obchod ho ale nainstalujete na pár kliknutí a poté by se měl sám automaticky aktualizovat na eventuální zralejší vydání.

Tento doplněk by měl zřejmě kodek AV1 nainstalovat do systému pro globální použití, pravděpodobně jako dekodér ve frameworku Media Foundation. Aplikace, které jej používají, by tedy mohly dostat podporu automaticky (ovšem přehrávače jako MPC-HC nikoliv, protože stojí na starší technologii DirectShow). Doplněk by měl AV1 přidat do zabudovaného přehrávače videa ve Windows („Filmy a TV Pořady“), ale také do internetového prohlížeče Edge. Tím pádem by tedy měl být použitelný i pro konzumaci streamů ve formátu AV1 z Youtube.

Rozšíření pro podporu formátu AV1 ve Windows v obchodu s aplikacemi Rozšíření pro podporu formátu AV1 ve Windows v obchodu s aplikacemi

AV1 Video Extension je podle informací v Microsoft Store dostupný pro osobní počítače, Surface Hub, HoloLens a zřejmě také pro Xbox One. Microsoft uvádí, že je pro jeho použití nutné mít také nejnovější verzi Windows 10, tedy podzimní update 1809 (v požadavcích je přesněji napsáno build 17763.0 a novější).

Počítač také musí mít 32bitový nebo 64bitový procesor x86 a systém Windows 10. Je možné, že by program fungoval i s emulací na čipech ARM. Ale protože u softwarových videodekodérů jde o kód intenzivně využívající výpočetní jednotky procesoru, asi to nebude dobrý nápad, protože výkon by nebyl nepoužitelný. Majitelé ARM zařízení s Windows tedy budou muset počkat na dostupnost nativní verze.

av1-windows-dekoder-microsoft-store-1Výkon beta verze nemusí být ideální

Microsoft uvádí, že tento balík je zatím rozpracovaný a vývojáři na něm ještě pracují. Zmíněno je, že zejména může trpět problémy s výkonem. Tím se patrně rozumí zatím pomalé dekódování nedostačující například na plynulé přehrávání videí s vyšším rozlišením. Microsoft neuvádí, jaký dekodér tato komponenta používá. Zdá se, že nejde o knihovnu Dav1d, která má za cíl poskytnout co nejvyšší výkon (nejnižší spotřebu CPU), takže je dost pravděpodobně použit oficiální/referenční dekodér libaom od Google/sdružení AOM.

To je škoda, protože eventuálně bude asi Dav1d o dost lepší, zejména co do škálování na více jader. Je ještě možné, že Microsoft vyvíjí úplně vlastní dekodér, protože v minulosti to už párkrát učinil (vyrobil například vlastní softwarový dekodér H.264 a HEVC). Ale zatím nejsou žádné indicie, které by na to ukazovaly – nejpravděpodobnější je tedy použití knihovny libaom.

Byl pro vás článek přínosný?