Hlavní navigace

Nvidia chystá i GeForce GTX 1160. Levnější Turing, ale už bez ray tracingu?

22. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Nedávno se vynořily informace, podle nichž Nvidia chystá GeForce RTX 2060, tedy kartu Turing levnější než momentálně nejnižší model nové generace, RTX 2070. Údajně by měla být odhalena druhý týden v lednu. Ovšem vypadá to, že zároveň chystá Nvidia ještě jeden model končící na šedesátku: GeForce GTX 1160. Znamenalo by to, že nová generace grafik bude rozštěpená mezi řadu RTX a řadu GTX, přičemž levnější modely budou právě v druhé z ní. Informace o této grafice dostal web VideoCardz a čínský Expreview, jehož článek ale není veřejně přístupný. Informace od čínského webu uvádějí, že by se karta měla jmenovat GeForce GTX 1660 Ti, což by bylo poněkud nezvyklé. Podle VideoCardz by karta ovšem měla mít méně zvláštní označení GTX 1160 (zřejmě bez „Ti“). Každopádně by měla představovat levnější grafiku, než bude nadcházející GeForce RTX 2060. To znamená, že asi buď nahradí GeForce GTX 1060, nebo zamíří na pozici mezi GeForce GTX 1060 a GTX 1070/RTX 2060.

Levnější Turingy nebudou RTX?

Zdá se poměrně pravděpodobné, že změna značení zpět na „GeForce GTX“ implikuje, že tyto grafické kary už nebudou umět ray tracing na tzv. RT jádrech jako nové karty GeForce RTX. Ovšem není to asi tím, že by šlo jen o přeznačené 16nm čipy Pascal z roku 2016. Podle VideoCardz/Expreview by totiž i v těchto grafikách měl být nový čip generace Turing a snad i paměti GDDR6. Nese údajně označení TU116 (proti TU106 v RTX 2070 a RTX 2060) a jde asi o separátní křemík. V materiálech, které Expreview publikoval, je řeč o „Turing Shaderech“ místo RT jader. Z toho by mohlo vyplývat, že GPU TU116 sice bude mít novou a vylepšenou GPU architekturu z Turingu, ale RT jádra z ní mohla být odstraněna.

Údajný marketingový materiál k GeForce GTX 1660 Ti, či GTX 1160 (Zdroj: Expreview, via VideoCardz)

Zda by chyběla také tensor jádra, která se kromě výpočtů strojového učení v datacentrech používají také ve hrách při upscalingu DLSS, už tak jasné není. Nvidia DLSS často řadila k ray tracingu v rámci technologií „RTX“ v kontrastu k starším „GTX“ grafikám. A mohla by tento hardware z čipu vyřadit stejně jako RT jádra, aby byl menší a levnější. Ale úplně nutně k tomu dojít nemusí, zde si budeme muset počkat na víc informací.

GeForce RTX 2060 by asi měla být nejlevnější kartou řady GeForce RTX nesoucí RT a tensor jádra. GeForce RTX 2050 se údajně už nechystá a nižší a lowendové karty budou obstarány jen řadou GTX 1100.

Více detailů ke grafice GeForce GTX 1160 (nebo 1660 Ti), ani k čipu TU116 zatím nemáme. Je však možné, že se to brzy změní. Podle VideoCardz totiž snad její vydání není nijak daleko. V článku totiž píše, že by GTX 1160 asi měla vyjít najednou s GeForce RTX 2060 (což mělo být v lednu), nebo aspoň budou ve stejné době oznámeny. Pokud je tomu tak, mělo by brzy prosáknout více informací.

Základní takt GeForce RTX 2060 jen 1320 MHz?

Mimochodem, VideoCardz zřejmě také našel údaj o frekvencích, na kterých by mohla běžet pro změnu ona GeForce RTX 2060. Číslo ale patrně ještě není úplně potvrzené, protože je napsal jen na Twitter, nikoliv do článku na samotném webu. Zatím proto tento údaj berte s rezervou: základní frekvence je údajně 1320 MHz, což by asi ukazovalo na snížené TDP oproti GeForce RTX 2070. Turbo Boost ale přirozeně může být zredukován méně. Podle na twitteristy Tum Apisaka se zřejmě objevily i informace ukazující na základní takt 1365 MHz, ovšem vypadá to, že to už je údaj pro karty s továrním přetaktováním.

Byl pro vás článek přínosný?