Hlavní navigace

AMD oznámilo, že Ryzen 4000 „Vermeer“ s jádry Zen 3 vyjde ještě před koncem roku

27. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: AMD
Objevovaly pochyby, že AMD možná nová CPU s architekturou Zen 3 vydá až po novém roce. Firma ale potvrdila, že přímo Ryzeny s těmito jádry vyjdou už letos.

AMD během letoška vícekrát sdělilo, že procesory s architekturou Zen 3 by měly vyjít ještě tento rok. Ovšem přesto bylo slyšet hodně pochybností – například, že toto znamená jen serverové procesory Epyc, případně že by to mohlo být třeba jenom nějaké papírové odhalení. Každopádně se často objevuje přesvědčení, že to co nás zajímá, tedy Ryzeny 4000 s jádry Zen 3 pro desktop (které mají kódové označení Vermeer) AMD začne prodávat až někdy v novém roce.

Jako doklad bývá poukazováno i na nedávný refresh Ryzenů 3000 Matisse, vnímaný pochybovači jako vycpávka učiněná kvůli odkladu Zenu 3. Dobrá zpráva je, že firmě AMD zřejmě není jedno, že se tyto domněnky objevují a znovu uvedlo oficiálně, že Zen 3 bude vydán letos, ale tentokrát i konkrétně s uvedením, že to bude procesor pro PC („client CPU“). Udělala to u příležitosti vydání APU Ryzenů 4000G („Renoir“ – tato APU mají zatím pořád jenom jádra Zen 2, na rozdíl od Vermeeru) minulý týden.

Momentálně nevíme o žádném jiném procesoru s jádry Zen 3 pro osobní počítače, který by mohl vyjít dřív než desktopové CPU Ryzeny 4000 „Vermeer“. Tudíž je z tohoto vyjádření AMD prakticky na beton jasně vyvoditelné, že Vermeer musí vyjít v tomto roce. Už asi skutečně nezůstává žádný relevantní prostor k pochybnostem.

So, what's next for AMD in the PC space? Well, I cannot share too much, but I can say our high-performance journey continues with our first "Zen 3" Client processor on-track to launch later this year. I will wrap by saying you haven't seen the best of us yet…

Rick Bergman, AMD

Teoreticky se s těmito procesory (nebo se třeba může zadrhnout logistika a průmysl kvůli druhé vlně koronaviru) ještě může stát nějaký problém, například objeví se nějaká vážná errata, a tím by se mohlo jejich vydání zase zpozdit. Ale v tuto chvíli jsou plánované na některý z měsíců v tomto roce. Nejspíše říjen až listopad, ale to už hádáme.

Údajná roadmapa desktopových procesorů AMD z roku 2018, v níž poprvé jméno Vermeer uniklo (Zdroj: Informática Cero)

Určitou hrozbou, pokud na tyto procesory čekáte s nákupem počítače, zůstává, že AMD vydá třeba jenom dražší modely. Tento rok skoro určitě nevyjdou Ryzeny 3, jelikož ty AMD v generaci 3000 vypustilo až nyní začátkem léta – generace 4000 se asi podobně opozdí. AMD by snad mohlo od Vermeeru vydat Ryzeny 9 a Ryezny 7, doufejme, že třeba z úvodní soupisky proti stavu při premiéře Ryzenů 3000 nevyškrtne šestijádra Ryzen 5.

Každopádně nějaké Ryzeny 4000 „Vermeer“ s jádry Zen 3 letos budou vydány, takže tyto pochybnosti asi lze po těchto ujištěních opustit. I když samozřejmě nevíme, jak dlouho před koncem roku tyto novinky vyjdou. Vypuštění třeba v polovině prosince už by bylo třeba na vánoční nákupy pozdě, ale takto pozdní uváděčky jsou dost vzácné, typicky se firmy snaží stihnout listopad.

Galerie: Procesory AMD Ryzen 4000G/4000GE "Renoir": slajdy a oficiální benchmarky

Zdroje: AMD, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?