Hlavní navigace

Ostrava bude mít Wi-Fi ve všech vozech MHD. Chystá i mobilní aplikaci

29. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cestující ve třetím největším městě Česka budou moci bezplatně surfovat ve všech 600+ vozech MHD. Navíc dostanou speciální aplikaci pro Android a iOS, která je bude informovat o aktuálním stavu dopravy, jízdních řádech, zpožděních, cenách a chybět nebude ani vyhledávač tras kombinující pěší a veřejnou dopravu. Ostravský dopravní podnik kvůli tomu v dubnu uzavřel smlouvu s T-Mobilem (viz registr) v hodnotě necelých 43 milionů korun. Operátor dodá potřebné vybavení a bude se o celou síť starat po dobu pěti let. TIP: V Ostravě budou nejmodernější tramvaje. Mají klimatizaci, USB a Wi-Fi Vozový park místní MHD sestává z 286 autobusů, 260 tramvají a 65 trolejbusů. Ty všechny se dočkají tzv. komunikační jednotky obsahující LTE modem a Wi-Fi router, který bude šířit internet v interiérech.

Tramvaje se bezdrátově spojí s auty

Kromě toho ale jednotka bude zajišťovat i spojení s dispečinkem, takže v centrále budou moci sledovat přesnou polohu vozů, jejich stav a integrovány budou též protokoly V2X, které chce Ostrava v budoucnu využít pro komunikaci vozů s dopravním značením a také běžnými automobily, díky čemuž by měl být provoz ve městě plynulejší a bezpečnější.

Modernizace vozů a dispečinků proběhne ve třech etapách. Do konce července proběhne zkušební týdenní provoz a instalace vybavení do 20 autobusů. Zároveň bude dokončena mobilní aplikace. Na konci října už budou vybaveny všechny tramvaje a trolejbusy. Do konce února 2019 se zmodernizuje zbytek autobusů.

Dopravní podnik od loňska ve spolupráci s firmou Ova.Net rozšiřuje bezplatné Wi-Fi sítě také na nejfrekventovanějších zastávkách MHD.

Byl pro vás článek přínosný?