Hlavní navigace

Turing už i pro notebooky. Nvidia chystá GeForce RTX 2050, 2060, 2070 a 2080 Max-Q

13. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Nvidia má za sebou vydání prvních dvou karet GeForce RTX s novou architekturou Turing a podporou ray tracingové grafiky. Prozatím to všechno byly jen karty do slotu PCI Express ×16 pro desktopové herní mašiny a nic pro notebooky, které v herní oblasti pomalu ale přece získávají popularitu. Ovšem teď konečně máme nějaké zprávy i o mobilních variantách, s kterými by se Turing a ray tracing mohl dostat i do přenosných herních zařízení nebo do kompaktních počítačů, které také mobilní varianty grafik často používají.

Informace o mobilních grafikách na bázi Turingu přinesl web WCCFtech, který se odvolává na zdroj pravděpodobně uvnitř některého z výrobců notebooků. Podle toho by se měl Turing patrně dostat do celkem velkého množství notebookových grafik. Nvidia prý chystá sedm nebo osm GPU, které budou mít značení GeForce RTX, a ono RTX by mělo implikovat podporu ray tracing a tím i čip architektury Turing.

V sortimentu budou karty GeForce RTX 2070 MobilityGeForce RTX 2070 Max-Q Mobility a také GeForce RTX 2080 MobilityGeForce RTX 2080 Max-Q Mobility (WCCFtech hovoří explicitně pouze o Max-Q verzi modelu RTX 2080, ale výkonnější verze by asi také měla existovat). Na jakých čipech by tyto grafiky byly založené, není zcela jasné, ale nejspíše půjde o TU106 a TU104 jako v desktopu. V noteboocích by mohla přijít k duhu jejich 12nm výroba, jelikož by mohly mít lepší výkon při stejném TDP oproti dnešním grafikám architektury Pascal.

Na rozdíl od oblasti stolních PC, kde zatím nic nižšího než model „70“ neznáme, mají ale v noteboocích existovat také karty GeForce RTX 2060 MobilityGeForce RTX 2060 Ti Mobility plus GeForce RTX 2050 MobilityGeForce RTX 2050 Ti Mobility. U těchto už Nvidia zdá se nepočítá s modely typu Max-Q (tedy s vyšší efektivitou, ale o nižším výkonem pro tenčí notebooková šasi). Zda jsou v nich použité nějaké další zatím neoznámená GPU Turing, nebo tyto grafiky vzniknou čistě osekáním čipu TU106, to zatím nevíme.

Grafiky Nvidia GeForce RTX pro notebooky patrnš v roadmapě nějakého výrobce (Zdroj: WCCFtech) Grafiky Nvidia GeForce RTX pro notebooky patrnš v roadmapě nějakého výrobce (Zdroj: WCCFtech)

GeForce RTX i do levnějších pásem trhu?

Pokud by ale platila první varianta, pak by to znamenalo, že by se měly nějaké GeForce RTX 2050 a 2060 dostat také do stolních PC, čímž by se technologie Turingu dostala i do nižších cenových pater. Dosud se naopak často spekulovalo, že ji Nvidia do těchto oblastí už nepustí model 2060 bude jen „GTX“ bez ray tracingu. Pokud by ale naopak přišly nějaké Turingy TU107 nebo TU108 za lepší ceny, bylo by to samozřejmě zajímavější.

Odhalení po Vánocích

Parametry pro tyto mobilní grafiky zatím nemáme. Podle WCCFtechu je zřejmě Nvidia odhalí až příští rok v lednu na CES 2019 (to hned z kraje roku, chvíli po Silvestru). Asi se to ale týká jen modelů od RTX 2050 po RTX 2070 včetně, GeForce RTX 2080 by prý mohla vyjít až s určitým zpožděním. To ale asi nebude příliš dlouhé, asi by uvedení stále mohlo být v prvním kvartálu roku 2019.

Byl pro vás článek přínosný?