Hlavní navigace

První vlna zahájena. Poprvé může kdokoli oficiálně přejít na Windows 10 Creators Update

5. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft oficiálně umožnil na Creators Update přejít všem, kdo mají zájem. V této první vlně jde o čistě dobrovolný krok.

6. 4. | Článek byl doplněn o informace o dalších možnostech získání produktu.

Microsoft slíbil, že od 11. dubna bude distribuce Creators Updatu zahájena pomocí služby Windows Update. Nezdálo se mi, že byla formulace slov až příliš přesná, protože toto datum se skutečně týká jen služby Windows Update. O něco později Microsoft přiznal, že vůbec poprvé umožní těm, kdo o nový systém opravdu stojí, přejít ještě dříve. Jen nikoli pomocí Windows Updatu, nýbrž prostřednictvím Pomocníka s aktualizací.

Den D nastal a upgradování skrze uvedený nástroj bylo před chvílí povoleno. Kdo tedy chce, může si stáhnout Pomocníka s aktualizací a nejnovější vydání Windows 10 si nainstalovat. Jak jsem si ověřil, systém je dostupný ke stažení také pomocí nástroje Media Creation Tool, s nímž lze buď stáhnout instalační obraz ISO, nebo rovnou vytvořit instalační médium.

V tomto bodě bych upozornil, že dosavadní zkušenosti s novými verzemi Windows příliš pozitivní nebyly, takže pokud nepatříte k tvrdému jádru, tak s upgradem aspoň několik týdnů počkejte.

Pomocník pro instalaci nejnovější verze Windows 10 Pomocník pro instalaci nejnovější verze Windows 10

Microsoft pro Creators Update uvolnil několik aktualizací (aktuálně je číslo sestavení 15063.14), které ale v souhrnu opravily minimum chyb. V seznamu známých problémů finálního sestavení však bylo uvedeno několik položek, které byly spojené převážně s instalací. Doufejme, že je systém na širší distribuci opravdu připravený.

Nový Windows, nový plán distribuce

Proč Microsoft tentokrát umožnil upgrade pomocí Pomocníka s aktualizací v předstihu před zahájením distribuce skrze službu Windows Update? Krok je výhodný pro obě zúčastněné strany. Největší fanoušci a fanynky si mohou nový systém osahat co nejdřív, přitom Microsoft bude ze všech takto provedených instalací sbírat telemetrické údaje.

Ty mu pomohou odhalit první problémy, které se mohou na různých konfiguracích vyskytnout. Redmondští tím zvyšují svou šanci na to, že po 11. dubnu bude distribuce pro širokou veřejnost skrze Windows Update probíhat hladce.

Byl pro vás článek přínosný?