Hlavní navigace

Ode dneška lze v pražských tramvajích platit kartou i mobilem

26. 4. 2019

Sdílet


Dopravní podnik Praha dnes oficiálně spouští možnost platit jednotlivé jízdenky v tramvajích bezkontaktně pomocí karet. Podporovány jsou ty fyzické i virtuální v mobilu (Google Pay, Apple Pay a další). Plán oznámil loni v listopadu, rozšiřování terminálů do všech 34 linek a 800+ vozů tak zabralo zhruba půl roku.

Terminály provozuje Bankovní informační technologie (dceřinka ČSOB), za což si nechá 1,99% provizi z jízdenek. DPP začal v tramvajích testovat platební terminály již v létě 2016, tehdy je instaloval jen na lince č. 22 vedoucí z Bílé hory na Nádraží Hostivař. Později je přidal ještě do vozů linky 18 z Nádraží Podbaba do Vozovny Pankrác. Až teď se dostaly do celé sítě.

TIP: PID Lítačka spuštěna. Praha má pro nákup jízdenek novou aplikaci i web

Platit kartou nebo mobilem lze u dveří, které jsou označeny žlutou samolepkou. Obecně půjde vždy o ty prostřední ve voze. Výjimkou jsou tramvaje Škoda 14T bez prostředního článku, tam budou terminály dva.

DPP má platební terminály i příměstských autobusech a linkách vedoucích na letiště. Do metra novinku zavádět neplánuje. Postupně ale modernizuje jízdenkové automaty, ve kterých lze rovněž platit bezkontaktně.

Byl pro vás článek přínosný?