Hlavní navigace

V Praze už lze nakupovat jízdenky mobilem, ale má to háčky

17. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Zelenou Lítačku už u sebe nosit nemusíte. Praha spustila mobilní aplikaci pro placení a kupóny umožňuje nahrávat na platební karty a In Kartu. Jak to bude s podporou Google Pay a Apple Pay?

Hlavní město modernizuje odbavovací systémy MHD. V souladu s plánem zveřejněným letos v lednu dopravní podnik konečně spustil mobilní aplikaci, pomocí které lze v Praze a Středočeském kraji cestovat. Jmenuje se PID Lítačka a její betaverze je dostupná pro Android (Play Store) a iOS (App Store).  

PID Lítačka aneb cestování s mobilem

V tuto chvíli ještě aplikace může mít nějaké problémy, od září už ale bude fungovat v plném provozu. Ovšem nikoliv se všemi slibovanými funkcemi. PID Lítačka momentálně umí vyhledávat spojení, zobrazí mapu, dopravní omezení a lze s ní nakupovat jednotlivé jízdné platné ve všech vozech. Za něj se platí přes bránu ČSOB, takže vás aplikace přesměruje na mobilní web, kde vyplníte karetní údaje. Moc pohodlné to není, ale funguje to. A nemusí se chodit k validátoru.

PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka
PID Lítačka

Operátor ICT, městský podnik vyvíjející informační systémy, slibuje, že v budoucnu půjde platit i Masterpassem nebo pomocí Google Pay a Apple Pay. Zároveň přibude možnost nákupu a správy dlouhodobých kupónů, možnost sledovat polohu vozů MHD a prý s ní půjde platit i za parkování.

Platební karty místo Lítačky

Do konce srpna 2018 přibude také možnost v celé Pražské integrované dopravě nahrávat předplatní kupóny na bezkontaktní platební karty Visa a MasterCard nebo In Karty Českých drah coby alternativy k zelené Lítačce. Slibovaná podpora studentských karet ISIC ale nakonec padla. A od října už nebude možné nahrávat nové kupóny na původní karty OpenCard.

TIP: In Karta konečně v mobilu. České dráhy vylepšují aplikaci Můj vlak

Takže ještě jednou. Jednotlivé jízdenky lze momentálně nakupovat pouze v mobilní aplikaci (kde se platí kartou), dlouhodobé pak půjde nahrávat jen na platební karty a In Karty. Zatím.

Praha také hledá dodatele řešení, které by umožňovalo ve vozech platit kartou i za jednotlivé jízdné. Tuto možnost momentálně nabízí v rámci testovacího provozu na tramvajových linkách č. 18 a 22. DPP ale vypsal veřejnou zakázku, ve které do konce srpna hledá dodavatele tzv. Obchodního a technického řešení platebních karet.

Podnik poptává 920 bezkontaktních terminálů do všech tramvajových vozů a za čtyřletý provoz nabízí 60 milionů korun. Vtip je v tom, že Praha terminály nebude vlastnit. Instalaci, provoz a výběr peněz bude mít na starost zřizovatel, který si pak z cestovného ponechá provizi. Jak to bude s metrem a autobusy, zatím není jasné.

Lítačka v Google Pay?

Operátora ICT jsme se zeptali na další budoucí plány pro platby za jízdné, nové mobilní aplikace a služby totiž poskytují různé možnosti.

Samozřejmě jsme zaznamenali spuštění služby Google Pay v ČR v minulém roce a dá se očekávat, že se v nějaké době dočkáme i obdobné technologie Apple Pay. Náš dodavatel má zadání tyto možnosti prověřit a i my sami zkoušíme dané technologie testovat a najít cestu jak je do systému zapojit. V první fázi bychom rádi využili Google Pay jako jednu z platebních metod za jednorázové jízdné v mobilní aplikaci,“ řekl Michal Beránek, vedoucí z OICT.

Beránek také připouští, že bude na Google Pay a Apple Pay možné nahrávat i dlouhodobé kupóny PID a mobily s čipem NFC by mohly rovněž nahradit Lítačku. „Následně bychom v dalších fázích chtěli virtualizovanou platební kartu v systému Google Pay/Apple Pay využít jako další identifikátor k časovému kuponu, stejně jako tomu bude u fyzické bankovní karty. Problémem zatím je, že daný PAN a token v telefonu není shodný s fyzickou platební kartou, která byla telefonem virtualizována.

Karta Las Vegas Monorail v Google Pay Karta Las Vegas Monorail v Google Pay (zdroj: Google)

Google navíc letos uvedl důležitou novinku. Možnost na Google Pay využívat k virtualizaci jiných karet než platebních. V Česku už tak funguje například Edenred pro čerpání firemních benefitů. Las Vegas Monorail pak ve spolupráci s Googlem udělali z Paye cestovní průkaz a peněženku pro placení za jednotlivé i dlouhodobé jízdné. To by časem mohla nabídnout i Praha.

Na Google Pay tak můžete pohlížet jako na platební kartu, takže s mobilem bude možné platit jako plastovou kartičkou. Pod stejným názvem ale Google nabízí i službu, která umí zastoupit i jiné karty a průkazy, v budoucnu třeba Lítačku.

Rádi bychom se touto cestou také vydali a poskytli cestujícím co nejmodernější a nejjednodušší možnosti, jak si jízdné zakoupit a jak se následně prokazovat,“ dodává Beránek.

Byl pro vás článek přínosný?