Hlavní navigace

Microsoft zkouší, jak při prohlížení webu přejít z mobilu na počítač [Windows Insider]

27. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Výjimečně se jedné novinky dočkaly také mobily. Jinak se ale hlavně počítače propojují s mobily. Microsoft testuje přechod při čtení webu z mobilu na počítač.

V minulém týdnu se Microsoftu nepodařilo vyprodukovat dostatečně kvalitní sestavení, které by mohl poslat všem přihlášeným k distribučnímu kanálu Fast ring v rámci programu Windows Insider. To se konečně změnilo, takže pokud testujete Windows, můžete nažhavit Windows Update. Konkrétně vyšel Windows 10 Insider Preview build 16251. A pak také Windows 10 Mobile Insider Preview build 15235, který výjimečně stojí za zmínku. Ale vezmeme to popořadě.

Počítače se propojují s telefony [PC]

Počítače se zlepšují v oblasti propojení s mobily. Protože jsou dnes mobily s Windows pasé, jako první se Microsoft zcela logicky zaměřuje na Android s tím, že budou brzy následovat iPhony. V tomto sestavení je ústředním motivem propojení brouzdání na webu. V Nastavení na hlavní obrazovce proto spatříte novou sekci věnovanou jen smartphonům.

Minulé sestavení: Sledujte, které typy úlohy vytěžují vaši grafickou kartu

Sem zamiřte, abyste svůj telefon s počítačem (či tabletem) propojili. Měli byste pak obdržet potvrzovací SMS, kde najdete odkaz pro stažení testovací aplikace Microsoft Apps. Tím bude dokončeno propojení dvou zařízení pro daný testovací scénář. Tentokrát můžete surfovat na webu. Pokud budete chtít pokračovat na počítači, na telefonu vyvolejte sdílení a zvolte svůj počítač.

Pak je ještě nutné na mobilu klepnout na jedno tlačítko; vybrat si můžete mezi tím, zda pokračovat v prohlížení na počítači hned, nebo až později. První volba stránku na počítači hned otevře, druhá znamená, že na vás bude stránka čekat v Centru akcí. Pro správnou funkčnost musíte být přihlášeni ke svému účtu Microsoft. Ulevilo se mi, že není funkce spojena s Cortanou – to bychom měli smůlu.

Nejprve na mobilu vyberte sdílení
Nejprve na mobilu vyberte sdílení
V nabídce zvolte pokračování prohlížení na počítači
V nabídce zvolte pokračování prohlížení na počítači
Na mobilu posléze určitě, zda budete na počítači pokračovat hned, nebo později
Na mobilu posléze určitě, zda budete na počítači pokračovat hned, nebo později

Cortana vypne zařízení [PC]

Když už je řeč o Cortaně, která v Česku oficiálně stále nefunguje, s tou můžete nově vyhledávat na webu, aniž by bylo nutné kvůli tomu hned otevírat prohlížeč. Některé věci vám totiž prozradí hned, např. jaké je počasí. Konečně je možné jí i hlasově přikazovat, aby počítač vypnula, restartovala, uzamkla, případně vás odhlásila. Tyto příkazy zná zatím jen v angličtině.

Automatické přihlášení k účtu [PC]

Na domácích počítačích bylo možné zapnout automatické přihlášení k účtu po restartu působeném instalací aktualizací. Běžně se aspoň k účtu Microsoft musíte hlásit zadáním hesla, alternativou je např. zadávaní PINu. Na lepších počítačích můžete využívat infrakameru nebo čtečku otisků prstů, lze ovšem přepokládat, že většina lidí je omezena na ruční zadání hesla či PINu.

Ty by tak mohlo tím spíš potěšit, že budou mít život o kousek jednouší. Automatické přihlášení k účtu je možné aktivovat též pro obyčejné vypnutí či restart počítače. Pokud volbu aktivujete, pak po provedení jedné z uvedených akcí budete po puštění systému znovu automaticky přehlášeni. (Akci musíte provést z přihlášeného účtu.)

Vylepšené Continuum [smartphony]

Na nové funkce pro smartphony nejsme v tomto vývojovém cyklu zvyklí. Co si tedy Microsoft přichystal? Windows 10 Mobile Insider Preview build 15235 nečekaně přidává režim vertikálního zobrazení pro Continuum. Pokud tedy připojujete mobil k externí obrazovce, jež stojí na výšku, můžete na ní pracovat, aniž byste museli naklánět hlavu.

Takhle vypadal režim Continuum na monitoru postaveném na výšku
Takhle vypadal režim Continuum na monitoru postaveném na výšku
Dnes už je zobrazení správné
Dnes už je zobrazení správné
Jen musíte režim zobrazení přepnout v Nastavení
Jen musíte režim zobrazení přepnout v Nastavení

Kompletní seznam novinek, opravených chyb a známých problémů ve Windows 10 Insider Preview build 16251 a ve Windows 10 Mobile Insider Preview build 15235 naleznete na blogu Windows Experience.

Mimochodem, podívejte se tam i v případě, že vás zajímá maskot programu Ninjacat. Tahle bojová kočka si totiž osedlala tygra, vlka a draka. Pokud tedy hledáte nové tapety s Ninjacat, můžete si stáhnout tento nový balíček. Ty původní naleznete zde.

Byl pro vás článek přínosný?