Hlavní navigace

Nvidia spustila oficiální odpočet ke grafikám Ampere. 1. září vysílá speciální online event (Oživeno)

11. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia na sociálních sítích vypustila vůbec první oficiální teaser předznamenávající vydání nové generace herních grafických karet. Zatím tajemný a vágní...

O víkendu jsme tu měli zprávu o blížícím se vydání grafik Nvidia „Ampere“, tedy generace GeForce RTX 3000 a o údajném termínu, kdy by snad mělo být nějaké jejich odhalení. Tento týden se ale už do navnazování pustila i přímo Nvidia a máme tu tak vůbec první oficiální avizo nové generace. A dokonce zřejmě také s náznakem toho, kdy se na premiéru můžete těšit (spoiler: bude to dřív, než říkala předchozí zpráva).

Zatím jak jako obvykle firma s náznaky ještě hodně vágní, takže spojitost s grafikami Ampere si musíte pomyslně dosadit mezi řádky. A sice mezi řádky videa. Nvidia na svém twitterovém účtu Nvidia GeForce včera publikovala kratičkou animaci, které si můžete pustit níže. Je na ní vizualizovaný výbuch supernovy nebo podobná veselé událost ve vesmíru – evidentně si tedy máme nastavit očekávání na „velké bouchnutí“.

První oficiální teaser nových grafik

U tweetu není žádné vysvětlení, jen hashtag #UltimateCountdown. Tato fráze (ultimátní odpočet…) se nicméně objevila i na novém profilovém pozadí/obrázku v záhlaví účtu, kde je také vyobrazená exploze (tu má teď účet i jako ikonu). Ovšem v záhlaví je také uvedená možná nejdůležitější stopa na této zprávě: text „21 dní. 21 let.

https://twitter.com/NVIDIAGeForce/status/1292808003897311232

Oněch jednadvacet let by asi mohlo znamenat dobu od vydání GeForce 256, kterou Nvidia označuje ve své interpretaci hardwarové historie jako „první GPU“. To je pro její marketing zdá se dost důležitá věc (i když osobně bych řekl, že reálně bylo důležitější první Voodoo a potom karty Riva TNT/TNT2, s nimiž Nvidia nahradila 3Dfx na pozici leadra 3D grafiky).

Nicméně toto tzv. první GPU bylo každopádně první produkt se značkou GeForce a ono 21leté výročí může být míněno prostě jako výročí tohoto jména. Nvidia by možná vydání Ampere mohla spojit s nějakým ohlížením se za dosavadní historií karet GeForce, protože její twitter má nyní jako svoje „bio“ uvedeno: „Podívej se zpět, než pohlédneš dopředu.

Odhalení Ampere patrně bude 31. srpna

To je těch 21 let, ovšem víc by nás měla zajímat zmínka o 21 dnech. Toto by teoreticky mohlo znamenat i něco jako že prvních několik modelů GeForce RTX 3000 bude uvedených v rozmezí 21 dní. Ale vzhledem k tomu, že se tu mluví o „ultimátním odpočtu“, to spíše znamená, že ona velká exploze nastane za 21 dní. Včera při vydání tohoto teaseru bylo 10. srpna, takže velká premiéra nebo odhalení Ampere by mohla být už 31. srpna.

Zda to bude zatím jenom nějaká akce s představením nových technologií, demy, trailery her a architektonickými novinkami, nebo už Nvidia rovnou ukáže nové modely GeForce RTX 3000 a řekne specifikace, ceny a data, to ještě nevíme.

Každopádně toto je na rozdíl od předchozích drbů/spekulací natvrdo oficiální informace, takže si můžete pondělí 21. srpna už teď poznačit do diářů, ačkoliv asi pořád platí, že koupit se GeForce RTX 3000 budou dát koupit až v následujícím měsíci.

Aktualizováno: Nvidia bude před vydáním vzpomínat, speciální online odhalení 1. září

V průběhu dne se opět situace trochu vyjasnila, jak ohledně oněch 21 let, tak ohledně 21 dní.

Nvidia bude během dní zbývajících do odhalení Ampere vzpomínat na vývoj her v těchto posledních letech. Na jejím blogu můžete již najít post vzpomínající na události a hry roku 1999. V následujících dnech patrně bude takto na vlně retra následovat nostalgie za následujícími roky, až se dostaneme k roku 2020, kdy patrně Nvidia zvedne oponu a ukáže novou generaci grafik jako vyústění tohoto vývoje.

Nvidia odpocet ampere Odpočet Nvidie zřejmě k odhalení grafik Ampere, stav kolem 22:30 dne 11. 8. 2020 (Zdroj: Nvidia)

Zároveň teď už má Nvidia přímo i aktivní odpočet na svém webu zde, kde se můžete podívat, kolik času do odhalení novinek zbývá. Z tohoto vyplývá, že akce, na níž budou zřejmě nové grafiky odhalené, nastane 1. září (septembra) v devět hodin pacifického času. U nás by v té chvíli mělo být šest hodin odpoledne stejného dne (bude to úterý).

V tomto čase bude Nvidia přímo prostřednictvím svého šéfa a zakladatele Jen-Hsun Huanga vysílat přes internet prezentaci, kde zřejmě mimo jiného nové grafiky odhalí. Sledovat bude možné zde: www.nvidia.com/en-us/geforce/special-event/.

Galerie: Úniky ke grafikám Nvidia Ampere, GeForce RTX 3080 a RTX 3090

Zdroj: Nvidia, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?