Hlavní navigace

Osm Jaguárů. V Číně vydána PC deska s custom procesorem AMD z konzole Xbox One

21. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Aliexpress
Soutěž o nejbizarnější nový hardware letošního roku asi už můžeme uzavřít: AMD začalo přeprodávat nepoužitá APU z konzole Xbox One a v Číně z nich (a připojeného čipsetu A58) vyrábějí mATX desky pro PC. Takže kdo jste v době FX přemýšleli, zda by nebyl lepší osmijádrový Jaguar, víte co máte dělat...

Nevím jak vy, ale mám rád hardwarové kuriozity – některé věci jsou svou nezvyklostí zajímavé, i když jsou jinak prakticky k ničemu. Například: dřív se často přemýšlelo nad tím, že by bylo zajímavé, kdyby se na herní konzole dal nainstalovat desktopový OS a používat je jako počítač Zejména v době PS3 a Xboxu 360, které už byly vícejádrové, zatímco ve většině PC ještě strašila jednojádra. Tak trochu se tento sen nyní splní s Xboxem One.

V Asii se teď totiž objevily na prodej desktopové desky osazené zvláštním osmijádrovým APU od AMD, nazvaným A9-9820. To není ničím jiným než čipem, který pohání konzoli Xbox One. AMD zřejmě takto začalo prodávat exempláře čipů, které se do konzolí nehodily (asi hlavně proto, protože měly příliš defektů v GPU). Toto APU má zdá se výrazně ořezané GPU, ovšem osm jader Jaguar je zachováno, takže pokud vás mrzí, že AMD nikdy nevydalo procesor, kde by jich bylo osm a ne jen čtyři, můžete si přesně to teď pořídit do obludária sbírky.

Pokud nás čtete pravidelně, tak si vzpomenete, že o možnosti, že by se pod jménem A9-9820 dostalo APU z Xboxu One na trh PC komponent, jsme už psali, když se objevilo v připravovaném počítači Chuwi Aerobox. Stejný procesor teď je k dostání také na samostatné desce, prodávané na Aliexpressu. A ta asi definitivně potvrzuje, že se zde pod jménem A9-9820 jedná o odprodej přebytečných APU z konzole od Microsoftu.

Podle fotek totiž procesor má navlas stejné pouzdro jako semicustom APU z Xboxu včetně SMD součástek na něm. Liší se jenom popiska na křemíku, která naznačuje, že nejde o pokoutně recyklovaná APU z likvidovaných vyhozených či vadných Xboxů, ale že by snad mělo jít o originální produkt AMD. Podle fotky jde mimochodem o originální 28nm verzi semicustom APU, ne tedy o úspornější 16nm verzi z Xboxu One S.

APU z Xboxu, čipset z platfomy FM2+…

Podle popisu v obchodě je výrobce desky údajně Biostar, ale jeho značka nikde na desce není, jeho jméno je tak možná v popisu na Aliexpressu chybně (pokud třeba není OEM výrobce). Deska má napevno připájený procesor A9-9820 s osmi jádry architektury Jaguar na taktu 2,35 GHz.

Ten současně poskytuje integrované GPU označené „Radeon R7 350“ nebo v ovladačích „RX 350“. To by tak snad mohlo mít ponecháno aktivních 512 shaderů (8 CU) architektury GCN ze 768, které normálně Xbox One má, 512 byla totiž konfigurace reálného Radeonu R7 350 (jenže OEM verze měla jen 384 shaderů/6 CU, takže pozor...). Frekvence GPU by měla být 985 MHz.

Report CPU Z pro procesor AMD A9 9820 pořízený na Chuwi AeroBoxu Report CPU-Z pro procesor AMD A9-9820 pořízený na Chuwi AeroBoxu (Zdroj: Win-Tab.net)

Podle informací kolujících na internetu by celek měl mít při plném zatížení TDP až 135 W (z čehož asi bude více brát GPU). Věřil bych tomu, když se podíváte na ne úplně slabou napájecí kaskádu, která má pasivní chladič.

Jak se to celé bude chladit? Zdá se, že montážní otvory by mohly mít rozteč 75 × 75 mm, takže by se snad měly dát osadit chladiče kompatibilní s dektopovými CPU Intel, pokud se dají přitáhnout dostatečně nízko nad procesor (a musíte doufat, že zezadu bude sedět backplate).

Procesor/APU používá paměti DDR3, pro které má deska čtyři sloty. Je možné, že řadič je čtyřkanálový, jistě to ale nevíme. Na desce je zdá se i přídavný čipset, díky kterému je vyvedena čtveřice portů SATA a slot M.2 plus také jedno PCIe ×1.

Jaký přesně to je, není nikde psáno, ale zřejmě jde o čipset „Bolton“ (takže AMD A58/A78/A88X) určený původně pro platformu FM2+ a APU Kaveri. Na internetu je už totiž recenze Chuwi Aeroboxu s trošku jinou deskou, kde je čipset vyfocen a jeho pouzdro má stejnou podobu jako tento starý čipset. Autor recenze však tento čipset mylně považoval za samostatné GPU. Tuto recenzi si mimochodem přečtěte (přes Google nebo Bing Translate) pokud vás zajímá výkon A9-9820.

Galerie: Chuwi AeroBox s procesorem AMD A9-9820

Deska má na zadním panelu zdá se porty PS/2, šest USB včetně USB 3.0, Ethernet a audio výstupy (zvukovka asi není v APU, je použitý nějaký Realtek). Obrazový výstup zajišťuje jedno HDMI a kromě toho ještě zdá se lze přidat další USB 3.0 (a možná i USB 2.0) na pření panel. Formát desky jinak vypadá jako MicroATX, asi by měla být tedy kompatibilní s normálními skříněmi.

Vymetání skladů občas přináší pozoruhodné věci

Hardware to je tedy hodně zajímavý. Je trošku divné, že se dnes někomu vyplatí něco podobného postavit, když by se nějaký novější BGA procesor měl dát pořídit za nízké desítky dolarů. AMD zřejmě nepotřebný odpadní křemík z Xboxů prodává velmi levně (zvlášť když si vezmete, že potřebuje ještě přídavný čipset, byť také starý a možná přebytkový).

Je až vlastně sympatické, že takovéto zbytky dostávají šanci, trošku jako když se při domácí zabijačce naši předkové snažili zpracovat a sníst z nebohého vepříka všechno, co se jen trošku dalo. Mimochodem podobně fascinující „saprofitický“ byznys v Číně vytvořil nové (dokonce i dvojprocesorové) desky platformy X99 či X79 pro recyklované Xeony E5 vyhazované jako odpad ze serverů. Nebo možná ještě překvapivější je recyklování BGA mobilních procesorů z rozbitých notebooků, kdy je v Číně předělávají na desktopová CPU do socketu – včetně třeba zajímavých čtyřjádrových „Crystalwell“ Haswellů s grafikou GT3 a eDRAM.

procesor apu konzole xbox one Semicustom APU od AMD z konzole Xbox One (Zdroj: Eurogamer)

Cena 125 $...

Jiná věc je, zda se někomu vyplatí desku s AMD A9-9820 kupovat. Prodejce na Aliexpressu za ni chce 125 dolarů, tedy nějakých 3500 Kč, když doplatíte DPH. Určitě se dnes dá pořídit lepší střevo, například Ryzen 3 3200G a deska A320 vás nevyjde o tolik dráž a máte to se zárukou a z ČR/EU. Ale nebude mít to bizarní kouzlo. Tady bych osobně skoro měl chuť si jeden kus z legrace pořídit. Skoro (kdyby tak měl člověk peníze na každou blbost, která ho napadne, že…).

Galerie: PC deska s semicustom APU A9-9820 z Xboxu One

Zdroje: Momomo_us (1, 2), Win-Tab.net

Byl pro vás článek přínosný?