Hlavní navigace

Nvidia brzo vydá grafiku GeForce RTX 2060, bude mít GPU s 1920 stream procesory

11. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Je sice chvíle před Vánoci a čekali byste, že už žádné hardwarové novinky vycházet nebudou, ale Nvidia zdá se hodlá být nekonvenční. Vyrojila se totiž zpráva, podle nichž je na spadnutí další levnější příslušník nové generace grafických karet GeForce RTX 2000 s čipy architektury Turing: GeForce RTX 2060. A zřejmě by mohla vyjít hodně brzy.  

Mainstreamový Turing už je blízko?

O GeForce RTX 2060 pro stolní PC – tedy normální kartě PC Express, nikoliv GPU pro notebooky – informuje stránka VideoCardz. O přípravách této grafiky u údajně přinesly informace zdroje v Gigabyte. Nejde ale o nějaký „úvodní“ raný únik – web už publikoval vizualizaci karty tohoto výrobce (jedná se o nereferenční model s továrním přetaktováním) a také částečné specifikace. Z nich si asi už lze poskládat obrázek o tom, jak na tom tato grafika bude s výkonem.

Karta na obrázku má dvouslotový chladič s dvěma axiálními ventilátory. Použité je na ní osmipinové napájení, ale dle VideoCardz by zřejmě měl být v referenčních specifikacích jen šestipin. V takovém případě by TDP nepřetaktovaných modelů mělo být maximálně 150 W a možná i nižší, například by se nabízela hodnota 120 W jako u GeForce GTX 1060.

1920 shaderů, 192bitová sběrnice, 6GB paměti

VideoCardz píše, že použité by mělo být ořezané GPU TU106. Aktivní má mít 30 bloků SM, či jinými slovy 1920 stream procesorů/shaderů. Byl by to stejný počet jednotek, jaký obsahuje GeForce GTX 1070 a tento nový Turing by tedy asi měl mít podobný či spíše lepší výkon. Specifikace od VideoCardz mluví kupodivu o „maximální frekvenci“ jen 1,20 GHz. Uvidíme ale, zda nejde o nějakou chybu, protože to by bylo hluboko pod ostatními Turingy i Pascaly. Jde asi o údaj z OpenCL benchmarku, kde nemusí detekce správně fungovat, případně v něm byl použitý ES vzorek nebo podtaktovaný exemplář. Finální frekvence by pak byla mnohem vyšší. Nejspíš blízká RTX 2070, která má boost 1620 až 1710 MHz.

Částečné specifikace GeForce RTX 2060 (Zdroj: VideoCardz)

Paměti má mít tato karta 6 GB a použitý typ neznáme. Ovšem kapacita by vypovídala o tom, že je opět použita 192bitová sběrnice. Při stejné frekvenci (14,0 GHz) by tedy tento model měl 75 % propustnosti karty GeForce RTX 2070. Je teoreticky možné, že RTX 2060 bude vznikat se stejnými PCB jako RTX 2070, jen nekompletně osazenými. Ale jelikož jde o mainstreamovou kartu, asi by mohla spíše dostat vlastní desku.

Vydání po Vánocích

Podle VideoCardz můžete vydání těchto grafik očekávat někdy zkraje příštího roku. Pod stromeček to už tedy nestihnou, ale měly by rozproudit stojaté vody levnějších grafických karet alespoň v roce 2019. Cenu zatím neznáme. Je pravděpodobné, že opět dojde ke zdražení proti GTX 1060 jako u ostatních Turingů, karta by možná mohla stát stejně jako GeForce GTX 1070 (a být její náhradou). Zároveň s desktopovou kartou má jinak dle VideoCardz existovat model pro notebooky, čímž se potvrzují zprávy o tom, že se grafiky Turing dostanou i do mobilní oblasti.

Byl pro vás článek přínosný?