Hlavní navigace

Problematika klamavosti názvů a hierarchické zařazení Windows 10 S mezi další edice

20. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft nám dává najevo, kam novou edici Windows řadí. Ne každý to ale vnímá a je otázka, zda Windows 10 S dostojí očekáváním. Dnes je nad slunce jasné, že oficiálně se jedná o příbuzného edice Pro.

Problémy s pojmenováním produktů jsem již v minulosti řešil. Za největší katastrofu posledních let v tomto ohledu považuji Windows RT. Při pojmenovávání produktu je nutné zvážit více faktorů a jistě najdete přesvědčivé argumenty pro každou variantu. V případě Windows platí, že jde o značku zavedenou. Může s ní být spojeno určité negativní vnímání, přesto je její známé jméno možná cennější. Možná. Na straně druhé je se značkou spojeno určité očekávání. Jistě bychom našli produkty, které nesou slavnou značku, ale reálně s ní mají společného pramálo. To platí zejména pro zábavní průmysl. Microsoft v pojmenovávání produktů nikdy zvlášť nevynikal, ale Windows RT je název vyloženě lživý. Se značkou jsou vždycky spojena určitá očekávání a vlastnosti. Když do kin dorazí film, který nemá atributy Indiana Jonese, ale chlubí se slavnou značkou, odcházíte naštvaní. (Méně naštvaní byste odešli, kdyby to byl jiný, ale pořád výborný film.) Komentář: Je na čase Windows 10 přejmenovat. Stávající název je matoucí V případě Windows nejde pouze o okenní prostředí podporující pokročilý multitasking, ale o prostředí, ve němž lze instalovat a spouštět aplikace určené pro Windows. Jenže nen

Síla pojmenování

Povědomá značka se tedy může snadno stát prostředkem ke klamání zákaznictva. Použití značky Windows vyloženě nikdy nedávalo smysl na mobilech, kde jsou provozovány nejen úplně jiné aplikace, ale kde chybí také okna. (Nový rozměr do situace nicméně může vnést režim Continuum.) Začátkem května pak Microsoft odhalil další systém, který se pokusí na osobních počítačích zavést filosofii Windows RT.

Jednak to bude systém podporující procesory ARM, jednak vám dovolí instalovat aplikace pouze z Windows Storu. Windows 10 S si klade za cíl vytvořit na trhu novou kategorii zařízení, která budou v jistých ohledech omezenější, zato zajistí lepší výkon, zabezpečení a prakticky nulové nároky na údržbu. Do jisté míry se opakuje situace s Windows RT. Systém vypadá jako Windows, ale klasické programy v něm nespustíte.

Microsoft Surface LaptopRozdíl spočívá v tom, že vám tato verze při pokusu o instalaci aplikací doporučí, aby se podívali do Storu. (Na rozdíl od dob Windows 8 v něm mohou být převedené desktopové programy. To, že zde být mohou, ale neznamená, že opravdu budou.) Rovněž vám umožní provést upgrade na Windows 10 Pro, kde budete mít všechny možnosti, které od Windows očekáváte. Právě možnost upgradu, která přestavuje zcela logickou únikovou cestu, v otázce pojmenování produktu nedává Microsoftu na výběr. Pokud lze přejít na Windows 10 Pro, musí se podřazený produkt také nazývat Windows.

Druhá otázka ovšem zní: proč zrovna písmeno S? Je to podobné jako s čerstvě odhaleným Xboxem One X. písmeno v názvu má nulovou informační hodnotu a jeho přítomnost je matoucí. Jestli takový název považujete za sexy, už nechám na vás, pravděpodobně by ale každý dokázal vymyslet aspoň jeden mnohem lepší návrh jména. Číslo v názvu Windows má alespoň logiku založenou na posloupnosti, ale přidávání písmen do produktů považuji za zlo. Mnohem horší než Microsoft jsou v tomto ohledu výrobci hardwaru, zejména pak grafických karet.

Kam hierarchicky zapadá Windows 10 S?

Ale zpátky k Windows 10 S. Myslím, že je dobré, abychom si vysvětlili zařazení tohoto produktu v rámci hierarchie rodiny Windows. Tendence srovnávat tento systém jako bezzubou alternativu k pracovním verzím Windows, která vzniká jako konkurence Chrome OS, je problematická a nesprávná. Touto definicí je systém odsouzen k nižším hierarchickým příčkám, aniž by na ně nutně patřil.

Fakt, že je zamýšlen jako stabilní platforma, kde čerpáte aplikace z centrálního zdroje, ještě neznamená, že musí být takový systém k ničemu. Jde o to, naplnit jeho potenciál. Tím potenciálem jsou aplikace, které pokud do Storu nezačnou přicházet, zůstane Windows 10 S nepochopeným a neužitečným produktem.

Na pohled rozdíl mezi Windows 10 Pro a S nepoznáte Na pohled rozdíl mezi Windows 10 Pro a S nepoznáte

Čistě teoreticky vzato mohou být ve Storu stejně mocné nástroje, jaké používáme dnes na počítačích s Windows. Pokud budou, není třeba na Windows 10 S pohlížet jako na druhořadý produkt. To, že je rychlejší, bezpečnější a bezúdržbový, jsou atributy výhodné a troufám si tvrdit, že pro většinu lidí je takový produkt výhodnější než uvolněný desktop v klasických edicích Windows.

Hierarchicky vzato může Windows 10 S stát na úrovni Windows 10 Pro. Každý z nich razí odlišnou filosofii svobody, ale v principu nabízí podobné produktivní prostředí. Proč Microsoft nabízí podle mnohých omezený systém na drahých profesionálních laptopech Surface? Dává nám tím najevo, že nový systém nepovažuje za pouhou hračku. Jedná se o plnohodnotný produkt pro pracovní prostředí.

Mateřskou edicí Windows 10 S se stává…

To Microsoft definitivně potvrdil v otázkách a odpovědích k Windows 10 S. Přímo tam stojí, že Windows 10 S je specifickou konfigurací Windows 10 Pro. Tím je zodpovězena otázka, kam se v hierarchii poděla edice Home. Z edice S nedává smysl přecházet na edici Home, protože ta by vám nabídla sice klasické programy pro desktop, současně však méně funkcí zaměřených na firmy:

Funkce Windows 10 S Windows 10 Pro Windows 10 Home
Instalace aplikací mimo Windows Store ano ano
Připojení k doméně ano
Připojení k Azure AD ano ano
Instalace aplikací z Windows Storu ano ano ano
Edge je výchozím prohlížečem ano nastavitelné nastavitelné
Windows Update for Business ano ano
Windows Store for Business ano ano
Správa mobilních zařízení (MDM) ano ano omezeně
Bitlocker ano ano
Firemní státní roaming s Azure AD ano ano
Sdílení konfigurace PC ano ano

Ve skutečnosti tedy Windows 10 S má více společného s Windows 10 Pro. Chce nabídnout totéž, jen v rámci balení s lepším zabezpečením a výkonem. Jiná otázka je, jestli bude strategie fungovat. Celý plán bez trhlin není. Největší trhlinu podle mě představuje výchozí prohlížeč. Edge dnes skoro nikdo nepoužívá a vzhledem k jeho stavu se nelze divit. Nemožnost změnit výchozí vyhledávač je pak vyloženě hloupá. Chrome či další alternativní prohlížeče přitom na nové platformě budou chybět zřejmě navždy.

Google jednak nemá důvod podporovat konkurenci (lepší je její osud zpečetit v zárodku), jednak do Storu nesmí být prohlížeče s vlastním vykreslovacím jádrem. Ve výsledku tak může být jen kvůli této skutečnosti mnohými Edice Home považována za pokročilejší než edice S. Není to jen Chrome, kdo dnes v katalogu aplikací chybí. Windows 10 S má potenciál, aby nabídl to nejlepší z desktopu, ale současně odboural jeho slabé stránky. Nakonec však bude tak silný jako Windows Store.

Byl pro vás článek přínosný?