Hlavní navigace

Překvapení od Nvidie: vydala novou nejrychlejší grafiku, Titan Xp s plným čipem GP102

6. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Blesk z čistého nebe, dalo by se říct. Tak dnes bez jakéhokoli „varování“ přistála na trhu nová grafika GeForce. O tomto plánu údajně předem pod NDA údajně nebyli spraveni vůbec žádní novináři a plán ani nikde neuniknul, leč dnes Nvidia vypustila na trh rychlejší verzi loňského (GeForce GTX) Titanu X. Ta se jmenuje Nvidia Titan Xp, což nám trochu vypálilo rybník, neboť takovouto přezdívku už neoficiálně mezi lidmi nesla loňská verze kvůli odlišení od Titanu X založeného na čipu GM200. A co je důležitější, tato nová nejrychlejší jednočipová grafika by měla být okamžitě k mání.  

O 6 % víc výpočetního výkonu, o 13 % rychlejší paměti

Nvidia Titan Xp je do určité míry asi i odpovědí na nedávno uvedenou GeForce GTX 1080 Ti, jejíž parametry v podstatě učinily původní Titan X neprodejným, neboť měl stejný výkon za podstatně vyšší cenu. Řešením této situace je, že Nvidia nyní vydává kartu se stejným čipem GP102, ale plně odemčeným. Tím bude Titan Xp opět nabízet vyšší výkon než GTX 1080 Ti. Novinka má tedy všech 3840 stream procesorů, které běží na turbo frekvenci 1582 MHz, což je prakticky stejná úroveň, jako referenční boost GTX 1080 Ti. Teoretický výkon má být 12 TFLOPS, tedy asi o 6 % vyšší, než 11,3 TFLOPS udávaných pro GTX 1080 Ti.

GPU používá opět plnou 384bitovou paměťovou sběrnici, na níž je nainstalováno 12 GB paměti GDDR5X jako minule. Ovšem i zde Nvidia navýšila takty. Paměti nyní běží na 11,4 GHz efektivně. Pravděpodobně jde o tovární přetaktování, podobně jako u 9GHz a 11GHz modelů GTX 1060 a GTX 1080 (jaká je jejich nativní frekvence dle výrobce, ale nevím). Tím pádem se hrubá paměťová propustnost zvýšila na 547,7 GB/s, což by mělo dokonce být více než očekávaných 512 GB/s u GPU Vega 10 od AMD, které má 2048bitovou sběrnici s pamětí HBM2. Proti původnímu Titanu X je propustnost zvýšená o 14 %, proti GTX 1080 Ti o 13,1 %.

Nvidia Titan Xp Nvidia Titan Xp

Zatím nevíme, zda má karta původní PCB, nebo novější verzi z GeForce GTX 1080 Ti (která má silnější napájení). Jinak by ale asi měla používat stejné chlazení a opět asi platí, že budou na trhu jen karty s referenčním chladičem Nvidie, nikoliv nereferenční verze s axiálními ventilátory, typicky účinnější a tišší. Zatím to také vypadá, že kartu bude opět prodávat jen přímo Nvidia, nikoliv její partnerští výrobci v běžné distribuci. TDP je dle Nvidie 250 W s napájením osmipinovým a šestipinovým konektorem, spotřeba by tedy měla zůstat ve stejném limitu. V reálu se shadery a MHz navíc ale asi projeví jejím zvýšením, pokud tedy nebylo sníženo napájecí napětí.

Nvidia Titan Xp Nvidia Titan Xp

Na dostupných snímcích nejsou vidět obrazové výstupy, nicméně s velkou pravděpodobností bude sestava stále stejná: tedy tři DisplayPorty 1.4 a jedno HDMI 2.0b. Otázkou je, zda zůstalo i DVI, které GTX 1080 Ti vypustila. Kvůli lepšímu chlazení by mohlo odpadnout i zde. Naopak vidět na obrázcích můžeme dvojici konektorů SLI, která je určena pro „HB“ můstky.

Design karty vypadá na snímcích od Nvidie stejně jako doposud, dokonce zůstal i nápis „Titan X“ na krytu chladiče – tedy nikoliv „Xp“, pokud jen někdo nepoužil neaktuální vizualizace. Chybí-li „péčko“ i v reálu, možná by to mohlo naznačovat, že karta byla coby produkt realizována poměrně narychlo, možná do značné míry jen úpravou taktů v BIOSu. Teoreticky třeba proto, aby Nvidia předem podchytila příchod Radeonu RX Vega. Ovšem to nemáme potvrzeno a zdání může klamat. Jak už jsem také zmínil, karta nebyla zapůjčena k recenzím a novináři nedostali předem žádné avizo o jejím vydání – podle webu VideoCardz si prý někteří chvíli i mysleli, že jde o apríl. Nicméně vzorky pro testy nebyly ani od původního Titanu X a tajnosti zase mohly být motivovány snahou udeřit s větším překvapením, nikoliv kvapem.

Nvidia Titan Xp

37 500 Kč za nejrychlejší GPU dneška

Titan Xp je už podle Nvidie v této chvíli reálně na prodej. Přímo na svém webu má možnost jej objednat, přičemž uvádí, že karty jsou skladem a že dodací doba jsou jeden až tři dny. Oficiální cena pro naše země je 37 500 Kč, americká (bez daně) je 1200 dolarů. V eurozóně zřejmě platí částka 1349 €. Cena tedy zůstává na zvýšené úrovni proti prvním třem generacím Titanu, které stály dolarů jen tisíc. Nicméně to asi jen podtrhuje to, co o Titanech platilo vždy: tedy že proti běžným GeForce se je kvůli mírnému zvýšení výkonu nevyplatí kupovat, ať už za 30, nebo za 37 tisíc. Zvlášť když stále zůstává problém s horšími chladiči proti nereferenčním GeForce. Výjimkou jsou asi jen ti, u nichž cena nehraje žádnou roli, nebo má pro ně de luxe karta význam škaredě řečeno „na chlubení“.

Byl pro vás článek přínosný?