Hlavní navigace

Minix Neo Z64: mini PC s Atomem Z3735F pro Android i Windows za 129 USD

2. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

S procesory Atom rodiny Bay Trail-T se Intel snaží prosadit v tabletech, ovšem jak to vypadá, začínají teď konkurovat také v levných minipočítačích se systémem Android. Tyto malé stroje postavené na čipech architektury ARM vyrábí mezi jinými i hongkongská firma Minix. Krabička Neo Z64, s kterou přichází nyní, se ovšem od předchůdců liší. Minix poprvé použil procesor architektury x86 a počítač je tak plnohodnotným PC, na němž běží i systém Windows.

Minix Neo Z64 je postaven na velmi podobném hardwaru, jako Zotac PI320 pico, který jsme představovali minulý týden. Základem je čtyřjádrový tabletový SoC Atom Z3735F se základním taktem 1,33 GHz a s frekvencí 1,83 GHz při turbu. Operační paměť tvoří 2 GB DDR3 a zřejmě je integrovaná přímo na desce stejně jako úložiště SSD (typ eMMC) o kapacitě 32 GB. Obojí tedy nelze upgradovat, což je ale v této sféře normou. „Ložnou plochu“ alespoň můžete zvětšit pomocí karty Micro SD.

Krabička nabízí k připojení periférií dvě USB 2.0, zvukový výstup a HDMI pro monitor (či televizi), integrován je ale i Ethernet (100 Mb/s) a bezdrátová síťovka standardu 802.11n s externí anténkou. Dále je přítomen i Bluetooth a také infračervený senzor pro dálkové ovládání, které má být i součástí dodávky. Vše se napájí 15W externím adaptérem, spotřeba by ale měla být nižší a vše by mělo být chlazeno pasivně.

Mini PC Minix Neo Z64. Stojí jen 129 USD a umí i Windows
Mini PC Minix Neo Z64. Stojí jen 129 USD a umí i Windows

Čím je tato krabička zajímavá, je její cena. Má činit jen 129 USD (odhadem 3300 CZK), což je o poznání méně, než u zmiňovaného a srovnatelného Zotacu. Za ten chce výrobce při prakticky stejné výbavě a vnitřnostech 199 USD. Minix Neo Z64 totiž bude dodáván s operačním systémem Android 4.4 (mimochodem je také oficiálně podporováno XBMC). Na rozdíl od ARMových mini počítačů je ale oficiálně podporována i instalace Windows 8.1, pokud uživatel preferuje standardní PC prostředí. Ovšem díky tomu, že Windows nejsou standardní součástí a předinstalován je Android, může Minix nasadit cenu takto nízko.

Atom Z3000

Atomy Bay Trail měly Intel dostat do tabletů. Teď ARMům konkurují i v oblasti miniaturních počítačů

Minix by tento mini počítač měl začít prodávat v nejbližších týdnech. Výrobky firmy se objevují i v české distribuci, tak by snad neměl být problém u nás Neo Z64 posléze sehnat, pokud by se vám líbil.

 

Zdroje: AndroidPC.es, Liliputing, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?