Hlavní navigace

Svobodné ruce ve VR. Oculus Quest je bude sledovat obyčejnými kamerami

26. 9. 2019

Sdílet

Během prvního dne konference Oculus Connect 6 bylo oznámeno několik novinek. Zřejmě nejvýraznější je možnost zapojit ruce do virtuální reality, aniž byste museli mít rukavice nebo jiný fyzický ovladač. Brzy se ale také rozšíří obsah pro brýle Quest, Facebook pak chystá novou sociální platformu Horizon.

Dne 25. září byla zahájena konference Oculus Connect 6, kterou formálně zahájila úvodní prezentace nových produktů pro virtuální realitu. První části se ujal Mark Zuckerberg, spoluzakladatel a šéf Facebooku, který potvrdil, že virtuální realita v jeho očích zůstává další klíčovou počítačovou platformou. Považuje za šokující, že se naše počítače podřizují aplikacím a úlohám, nikoli lidem. To má virtuální realita změnit. K tomu je potřeba vyvinout technologii a vybudovat ekosystém. Zuckerberg se pochlubil, že Oculus Quest, který se na trhu nachází asi čtyři měsíce, je prodáván stejným tempem, jakým jej továrny vyrábí. Zároveň ho lidé po chvíli nezahazují do kouta, ale soupravu stále používají. V Oculus Storuutratili 100 milionů dolarů, 20 % z toho pak vlastníci a vlastnice Questu. I to Zuckerberg považuje za dobrý signál pro platformu. Aby ji podpořil, Facebook při vývoji hodlá zajišťovat kompatibilitu aplikací i na budoucích modelech brýlí, dále plánuje dodávat zařízením softwarové aktualizace. Tolik k vizi budoucnosti virtuální reality. Jaké hmatatelné novinky Facebook na konferenci představil? Vybrali jsme ty nejdůležitější.

Obsah pro Rift na Questu

Vlastníte-li herní počítač, budete moct díky propojení na Questu přistupovat k obsahu určenému pro Rift. To zatím Quest nepodporoval. Řešení se marketingově nazývá Oculus Link, propojení umožní softwarová aktualizace, jejíž betaverze vyjde v listopadu, a prostý kabel pro USB-C. Většina těch kvalitních by měla fungovat, Facebook ale stejně vyprodukuje i vlastní kabel s optickými vlákny pro zajištění vysoké kapacity pro přenos dat. Uvede ho koncem roku, cenu neznáme.

Aplikace pro Oculus Go na Questu

Dalším obsahovým rozšířením pro majitelky a majitele Questu budou aplikace určené původně pro Oculus Go. Facebook do konce roku nabídne rovněž bezplatný upgrade u placených aplikací, které již existují ve verzi pro Quest, lidem, kteří vlastní původní verzi. Více než 50 titulů na Questu firma zpřístupní v příštím týdnu.

Svobodné sledování pohybu rukou

Zapracování rukou do prostoru virtuální reality je oříšek, který zatím nebyl uspokojivě vyřešen. Je přitom zřejmé, že možnost interagovat rukama v prostoru bez nutnosti reálný pohyb nahrazovat různými ovladači, by zážitku jedině přidala. Začátkem příštího roku Facebook uvede experimentální funkci pro sledování pohybu rukou pro Quest. Reálnou kvalitu předjímat nelze, premisa ovšem zní velmi lákavě.

Potřeba k tomu totiž nebude žádný dodatečný hardware, vaše ruce budou snímány obyčejnými monochromatickými kamerami Questu. Vývojový tým podle Facebooku vymyslel nový způsob, jak pomocí nich určovat pozici rukou a jejich částí, a to díky zapojení hlubokého učení. Kamery odhadnou tvar rukou, klíčovým částem přidělí virtuální body a ty budou sledovat. Rozpoznána budou také různá gesta.

Sociální zážitek ve VR

Protože se Facebook zaměřuje na sociální platformy a Zuckerberg zmínil důležitost lidského faktoru, dočkali jsme se konečně oznámení výraznější sociálního zážitku ve virtuálním realitě. Facebook Horizon bude prvním krokem k virtuální realitě, kde se lidé mohou potkávat. Betaverze bude spuštěna začátkem příštího roku.

Virtuální svět budete moct objevovat, světy ale budete i stavět, zahrajete si nějaké hry s kamarády a kamarádkami apod. (Virtuálním avatarům chybí spodní části těla.) Očekává se, že virtuální světy pouze porostou. Zuckerberg slibuje, že Horizon bude od prvního dne inkluzivní a komunita bude přátelská. Vybudovat bezpečný prostor se ale sociální síti Facebook úplně nezdařilo. S oznámením nové platformy přichází oznámení o zrušení Facebook Spaces a Oculus Rooms ke dni 25. října.

Zveřejněná část úvodní prezentace konference Oculus Connect 6

Zdroje: Live from Oculus Connect 6 | Facebook Newsroom | Blog Oculus 1, 2, 3 | Facebook AI Blog

Byl pro vás článek přínosný?