Hlavní navigace

Čína utahuje opasky. Bezplatná Opera VPN končí

19. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera, jež od podzimu 2016 patří čínské finanční skupině Golden Brick, oznámila, že ukončí službu Opera VPN. Bezplatný nástroj, který z vás udělala virtuálního Američana nebo Němce, přestane fungovat 30. dubna 2018. Firma mluví o konci aplikace VPN pro Android a iOS, o doplňku integrovaném v prohlížeči Opera se však nezmiňuje.

Stávajícím uživatelům Opera doporučuje použít VPN od SurfEasy, k tomu dostanou i slevu nebo různé bonusy. Uživatelé placené Opery Gold dostanou roční účet SurfEasy Ultra. Ti, kteří si za dodatečné funkce neplatili, získají 80% slevu na SurfEasy Total (běžně stojí 5 dolarů měsíčně a nabízí neomezený traffic). SurfEasy nabízí i tarif Starter s 500 MB dat měsíčně zdarma. Služba neukládá logy a má 500 serverů ve 28 zemích světa.

TIP: ProtonVPN – Bezplatná VPN od expertů z CERNu

Paradoxní je, že Opera VPN byla původně založena na technologiích SurfEasy. Opera Software v roce 2015 koupila kanadskou SurfEasy a její funkce postupně implementovala do vlastních aplikací. Od loňska už ovšem SurfEasy patří Symantecu. Čínští vlastníci Opery kromě VPN ukončili také spořič dat Max.

Byl pro vás článek přínosný?