Hlavní navigace

Datových schránek je už milion. Kolik jich bylo zřízeno dobrovolně?

Sdílet

Ministerstvo vnitra se tento týden pochlubilo, že byla zaregistrována již miliontá datová schránka. Systém elektronické komunikace prý ale využívá až 1,4 milionu lidí. Mezi ty ministerstvo počítá i pověřené osoby, které mají přístup k cizím schránkám. DS mají povinnost využívat všechny právnické osoby a orgány veřejné správy. Běžní občané (tedy fyzické osoby) či podnikající fyzické osoby si schránku kvůli vzdálené komunikaci s úřady mohou založit dobrovolně. Podle statistik MVČR z června 2019 je zřízeno přibližně:

  • 637 tisíc schránek právnických osob
  • 178 tisíc schránek podnikajících fyzických osob
  • 165 tisíc schránek fyzických osob
  • 19 tisíc schránek orgánů veřejné moci

Počet registrací u fyzických osob prý meziročně vzrostl o 51 % a každý měsíc si lidé dobrovolně zaregistrují zhruba 3500 datovek. Během deseti let fungování systémem prošlo 675 milionů zpráv, aktuálně to dělá okolo osmi až devíti milionů měsíčně.

Za trezor platit nemusíte

Jen u 19 tisíc schránek je založen datový trezor. Systém standardně ukládá zprávy jen po 90 dnů, pak je smaže. Kdo chce zprávy udržet déle, musí zaplatit 360 Kč s DPH až 29 500 Kč s DPH ročně za uchování 50 až 5000 zpráv. Alternativním řešením je propojit datovku s Portálem občana, který nabízí bezplatnou kapacitu 500 MB, kterou lze využít i pro ukládání zpráv. Průměrná velikost zprávy je okolo 1 MB, takže jich lze bez placení archivovat několik stovek.

Datovky letos k desetiletému výročí dostaly několik novinek. Hned začátkem roku dostaly redesignovaný web s jednodušší navigací, rychlejším přihlašováním a responzivním layoutem vhodným i pro mobily. Datovky se též naučily upozorňovat na konec platnosti STK. V červnu pak přibyla aplikace Mobilní klíč pro Android (Play Store) a iOS (App Store) sloužící pro bezpečné dvoufaktorové přihlašování. Ministr Hamáček pak slibuje, že od příštího roku půjde schránku zřídit i z domova bez návštěvy Czech Pointu.

Byl pro vás článek přínosný?