Hlavní navigace

Zapisovací pseudoSLC cache už je i v paměťových kartách microSD. Používá ji Transcend

29. 3. 2020

Sdílet

Zdroj: Transcend

Když byl minulý měsíc uvedený nový standard mobilních úložišť UFS 3.1, přinesl do těchto mini SSD pro mobily či tablety jako novinku techniku tzv. pseudoSLC cache. Ta zrychluje okamžitý zápis u například TLC nebo QLC NAND tím, že data zapisuje se sníženou hustotou jen s jedním bitem na buňku, jako by šlo o SLC NAND. Zápise je tím mnohem rychlejší a počítá se s tím, že takto zapsaná data se později v klidu překonvertují na klasický TLC či QLC zápis v čase, kdy úložiště nebude zatíženo. Tato technika se po úsporných integrovaných úložištích pro mobily teď stane ještě všudypřítomnější. Už se totiž dostane i na úroveň obyčejných paměťových karet MicroSD. I jejich drobounké řadiče tedy dospěly na tuto úroveň sofistikovanosti.  

První paměťové karty s transparentní pseudoSLC cache pro zápis

Použití této technologie oznámil Transcend u nových paměťových karet MicroSDXC řady USD230I. Jde zřejmě o karty míněné pro různá embedded zařízení, spíše než pro použití v mobilech. Pokud nám něco neuniklo, je toto snad první případ, kdy o použití pseudoSLC cache pro zápis u paměťových karet slyšíme.

Karty Transcend USD230I (jinde se objevuje i označení microSD230I) mají kapacity 8, 16, 32 a 64 GB a jde o karty typu microSDXC, takže by měly používat souborový systém exFAT. Použití SLC zapisovací cache by měl označovat nápis „SLC Mode“ na kartičce. Funguje to zdá se úplně stejně jako u dospělých SSD – v paměti NAND je vyhrazený určitý rozsah, který se používá jen jako by šlo o SLC (takže na čipech TLC se kapacita této části zredukuje na třetinu). Všechny zápisy směřují nejdřív do této oblasti, čímž se vylepší rychlost a nejspíš i IOPS při intenzivním, ale krátkodobém zápisu. Data jsou později přesunuta mimo tuto cache. Funguje to zcela transparentně a o vše se stará řadič uvnitř karty. Zařízení, které kartu používá, tedy nemusí tuto technologii nijak podporovat nebo o ní vědět.

Transcend uvádí, že karty dosahují v náhodném přístupu výkon až 3400 IOPS, ale nevíme, jestli jde o zápis (kde by k tomu pomohla SLC cache) nebo jenom o čtení. Přenosové rychlosti čtení při sekvenčním přístupu mají být až 100 MB/s, zápisu až 70 MB/s. Minimální/garantovaná udržitelná rychlost zápisu by měla být přes 30 MB/s, protože podle snímku karty mají známku Video Speed Class 30 (co tento systém tříd znamená, jsme probírali zde) a UHS Speed Class 3. Firma jinak zdá se nabízí i 2GB a 4GB verzi, které ale jsou jen typu MicroSDHC a mají nižší výkon.

Transcend microSDXC USD230I Transcend microSDXC USD230I

Karty mají uvedené garantované objemy zápisu (což je fajn, obvykle se to u karet vůbec nedozvíte). Na 8GB kartu můžete zapsat minimálně 36 TB (to vychází na víc než 4000 cyklů), na 16GB a 32GB kartu pak 70 TB a u 64GB karty je záruka na 140 TB. Čísla by to byla dost slušná i na SSD s vyšší kapacitou, takže tyto karty vypadají jako dobrá volba pro úlohy vyžadující velké objemy zápisu. Údajně by karty také měly podporovat čtení S.M.A.R.T. Dat.

Zaměření na průmyslová zařízení ovšem asi znamená, že tyto karty nebudou možná prodávány v široké distribuci, i když díky parametrům by byly asi pro leckoho atraktivní. Také asi budou výrazně dražší v přepočtu na gigabajt proti obvyklým masovým typům. Ceny bohužel Transcend neuvádí.

Mimochodem, před nějakým časem pro změnu firma Adata oznámila paměťové karty, které přímo používají SLC zápis kompletně pro celou kapacitu. Ty přirozeně pro zařízení vyžadující ostřejší zapisování jsou alternativou, možná i lepší.

Zdroje: techPowerUp, Transcend

Galerie: Paměťová karta Adata IUDD362 s SLC NAND

Byl pro vás článek přínosný?