Hlavní navigace

Nvidia chce zpět do počítačů Apple. Vydá pro macOS ovladače karet GeForce s čipy Pascal

10. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud sledujete vývoj počítačů Apple (míněno těch klasických, nikoliv mobilních zařízení a telefonů), budete vědět, že tato firma už pár let jako grafické karty používá jen Radeony od AMD. A docela dlouho už ani nemá v nabídce počítač, v kterém by si je uživatel mohl nahradit jinou grafikou, takže v aktuálních strojích platformy Apple jiná GPU ani nemohou běžet. Karty nebo GPU Nvidia GeForce mají tedy pod macOS lidově řečeno útrum. Nicméně jejich výrobce nyní přesto přistoupil k zajímavému kroku: ohlásil, že pro uživatele tohoto OS přece jen vydá ovladače svých nejnovějších GPU.  

Ovladače pro Pascaly

Nejnovějšími GPU míníme 16nm a 14nm čipy architektury Pascal, uvedené loni. Z výše uvedených důvodů pro ně Nvidia ovladače doposud nenabízela, nicméně tato situace se nenápadně změnila při vydání karty Titan Xp minulý týden. Současně s ní má totiž firma uvolnit i ovladače pro macOS. Zatím byl sice jmenován jen konkrétně Titan Xp, nicméně podle upřesňujících informací, které firma sdělila webu 9to5mac.com, jde ve skutečnosti o vydání kompletních ovladačů pro všechny karty založené na architektuře Pascal. Doposud podpora končila na Maxwellu, tedy architektuře z roku 2014.

Tyto ovladače byly zatím jen přislíbeny a vydány ještě nejsou. První beta má ale údajně být dostupná ještě tento týden (nebo tento měsíc podle oficiálního vyjádření). Kdy by mohla přijít i nějaká stabilní sestavení, ale zatím nevíme, bude to asi záviset i na stabilitě a míře potřebného ladění.

Nvidia Titan XP Nvidia Titan Xp

Proč?

Jak už bylo řečeno, Nvidia momentálně na platformě Mac prakticky nefiguruje, jelikož naposledy Apple použil její GPU v Macbooku Pro z roku 2014, což bylo ještě s čipem generace Kepler. Vyměnitelné má Apple nyní GPU jen v „popelnici“ Mac Pro z roku 2013, kde je však použit speciální proprietární formát, takže uživatel si libovolné GPU nainstalovat nemůže a Apple v tomto provedení karty GeForce neprodává. Nvidia však asi důvody pro vydání ovladačů přes to všechno vidí, a zajímavé jsou na celé věci právě tyto její pohnutky. Jaké přesně mohou být?

Momentálně mají karty GeForce (či Titan…) na platformě Apple potenciál ve čtyřech směrech. Jednak je tu malá skupina uživatelů, kteří přece jen ještě samostatnou grafiku nainstalovat mohou. Ti jsou tvořeni majiteli Maců Pro z doby před příchodem odpadkového koše. Předchozí modely z roku 2009/2010/2012 mají totiž ještě klasické provedení Tower se sloty PC Express 2.0. Tyto stroje jsou sice založené na poměrně letitých serverových procesorech Nehalem/Westmere (maximálně do nich lze dostat dvojici šestijader), ale právě pro možnost upgradovat komponenty jim někteří uživatelé dali přednost a dodnes na nich vydrželi. Těmto osobám se tak nyní nabídne možnost upgradovat grafiku na aktuální model Nvidie.

Mac Pro z roku 2012, před příchodem popelnicové kultury Mac Pro z roku 2012, před příchodem popelnicové kultury

Druhou oblastí využití je provoz desktopové grafiky Nvidia v externím boxu, připojeném přes rozhraní Thunderbolt. To má jednu slabinu – Apple externí GPU oficiálně nepodporuje a tak provoz takové konfigurace není nic pro běžného uživatele. Je sice možné úpravami v operačním systému externí GPU zprovoznit, ale spolu s omezením propustnosti nejde o ideální řešení.

Cílem mohou být i „Hackintoshe“

Vzhledem k tomu, jak malé jsou pravděpodobně uvedené dva trhy, se tak nabízí myšlenka, že zde Nvidia cílí zároveň na šedou zónu uživatelů, kteří používají macOS nikoliv na počítačích Apple, ale na osobních počítačích nepocházejících od Apple, ale složených z normálních komponent. To už není oficiálně podporované vůbec, nicméně tato možnost od doby, co Apple přešel na procesory Intel, řadu lidí přitahuje. Nvidia si tedy vydáním ovladačů pro Pascal otevírá cestu k majitelům těchto „Hackintoshů“.

Asi nejzajímavější vysvětlení je ovšem to čtvrté. Nvidii totiž s těmito ovladači možná ani tak nejde o současné počítače Applu, ale o ty budoucí. Firma má pravděpodobně stále zájem na tom, dostat svá GPU do Macbooků nebo iMaců. Je možné, že si tímto krokem chce vytvořit i jakousi lidovou podporu mezi uživateli, kteří by pak na Apple apelovali, ať na karty GeForce přejde. Nvidia také vydáním ovladačů deklaruje, že je na takový návrat připravená. Firma totiž ovladače pravděpodobně vyvíjela kontinuálně, ať už byly dostupné veřejně, nebo ne – právě aby jí zůstávaly otevřené dveře k potenciální nové zakázce.

Apple minulý týden také oznámil, že opět změní koncepci svého highendového počítače a ustoupí od nepopulárního (a asi lze i s klidným svědomím říci, že pro svou cílovou skupinu špatně navrženého) popelnicového Macu Pro. Logicky se předpokládá, že se vrátí k méně extravagantní konstrukci a do šasi bude opět možné montovat běžné grafické karty pro slot PCI Express. Zatím sice nevíme, kdy tento následník přijde, ale na tento stroj a jeho relativně movité pořizovatele asi Nvidia také preventivně míří. Pokud totiž bude konfigurovatelný, bude se do něj moci dostat, i kdyby jinak Apple nepřesvědčila, aby jí dal před Radeony zase přednost. A mít ovladače předem připravené bude každopádně výhoda.

Byl pro vás článek přínosný?