Hlavní navigace

Letní olympiáda využije rozlišení 8K. Samozřejmě ne v Česku

10. 3. 2020

Sdílet

Zdroj: MOV

Již loni padlo rozhodnutí, že část letní olympiády a paralympiády v Tokiu bude natáčena a přenášena také v 8K. Japonská veřejnoprávní televize NHK minulý týden informaci upřesnila a uvedla, které konkrétní přenosy v tomto rozlišení budou.

Samozřejmě půjde o zahajovací a ukončovací ceremoniály. Kromě nich pak speciální kamera a vysílací vozy navštíví finále sprinterských soutěží, fotbalu, volejbalu, stolního tenisu, badmintonu, juda a několika plaveckých disciplín, vše v ženských i mužských kategoriích.

NHK již před rokem a půl zahájila pravidelné vysílání v rozlišení 7680 × 4320 px s 60 snímky za sekundu, HDR a rozšířeným barevným prostorem. Kromě toho připravuje zvukovou stopu v až 24 kanálech (22.2). Se stejnými parametry vzniknou i olympijské a paralympijské přenosy.

Do Česka se ovšem nedostanou. Eurosport i Česka televize vysílání jen v rozlišení 1920 × 1080 px. V době LOH to bude platit výhradně, protože skončí DVB-T, kde ČT běží v rozlišení 720 × 576 px. Jak si včera všimli na Lupě, ve strategickém plánu ČT se až do roku 2024 nepočítá ani s rozlišením 4K, natožšestnáctkrát vyšším. Eurosport již 4K využívá, avšak nikoliv v české verzi. Vysílatel nicméně loni slíbil, že olympiádu půjde ve 4K sledovat v jeho online televizi Eurosport Player, streamy ale pravděpodobně nebudou dostupné všude a pro všechny. Firma v tiskové zprávě uvádí, že takové video půjde sledovat na zařízeních od Amazonu (Fire TV a Echo Show).

Olympijské hry v Tokiu se uskuteční od 24. 7. do 9. 8., paralympijské pak od 25. 8. do 6. 9. Skutečnost, že by akce kvůli koronaviru neproběhla, si zatím nikdo nepřipouští.

Zdroj: NHK via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?