Hlavní navigace

První vydání PowerToys umožňuje rozdělit plochu do zón pro okna

10. 9. 2019

Sdílet

Dochází k přislíbenému oživení kdysi populárních PowerToys. Nástroje pro pokročilé umožňují vytěžit z Windows co nejvíc a zvednout tak produktivitu. Co nabízí první testovací vydání pro moderní Windows?

Před několika měsíci vyšlo najevo, že Microsoft oživuje značku PowerToys a chystá nové nástroje pro ty nejpokročilejší uživatele a uživatelky Windows, kteří chtějí zvýšit svou produktivitu a vymáčknout z operačního systému co nejvíc. Jako první byly oznámeny nástroje dva: jeden přidá tlačítko pro okamžitý přesun okna na jinou plochu, druhý vám poradí s klávesovými zkratkami. Před několika dny došlo k vydání první testovací verze PowerToys, a to v souvislosti s uvolněním Windows 10 Insider Preview build 18975, kterým sám o sobě příliš zajímavý není. (Za zmínku stojí určitá vylepšení WSL a dostupnost přejmenovávání virtuálních ploch pro všechny.) Seženete ho na Githubu. Funkce pro pokročilé se sdružují pod jednou střechou. Platforma PowerToys se spouští se systémem a je „postaru“ zastoupen ikonou v oznamovací oblasti. Zastoupeny jsou právě dva nástroje, které byly oznámeny dříve jako první. Samozřejmě je spustíte ve Windows 10, ale Microsoft explicitně neuvádí, že starší řady Windows nejsou podporovány. V tuto chvíli to nemohu ověřit, ale pokusím se. Minimálně mohu konstatovat, že se PowerToys nekamarádí se 32bitovými systémy. Doplněno

Nápověda pro klávesové zkratky

Jeden z nástrojů vám ukáže a na obrazovce přímo graficky naznačí, jaké klávesové zkratky a k čemu můžete využít. Nápověda se objeví, když podržíte klávesu s logem Windows. V PowerToys pak pouze konfigurujete, jak velká má být prodleva zobrazení nápovědy a jak (ne)průhledné má prostředí nápovědy být. Vyvstává ovšem otázka, k čemu je taková nápověda pokročilým uživatelkám a uživatelům.

Šablona pro rozmístění oken

Druhý nástroj je výrazně sofistikovanější a je to přesně to, co podle mě pokročilejší jedinci chtějí. Umožní vám totiž rozdělit plochu do zón. Do těchto oblastí pak poměrně pohodlně rozmisťujete otevřená okna. Jedná se tak vlastně o šablonu, kterou vyplňujete podle potřeby. Na výběr máte několik předvytvořených rozložení, vytvoříte si ovšem i vlastní. Při přetahování oken do těchto oblastí držíte Shift.

Volitelně pak můžete určit, aby při použití klávesových zkratek pro rozmisťování oken po obrazovce (Win+šipky) místo „přilepování“ k rohům a stranám obrazovky okna vyplňovala raději právě zóny nastavené v PowerToys. Jak se vám první testovací vydání líbí?

Zdroj: Notes on Previews via Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?