Hlavní navigace

Vyšly testy Intel Core i7-11700K. Ale výkon asi není definitivní, je s ním pár problémů

13. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Na web se dostalo už několik testů výkonu nových procesorů Rocket Lake. Ovšem dejte si pozor, je tu několik problémů, které ještě výsledky mohou zamíchat: BIOSy, nová dělička a Gear 1 × Gear 2 u pamětí, možná i boosty.

Tento měsíc se snad nějakým nedopatřením stalo, že se v Německu začaly prodávat procesory Core i7-11700K, tedy osmijádra nadcházející nové generace CPU Rocket Lake, která má vyjít až 30. 3. Logický důsledek byl, že se pak začaly objevovat různé benchmarky tohoto CPU, a nakonec i kompletní testy, řekněme před-recenze.

Na mnoha místech se z nich už dělají závěry o tom, jak Rocket Lake dopadlo, ale to je chyba z několika důvodů. Vypadá to, že do finálního výkonu a vysvědčení pro Rocket Lake například v herním výkonu vstoupí ještě další faktory, takže zatím je ještě brzo na definitivní závěry. Pro fandy Intelu to znamená, že ještě nemusí házet flintu do žita, pro fandy AMD asi zase platí přísloví o neříkání hop před hopnutím.

První předběžné recenze

Jako první se objevila recenze předčasně prodávaného (ale finálního sériového) Core i7-11700K od AnandTechu, která také vzbudila nejvíc diskusí. Najdete ji zde a shrnout se asi dá tak, že výkon Rocket Lake v ní trošku zaostal za očekáváním. Ukazuje zlepšení proti Core i7-10700K díky lepšímu IPC, ale omezené. Procesor jen výjimečně poráží konkurenční osmijádro Ryzen 7 5800X, který celkem pohodlně vede téměř všude, a to i ve hrách, kde se čekalo, že Intel zase převezme žezlo.

Jak už jsme řešili v diskusích pod články, jsou důvody si myslet, že tento výkon je horší, než nakonec bude ve finální recenzích. Bylo poukázáno například na to, že výkon v Cinebench je poměrně nižší, než by měl být, a že možná tedy nefungoval úplně nejlépe Boost. Další problém mohl být ve výkonu mezipamětí a paměti. Kolují informace, že právě tam by totiž měly pomoci nové BIOSy pro desky, které jsou teprv dopékané výrobci.

Příklad herního výkonu Intel Core i7 11700K Rocket Lake z předběžné recenze AnandTechu Příklad herního výkonu Intel Core i7-11700K Rocket Lake z předběžné recenze AnandTechu. Jak můžete vidět, Rocket Lake (tyrkysový proužek) v tomto testu nemá ve hrách zrovna nejlepší výsledky (Zdroj: AnandTech)

Informace o tom se zřejmě už potvrdila, protože poté vydal svůj test také německý HardwareLuxx. Ten dostal o něco lepší poměr výkonu Core i7-11700K proti Ryzenu 7 5800X, i když pořád ne vítězství – recenzi naleznete zde.

Zajímavé na tom je, že HardwareLuxx v průběhu dne pak ještě aktualizoval test a přidal informace právě o novém BIOSu. Není jasné, zda ten už je definitivní, nebo ještě ne, ale opravdu to vypadá, že výkon zlepšuje.

Rozdíl ve výkonu pamětí a L3 cache procesoru Core i7 11700K mezi starším a novějším BIOSem HardwareLuxx Rozdíl ve výkonu pamětí a L3 cache procesoru Core i7- 11700K mezi starším a novějším BIOSem (Zdroj: Hardwareluxx)

Možná dosáhl o stupínek vyšších taktů boostu (což by mohlo vysvětlovat třeba ten nižší jednovláknový výkon Cinebench u AnandTechu), ale zdá se, že hlavně opravdu vylepšil výkon pamětí – zkrátila se totiž latence L3, RAM a naopak stoupla propustnost v zápisu. Pokud by AnandTech přetestoval s podobnou aktualizací své desky, asi by také dostal lepší čísla.

Core i7 11700K v testu Hardwareluxx skóre v 7 Zipu Core i7-11700K v testu Hardwareluxx, skóre v 7-Zipu. Je vidět nárůst výkonu s novým BIOSem. Ne vždy ale je takto velký (Zdroj: Hardwareluxx)

Docela zarážející je, že po aktualizaci BIOSu shledal HardwareLuxx docela masivně zvýšený výkon v yCruncheru, což je jeden ze zatím poměrně mála programů, profitujících z AVX-512. Výkon tam skočil z čísel horších než pro i7-10700K nebo Ryzen 5 3600X až skoro k Ryzenu 9 5900X (výpočet na 500M míst z 26,138 sekundy na 19,271 sekundy). Starší BIOS patrně škrtil výkon 512bitových instrukcí sníženou frekvencí nebo nějak jinak. To se ale samozřejmě mohlo projevit jen tam, kde se AVX-512 používá.

Silný potenciál, když se využije AVX-512

Mimochodem, když je řeč o AVX-512, test procesoru vydali také autoři benchmarku SiSoft Sandra, kteří se logicky soustředí na své vlastní syntetické benchmarky, s komentářem o tom, jak si Core i7-11700K vede v jednotlivých dílčích disciplínách. I jim v souhrnu osmijádrové Rocket Lake vychází hůř než Zen 3 (Ryzen 7 5800X), ale je tu jedna výjimka, která ho zachraňuje. Tou je právě AVX-512, které v testech zpracování obrazu ukazuje vysoké nárůsty výkonu o desítky procent.

Výsledky procesoru Intel Core i7 11700K v testu SiSoft Sandra zpracování obrazu akcelerované AVX 512 Výsledky procesoru Intel Core i7-11700K v testu SiSoft Sandra, zpracování obrazu úspěšně akcelerované AVX-512 (Zdroj: SiSoft Sandra)

To ukazuje, že v multimediálním kódu může AVX-512 být hodně platné a i když jde jen o dílčí oblast programů, bude to jedna z mála věcí, kterou bude Rocket Lake/architektura Cypress Cove schopná přesvědčivě porážet Zen 3 (o to víc mrzí, že s následující generací Alder Lake může přístup k instrukcím AVX-512 zase omezený kvůli big.LITTLE. Programů, které by mimo syntetické benchmarky tyto instrukce využívaly, pořád není mnoho a když dokonce i u procesorů Intel bude chybět podpora...).

Předešlé nicméně platí asi jen při srovnání stejného počtu jader a když ignorujeme spotřebu. V momentě, kdy si pořídíte místo osmijádra Rocket Lake 12jádro Ryzen 9 5900X, pravděpodobně chybějící AVX-512 více nebo méně doženete jádry navíc.

Výsledky procesoru Intel Core i7 11700K v testu SiSoft Sandra celkové skóre Ovšem v celkovém průměru skončí i7-11700K až za konkurenčním osmijádrem. I zde by ale možná ještě mohlo dojít k posunům s novým BIOSem (Zdroj: SiSoft Sandra)

Gear 1 versus Gear 2 u pamětí

Je zde asi ještě jedna věc, která se může pro Rocket Lake ukázat jako divoká karta, kvůli níž vypadá teď výkon o trochu horší. Před časem se objevily úniky snímků z BIOSu desek, které ukazují, že Intel zřejmě u Rocket Lake používá děličku pro takt pamětí, podobnou tomu, co AMD uvedlo u Ryzenů 3000. Jde o nastavitelný poměr mezi taktem „IMC“ (paměťového řadiče) a taktem DDR4.

Ten může být buď 1:1, což Intel bude nazývat „Gear 1“, nebo ½:1, což Intel bude označovat „Gear 2“. Gear 2, kdy je takt paměťového řadiče vždy poloviční proti taktu DDR4, umožní používat vyšší frekvence pamětí, ale pravděpodobně za cenu určitého zhoršení výkonu na 1 MHz frekvence pamětí – měla by se nejspíš zhoršit latence, soudě podle toho, jaké dopady má toto nastavení na platformě AMD.

Nastavení děličky frekvence paměťového řadiče u procesoru Rocket Lake Zdroj Chiphell Nastavení děličky frekvence paměťového řadiče u procesoru Rocket Lake (Zdroj: Chiphell)

Jak redaktoři AnandTechu, tak HardwareLuxx byli tázáni, který Gear je použitý v jejich testech, ovšem uvedli, že informace o těchto věcech dostali přímo z Intelu, takže jsou pod informačním embargem a toto zatím nelze sdělit. Zde se právě možná skrývá jeden z faktorů, proč nebyl herní výkon Core i7-11700K tak dobrý, jak se čekalo.

Mezitím se totiž objevil uniklý slajd s parametry procesorů Core i7 a i9 Rocket Lake – samotné parametry jsme už měli, takže to by nebyla taková novinka (i když se nově dozvídáme, že hranice pro Thermal Velocity Boost bude opět 70°C a také je potvrzená grafika UHD 750). Ale v poznámce pod specifikacemi je důležitá věc ohledně oficiální podpory pamětí.

Uniklý slajd se specifikacemi procesorů Core i7 a Core i9 Rocket Lake Zdroj HXL Uniklý slajd se specifikacemi procesorů Core i7 a Core i9 Rocket Lake (Zdroj: HXL)

V samotném přehledu specifikací je u všech procesorů uvedeno, že oficiálně podporují DDR-3200. Ale pozor, v poznámce dole je, že pouze procesory Core i9-11900K a i9-11900KF podporují oficiálně běh na 3200 MHz v režimu Gear 1, s paměťovým řadičem na taktu 1:1.

Poznámka o podpoře pamětí DDR4 3200 u Core i9 11900K a dalších procesorech Rocket Lake Zdroj HXL Poznámka o podpoře pamětí DDR4-3200 u Core i9-11900K a dalších procesorech Rocket Lake (Zdroj: HXL)

Ostatní procesory Rocket Lake, tedy všechny Core i7 a také Core i9-11900 a i9-11900T, umí 3200 MHz jenom po přepnutí na Gear 2, tedy s taktem řadiče sníženým na polovinu – a tedy asi s nižším výkonem. Gear 1 je pro ně oficiálně podporovaný maximálně s DDR4-2933.

Z tohoto vyplývá, že minimálně AnandTech, který vždy testuje s výchozími nastaveními RAM, musel Core i7-11700K testovat s pamětí nastavenou na horší Gear 2. To je asi klíčem k části skluzu v herním výkonu proti Ryzenu 7 5800X, který tento web naměřil.

Otázka je, do jaké míry je Gear 2 skutečně nutný, nebo zda nejde o umělé omezení, kterým chce Intel pouze dodat větší atraktivitu procesoru Core i9-11900K. Ten by se jinak totiž od i7-11700K lišil jenom frekvencemi boostu (takže mnozí už asi plánovali, že jednoduše vezmou i7 a přetaktují). Osobně si ale nemyslím, že by paměťový řadič čipů Core i7 nezvládal totéž co i9, takže pravděpodobně dělička půjde přenastavit na Gear 1 a s levnějším procesorem se bude dát docílit stejného paměťového výkonu, i když to bude štelování navíc.

Raději počkat s hodnocením

Toto vše neznamená nutně, že se finální výkon po součtu všech těchto „ale“ zvedne třeba o 15 % a Core i7-11700K nakonec Ryzen 7 5800X překoná. Možné to je, stát se ale může i to, že rozdíl bude v jednociferných procentech, herní výkon dopadne spíš nerozhodně, nebo i7-11700K dokonce zůstane o kousek pozadu. Ale každopádně teď je třeba počkat na konec měsíce, kdy vyjdou ty plně oficiální testy. V nich by měly být z většiny tyto problémy podchycené a hlavně recenzí bude víc, takže když v některé vyjdou podezřele špatné výsledky, bude možné to srovnat s dalšími.

Které procesory nakonec podle vás budou vést v jednovláknovém výkonu a ve hrách, Rocket Lake nebo Zen 3?

Zdroje: HXL, Chiphell

Byl pro vás článek přínosný?