Hlavní navigace

Nové řadiče Thunderboltu. Umí DisplayPort 1.4 a periférie se dají připojit i k USB

16. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel měl na CES 2018 velkou prezentaci, v níž ale neukazoval moc konkrétních výrobků. Ovšem do období veletrhu si přesto několik novinek nachystal. Už jsme tu probírali nová SSD, o nichž prosákly ven informace (a jedno z nich bude asi prvním diskem používajícím QLC NAND). Kromě toho byl také vypuštěn nový řadič rozhraní Thunderbolt 3, který rozšíří možnosti těchto portů. Tento řadič se má kódové jméno Titan Ridge (předchozí první generace nesla označení Alpine Ridge). Stále používá stejné fyzické rozhraní Thunderbolt 3, tudíž také stejnou přenosovou kapacitu 40 Gb/s (při použití dražšího aktivního kabelu). Nevíme zatím, zda Titan Ridge používá výrobu na modernějším procesu, což by mohlo snížit spotřebu, tyto čipy ale přinesou dvě funkční vylepšení.

DisplayPort 1.4

To první je cíleno na monitory. První generace řadičů pro Thunderbolt podporuje pro připojení obrazovky režim DisplayPort 1.2, který dokázal provozovat 4K monitory s frekvencí 60 Hz. Pro vyšší rozlišení ale už nedostačuje, nebo je třeba použít dvě linky (monitor je pak typu MST, tzn. je logicky členěn do dvou ploch, což někdy může dělat neplechu). Řadič Titan Ridge tento dluh vypořádává a podporuje už připojení v režimu DisplayPort 1.4. Ten zvýšil přenosovou kapacitu na 32,4 Gb/s a podporuje rozlišení 5K, 4K při 120 Hz a s kompresí i rozlišení 8K.

Jak už bylo řečeno, fyzická přenosová kapacita Thunderboltu 3 zůstala stejná, jelikož je odvozená od rychlosti rozhraní PCI Express 3.0 ×4. Do oněch 40 Gb/s se přenosové nároky DisplayPortu 1.4 při maximálním vytížení stále vejdou, zbývá však už méně prostoru pro další provoz na kabelu. Titan Ridge tak sice stále podporuje nejen jedno rozhraní DisplayPort 1.4, ale rovnou dvě (u Alpine Ridge to bylo 2×DP 1.2), ale pro připojení dvou 5K obrazovek už nemá dost přenosové kapacity. Možnost živit dva monitory ale zůstane pro nižší rozlišení.

Přenosové kapacity rozhraní DisplayPort (verze 1.4 má stejnou rychlost jako 1.3) Přenosové kapacity rozhraní DisplayPort (verze 1.4 má stejnou rychlost jako 1.3)

DisplayPort 1.4 skrze Thunderbolt 3 má však jednu nevýhodu. Integrované grafiky Intelu zatím stále umí jen DisplayPort 1.2. Zdá se, že pro využití této schopnosti nového řadiče bude nutno jej napojit na výstupy samostatného GPU, pokud je vůbec v notebooku osazeno.

Kompatibilita zařízení pro TB3 s obyčejným USB

Rodina řadičů Titan Ridge je složená ze tří čipů. JHL 7340 a JHL 7540 jsou určené pro integrování do počítačů v roli hostitelského řadiče. Liší se tím, že JHL 7340 podporuje jen jeden port, zatímco JHL 7540 dva. Pro integrování do periférií slouží čip 7440, který je také dvouportový. Zejména ale nabízí druhou novinku řady Titan Ridge, a to potenciálně dost zajímavou. Tento řadič dokáže fungovat nejen tehdy, když periférii připojíte k portu Thunderbolt 3, ale i s obyčejnými porty USB 3.1 typu C. Titan Ridge má pro tento případ implementován záložní režim.

Porty USB typu C na notebooku Porty USB typu C na notebooku

Tím pádem se třeba externí boxy na disky či monitory používající tento čip budou dát připojit i k počítačům či notebookům, které Thunderbolt vůbec nemají. V tomto režimu bude přirozeně hodně zredukována přenosová kapacita (USB 3.1 nabízí jen 10 Gb/s a to jednosměrně, USB 3.2 asi Titan Ridge ještě neumí). Ale základní fungování daného zařízení bude možné.

Tyto nové řadiče už jsou oficiálně vypuštěné na trh. Za jak dlouho se objeví v zařízeních, je samozřejmě věc jiná. Zdá se ale, že vzorky už byly dostupné od poloviny roku 2017, takže jejich reálné nasazení by teoreticky nemuselo trvat tak dlouho.

Byl pro vás článek přínosný?