Hlavní navigace

Nokia 2.3 je nejlevnější nový mobil připravený na Androidy 10 a 11

9. 12. 2019

Sdílet

Z finsko-čínské spolupráce vzešel nový telefon nazvaný Nokia 2.3. Jde o naprostý základ v nabídce výrobce, pokud tedy nepočítáme skoro dva roky starou Nokii 1, která se již nástupce nedočkala. Zájemci proto musí počítat s řadou kompromisů, ale také adekvátně nízkou cenou. Nokia 2.3 je v Evropě k dostání za 109 eur, u nás ji e-shopy nabízejí od 2590 Kč.

V plastovém těle se nachází 6,2" IPS displej s rozlišením 720 × 1520 px a kapkovitým výřezem pro 5Mpx foťák. Do brady pod displejem se vešel i nápis Nokia, který najdeme také na zádech. Místo tolika cejchů bychom spíš ocenili čtečku otisků, ta bohužel chybí.

Po výkonnostní stránce telefon také nebude žádný velký dravec. Uvnitř tiká MediaTek Helio A22 se čtyřjádrovým procesorem (2GHz jádra Cortex-A53) a grafikou PowerVR GE8320. Potěší ale 3GB paměť a 32GB úložiště (lze doplnit pomocí microSD karty), méně už dnes opravdu nechtějte.

Vzadu najdeme dva foťáky, hlavní 13Mpx s F2,2 objektivem a schopností točit 1080p video doplňuje 2MPx kamerka pomáhající při focení portrétů. Žádnou velkou kvalitu ale v téhle cenové hladině nečekejte. Šetřilo se i na jiných místech. Telefon si poradí jen s 2,4GHz Wi-Fi, chybí mu NFC i kompas.

Do těla o rozměrech 157,7 × 75,4 × 8,7 mm a hmotnosti 183 gramů se vešel 4000mAh akumulátor. V kombinaci s úsporným čipsetem a nízkým rozlišením displeje by mohl nabídnout dlouhou výdrž (Nokia uvádí dva dny smíšeného použití). Výrobce bohužel zůstal u stařičkého konektoru microUSB a nabíjení bude pomalé (5W adaptér).

Čím chce Nokia navnadit, je systém. Telefon je zapojen do programu Android One, takže má čisté prostředí a rychlé aktualizace. Na trh sice míří s Androidem 9, ale výrobce slibuje brzký update na desítku. A v budoucnu se telefon dočká i jedenáctky. Nokia u telefonů poskytuje dva roky upgradů a ve třetím roce ještě bezpečnostní záplaty.

Zdroj: Nokia

Byl pro vás článek přínosný?