Hlavní navigace

Turing bez ray tracingu vyjde jako GeForce GTX 1660 Ti. Ponese 1536 shaderů a GDDR6

17. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud si ještě vzpomínáte, co se dělo před Vánoci, měli jsme tu vedle informací o mobilních grafikách a GeForce RTX 2060 také zvěst o tom, že by Nvidia mohla chystat GPU Turing bez podpory ray tracingu. Mělo se objevit v kartě nazvané podle různých zdrojů buď GeForce GTX, 1160 nebo GeForce GTX 1660 Ti. Už to mohlo vypadat, že dotyčné drby vyšuměly do ztracena, ale ne. Nyní se objevují znovu a podle webu VideoCardz se tato grafika skutečně objeví – jako GeForce GTX 1660 Ti.  

Levnější Turing bez RTX, ale stále s GDDR6

Jméno GTX 1660 Ti není údajně ještě potvrzené definitivně, ale dle VideoCardz ho již sdělily tři různé zdroje (již minule ho uváděl čínský Expreview spolu s uniklým propagačním materiálem). Je to poněkud zvláštní značení, nicméně mezi GTX 1000 a RTX 2000 na ně koneckonců zůstalo dost místa. Ať už ovšem bude použito toto jméno nebo se změní, je za ním podle všeho chystána reálná konkrétní grafika.

Podle VideoCardz má tento model mít 1536 stream procesorů/shaderů (80 % proti modelu RTX 2060) a půjde o nové GPU. Jeho označení je údajně TU116, mělo by tedy jít o Turing, byť se bude prodávat jako „GTX“. Karta má údajně mít 192bitovou paměťovou sběrnici a používat také paměti GDDR6 jako vyšší modely Turingu. O variantách s GDDR5 nebo GDDR5X zatím prý informace nejsou.

Údajný marketingový materiál k GeForce GTX 1660 Ti, či GTX 1160 (Zdroj: Expreview, via VideoCardz)

VideoCardz píše, že informaci dostal od zdroje přímo z jednoho z výrobců grafických karet, takže by měla být relativně zaručená. Na druhou stranu je však zpráva i tak označena jako „rumor“, takže redaktor ji asi vyhodnotil jako stále do určité míry rizikovou. Zatím to tedy berte s rezervou, i když už teď GTX 1660 Ti (nebo jak se uvádělo před vánoci, GTX 1160) začíná jevit reálněji.

Kdy má tento model vyjít, zatím web VideoCardz nevyčmuchal, respektive asi zatím datum není stanovené. Pravděpodobně by GTX 1660 Ti měla na trhu nahradit grafiky GeForce GTX 1060 generace Pascal, takže by mohla mít podobnou cenu okolo 250 dolarů/6800 Kč. Je asi možné, že by karta vyšla do dejme tomu třech měsíců, nebo případně na jaře stále ještě v první polovině roku. Pokud není uvedení příliš daleko, mohly by se snad brzo začít objevovat další detaily.

Byl pro vás článek přínosný?