Hlavní navigace

Zatímco Opera zůstává, Opera Software ASA se přejmenuje. Volí název po italské opeře Otello

19. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kdo nevzdal čtení u nadpisu, získal bonusového bludišťáka. S těmi názvy je to opravdu komplikované.

Prohlížeč Opera nadále poskytuje bezplatnou VPN, čínský vlastník však mění servery služby SurfEasy za vlastní. To byla jedna důležitá nedávná novinka, pojďme se podívat na druhou. Dochází totiž k přejmenování firmy Opera Software ASA. Aby nevznikly zmatky, to už přes rok není vlastník prohlížeče Opera. Spotřebitelský produkt koupily za 575 milionů dolarů před zhruba rokem čínský Golden Brick Capital Private Equity Fund. Protože už prodaný prohlížeč oficiálně nevzniká v norských rukolu, nedává příliš smysl, aby se původní firma nadále nazývala Opera Software ASA a nadále se asociovala s produktem, jenž jí už nepatří. (Přejmenování měla pravděpodobně i ve smlouvě, jak to v podobných případech bývá.)

Prohlížeč Opera nadále zůstává Operou.

Ta se aktuálně zabývá prodejem reklamy monetizací mobilních služeb v rozvojových zemích (Bemobi), prodejem reklamy (AdColony) nebo optimalizací videa v mobilních sítích (Skyfire). Zmíněný SurfEasy v listopadu prodala Symantecu.

Na Twitteru firma včera oznámila, že si pro sebe vybrala nový název. Neuvedla, kdy ke změně dojde. Někdy v budoucnu však přestane existovat Opera Software ASA a přejmenovaný subjekt se bude nazývat Otello Corporation.

Slovo k tematickým názvům

Netřeba nejspíš připomínat, že se stále pohybujeme na operní scéně. Othello je literární dílo od Shakespeara z roku 1603, ale kolem roku 1885 byla dokončena opera o čtyřech aktech od Giuseppe Verdiho. Nazývala se Otello a z práce Shakespeara vychází. Alespoň symbolicky tak původní norská firma setrvala na operní scéně.

Také si dovolím připomenout, že původní autor Opery se od Opera Software ASA odtrhl kvůli nespokojenosti s vývojem prohlížeče. Začátkem roku 2015 začal nabízet duchovního nástupce původní Opery, tj. prohlížeč s jádrem Presto. Nový prohlížeč získal jméno Vivaldi, což byl hudebník a skladatel. Tvořil také opery. Tím skončím, protože pro dnešek jsme, myslím, zmatení už dost.

Byl pro vás článek přínosný?