Hlavní navigace

Netflix opět zdražuje. Čechů se to ale zatím netýká

16. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší online videopůjčovna zvyšovala ceny tarifů naposledy na podzim 2017. Připlatit si museli diváci v obou amerických světadílech i Británii. V Česku a také dalších zemích kontinentální Evropy zůstalo vše při starém. Loni v prosinci přišla další vlna zdražení v Kanadě. A nově Netflix opět zvedá ceny i v USA a dalších zemích, kde se za službu platí americkým dolarem (tj. i 40 zemích Latinské Ameriky).

Jde zatím o největší cenový skok v historii služby. Základní tarif bude za 9 dolarů (dříve 8 dolarů), střední za 13 dolarů (dříve 11) a nejvyšší za 16 dolarů (dříve 14). Noví předplatitelé již musí uhradit vyšší částky, těm stávajícím mají ještě pár měsíců dobíhat původní tarify. Netflix zdražení omlouvá tím, že chce investovat více peněz do tvorby/akvizic obsahy a zlepšování uživatelského zážitku. Loni si ostatně půjčil dvě miliardy dolarů a založil nové studio.

Netflix o zdražení informoval uživatele e-mailem. Českým divákům zatím žádný takový nepřišel a nemáme zprávy, že by se měla cena zvedat jinde v Evropě. Změna ale může přijít kdykoliv. Moudřejší možná budeme ve čtvrtek, kdy firma oznámí finanční výsledky za poslední kvartál.

PS: Jedno zdražení již Evropě loni hrozilo, to když Netflix testoval novou skladbu čtyř tarifů s jinými parametry. Nakonec ji ale plošně neprosadil. Krátce nato navíc začal Čechům účtovat ceny v korunách, takže i případné zdražení v eurozóně by se nás nemuselo dotknout.

Byl pro vás článek přínosný?