Hlavní navigace

V Office 2019 bude výchozí OneNote pro Windows 10. OneNote 2019 nevznikne

23. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Není velkým překvapením, že desktopový OneNote již nebude dále rozvíjen. Microsoft v posledních letech zřetelně dával přednost OneNotu pro Desítky. Plánuje ho ještě pořádně vylepšit a postupně jím nahradí desktopového klienta.

Již jsem mnohokrát narážel na to, že k málu podvedených univerzálních aplikací pro Windows 10 patří OneNote. Příklady nových aplikací pro UWP, jež by zastínily desktopové předchůdce, byste přitom spočítali na prstech jedné ruky. Nebo pár rukou. Ani tato aplikace není dokonalá, OneNote pro Desítky oproti desktopovému OneNotu 2016 postrádá některé funkce, byť to ale i obráceně. Nedávno jsem v „desítkové“ verzi chtěl stránku s poznámkami přímo exportovat, jenže to (zatím) neumí. Čistší prostředí, jež vás nezahltí funkcemi, je dle mého názoru ale nakonec pro většinu lidí stejně přijatelnější. Zdá se, že si to myslí i Microsoft, jenž oznámil, že OneNote pro Windows 10 se stane výchozím klientem v rámci Office 365 i samostatného balíčku Office 2019.

Desktopový klient volitelně k dispozici

Tedy na platformě Windows 10. V únoru ovšem Microsoft oznámil, že Office 2019 na jiné verzi Windows stejně nepoběží. Teď mj. oficiálně potvrdil, že žádný OneNote 2019 nebude. Stávající desktopový OneNote 2016 však bude nadále jako volitelná volba dostupný těm, komu by mladší varianta ušitá na míru Desítkám vyhovovala méně.

Nejžádanější funkce z desktopového OneNotu se chystají do univerzálního.

Tip: OneNote je zdarma už čtyři roky (ale loni Microsoft začal aplikovat model freemium)

Změna výchozího klienta se vztahuje k novým instalacím Office. Naproti tomu pokud v budoucnu upgradujete na Office 2019, zůstane vám OneNote 2016. Sice už nezíská žádné nové funkce, stále je však podporován, tj. servisní aktualizace budou řešit chyby nebo lepit díry. Podpora tohoto produktu je spojena s Office 2016.

OneNote Windows 10 v červnu nabízí řadu novinek OneNote pro Windows 10 v pozici výchozího klienta nahradí OneNote 2016

To znamená, že 13. října 2020 skončí fáze všeobecné a 14. října 2025 rozšířené podpory. Teoreticky tak na starším klientu můžete vydržet ještě nějakých sedm let. Kdyby vás tato problematika zajímala více, můžete se podívat na seznam častých otázek a odpovědí k tématu OneNotu v Office 2019. Microsoft přiznává, že se poslední roky věnoval vývoji tohoto klienta.

K důvodům záměny klientů řadí mj. nové rychlejší a spolehlivější synchronizační jádro nebo fakt, že je navržena tak, aby zacházela se systémovými prostředky šetrně, tj. ve výsledku zbytečně nevysává akumulátor mobilních zařízení. Skrze Store je pak aplikace automaticky aktualizován a firma do ní průběžně přidává nové funkce. Za poslední rok těch vylepšení bylo více než sto.

Byl pro vás článek přínosný?