Hlavní navigace

Osmijádrové Intely na příští rok by stále mohly být 14nm, založené na Coffee Lake

20. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

V pondělí jsme tu měli zprávu, dle které by Intel možná mohl po letošních šestijádrech Coffee Lake mít už příští rok v nabídce mainstreamových desktopových procesorů rovnou i osmijádro. Důkazy jsou pravda zatím trochu slabé a nebylo jasné, zda už se takto brzy (řeč je o druhé polovině roku 2018) má objevit 10nm desktopové Ice Lake, nebo zda třeba nejde o chybu a nebyla řeč o plánovaných osmijádrech Cannon Lake, reálně již dlouhou dobu zrušených. Nyní se objevila ještě třetí nenápadná možnost, odkud by osmijádrový vítr mohl foukat.

Web techPowerUp upozornil, že by Intel mohl o něco později než první čtyřjádrová a šestijádrová Coffee Lake vydat ještě další čip s osmi jádry, a že by tedy ona osmijádra údajně spějící k uvedení v druhé polovině příštího roku mohla být stále 14nm a založená ještě na generaci Coffee Lake, tou dobou už starší. Výroba na 14nm procesu už sice nyní s šesti jádry asi naráží na 95W TDP, ale i tak by měla logiku. V poslední době má totiž s novými procesy (14nm, 10nm) Intel problémy a tak začíná vždy s výrobou dvoujader a malých čipů. Výkonné velké osmijádro stavěné konzervativně na 14 nm by do toho zapadalo, byť by třeba už v té době mohly zárověň přicházet 10nm Ice Lake s nižším počtem jader (dvěma, čtyřmi).

To, že doposud informace o osmijádrových Coffee Lake neunikla, zatímco o těch šestijádrových už víme hodnou chvíli, by se asi dalo vysvětlit. Intel možná nechce kazit prodeje těchto čipů, které jsme doposud považovali za velmi atraktivní. Po desetiletém setrvávání na čtyřech jádrech také lákavá jsou, ovšem pokud zájemci budou vědět, že za 9–12 měsíců se bude dát pořídit rovnou i osmijádro, řada z nich by se asi mohla rozhodnout čekat až na něj. A pak je tu samozřejmě možnost, že osmijádrová verze byla do plánů Intelu začleněna opožděně. Možná někdy ve chvíli, kdy se firma dozvěděla víc o potenciálu osmijádrových Ryzenů. Inženýři tehdy mohli dostat za úkol připravit rychle protiútok a přidání dalších dvou jader do Coffee Lake bylo nejsnazší (zvlášť pokud se vycházelo z plánů zrušeného Cannon Lake, které prý osm jader mít mělo).

Pro další Coffee Lake, které nebylo v loni uniklých materiálech – což ale nemusí nic znamenat, pokud zároveň přichází skoro o rok později – máme i jeden možný doklad. Web BenchLife.info totiž ukázal úryvek ze seznamu změn nějaké nové verze nástroje Intel XTU, který obsahuje zmínku o „přidání podpory pro CFL 8,2“. To by ovšem mohlo být označení konfigurace čipu: osm jader CPU, grafika úrovně GT2, přičemž CFL je Intelem používaná zkratka pro Coffee Lake. Byl by to doklad, že takovýto čip Intel chystá, ačkoliv se mělo za to, že maximem u kávové generace bude šest jader.

Možná zmínka o existenci osmijádrové verze procesorů Intel Coffee Lake (Zdroj: BenchLife.info) Možná zmínka o existenci osmijádrové verze procesorů Intel Coffee Lake (Zdroj: BenchLife.info)

Je ale třeba také upozornit, že může jít o nějaký omyl, protože konfiguraci čipu Intel obvykle značí 8+2 (viz zmínka o KBL 4+2 o kousek dál). Na druhou stranu i ona čárka může být překlep a popravdě mě nenapadá jiné vysvětlení pro to, co by kód CFL 8,2 mohl znamenat. Bohužel je ale tento „důkaz“ stále dost mlhavý, a tak si na rozluštění záhady „osmijádra v H2 2018“ budeme muset ještě dále počkat.

Byl pro vás článek přínosný?