Hlavní navigace

Pročistěte své zařízení s Windows 10 a zatočte s nepotřebnými aplikacemi

22. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

(Ne)potřebné aplikace

Ačkoli směřujeme k bezúdržbovým řešením, má se to s nimi tak, že nám většinou svazují ruce. Nastává tak boj o svobodu při zachování komfortu. Tyto dvě proměnné se bohužel vylučují. Windows jsou tradičně platformou, kterou lze výrazně ohýbat vlastním potřebám. I ona se však nenápadně přibližuje mobilním platformám.

Takový iOS nebo Windows Phone patří mezi svižná řešení, která nevyžadují ze strany uživatele buď žádnou, nebo minimální údržbu. Což je ideální, pokud chceme moderní technologie rozšiřovat a nevytvářet tzv. digitální propast. Nebo se ji aspoň snažit minimalizovat.

Na druhou stranu jsou tyto platformy svázané s centrálním katalogem aplikací, což je opět z pohledu méně znalého uživatele bezpochyby příjemné a relativně bezpečné řešení, nicméně ztráta možnosti instalací z jiných zdrojů znamená, že se plně svěřujeme do rukou poskytovatele centrálního katalogu. Ten může mít a má moc nad dostupnými aplikacemi – všechny do svého obchodu pustit nemusí. Tím pádem se můžeme ochuzovat o obsah jenom proto, že nás k němu vyšší autorita nepustí.

Ve Windows 10 již je obchod s aplikacemi, ale klasický volnější desktop se neodporoučel
Ve Windows 10 již je obchod s aplikacemi, ale klasický volnější desktop se neodporoučel

Svět Windows je otevřenější a otázku omezenosti nebudeme muset ještě dlouho řešit. I Desítky stále obsahují desktop, jak ho známe, jen s pár vylepšeními. I když se Microsoft snaží uživatele přesměrovat do katalogu Windows Store, kde najdou aplikace na jednom místě, s dostupnými recenzemi a automatickými aktualizacemi, budeme ještě dlouho instalovat klasické programy. Kdoví, jestli nás někdy někdo nebo něco zarazí. Jak se ale vypořádat s údržbou, která je po čase vždycky potřeba?

(Ne)potřebné aplikace

Základním kamenem údržby počítače bude vždycky nejdříve vyházet, co už nepotřebujete. Zní to jako klišé, ale při údržbě cizích počítačů stále narážíme na disky plné programů, které uživatelé nepoužívají. Ty jednak zabírají místo, jednak někdy provozují na pozadí procesy pro automatickou aktualizaci nebo aktivaci nástroje. V dobách rozměrných pevných disků nutně neřešíme ztracené místo.

Na druhou stranu je trendem počítače osazovat úložišti SSD. Ty jsou typicky pekelně rychlé, jenže je jejich nekompromisní výkon vykoupen kompromisem jiným, a sice nízkou kapacitou. To je parametr, jenž se lepší rok od roku, ale vysokokapacitní SSD jsou stále drahá, tedy i mimo možnosti většiny uživatelů, kteří od počítače nepožadují tolik, aby za něj utratili celé jmění. Klasické desktopy lze osadit více úložišti.

Řadu integrovaných aplikací nelze odebrat, přitom jsou často aktualizovány
Řadu integrovaných aplikací nelze odebrat, přitom jsou často aktualizovány

Tam tudíž není problém nasadit menší SSD pro systém a základní aplikace, zatímco data budete skladovat na objemném klasickém pevném disku. Mezitím v noteboocích si podobně vymýšlet nemůžeme. Máme často jen jedno úložiště, takže si musíme dobře rozmyslet, co chceme. Ještě víc to platí pro tablety, kde výměna úložiště běžně není vůbec možná. Přenosná zařízení nás rovněž nutí více šetřit výkonem procesoru a dalších komponent, abychom co nejvíce prodloužili výdrž. Na těchto zařízeních tudíž každý proces navíc bereme jako nepotřebnou zátěž.

Odinstalace aplikací

Nepotřebné programy ve Windows 10 odstraníte tak, že otevřete Tento počítač. V pásu karet otevřete kartu Počítač a klepněte na Odinstalovat nebo změnit program. Přivítá vás prostředí známé ze starších verzí Windows. Označte program k odebrání a klepněte na Odinstalovat. Podotýkám, že v tomto přehledu uvidíte pouze klasické desktopové programy, nikoli aplikace z Windows Storu.

 tomto přehledu neuvidíte moderní aplikace z Windows Storu
V tomto přehledu neuvidíte moderní aplikace z Windows Storu

Pokud nějaké používáte, bude vhodné, abyste otevřeli raději již moderní Nastavení. Najdete ho např. v nabídce Start, když klepnete na tzv. hamburgerové tlačítko. Dále klepněte na Systém | Aplikace a funkce. V tomto přehledu uvidíte jak klasické, tak moderní aplikace z Windows Storu. Pokud bezpečně víte, že aplikace na disku pouze překáží, rozevřete detaily a tlačítkem Odinstalovat ji vykažte z počítače. Odebrání musíte potvrdit ještě druhým tlačítkem Odinstalovat, jež se ukáže.

 V moderním Nastavení již vedle sebe vidíte jak moderní, tak klasické programy
V moderním Nastavení již vedle sebe vidíte jak moderní, tak klasické programy

Nepořádek od výrobce

Výrobci počítačů mají ve zvyku nové stroje obohacovat řadou nepotřebných kusů softwaru, včetně demoverzí antivirů, oblíbený je v tomto směru např. McAfee. Nebojte se tyto nástroje odebrat. Zvykem je, že se uživatelé bojí na předinstalované programy sáhnout. Pamatujte ale na to, že pokud nepotřebujete cloudové zálohování od výrobce počítače, protože používáte jiné řešení, není důvod, aby program nadále překážel na disku. Nepotřebné programy bez milosti vyházejte.

Pokud si vyloženě nevíte rady s tím, co odinstalovat, povolejte na pomoc třeba The PC Decrapifier. Ten vás krok za krokem provede vyčistěním počítače od nepořádku od výrobce a dalších nepotřebných kusů softwaru. Klepněte na Analyze. Po analýze se ukáže, které programy byly vyhodnoceny jako nepřínosné až na obtíž. Bezpečně můžete označit všechno v kategorii Recommended a klepnout na Remove Selected, čímž programy odeberete.

Tři kategorie napovídají, jak bezpečné je odebrat obsažené programy
Tři kategorie napovídají, jak bezpečné je odebrat obsažené programy

V kategorii Questionable byste si již měli dávat pozor. Než program odeberete, raději si o něm něco zjistěte. Pokud nevíte, zda jej můžete bezpečně odstranit, pak to raději nedělejte. The PC Decrapifier se spoléhá na komunitu. Doporučení tedy činí na základě toho, co odstraňují ostatní. Volba ale může být individuální, proto aplikace nikdy neodstraňujte úplně bez rozmyslu. Nástroj je přenosný neinstaluje se.

S volbou, které programy je možné bezpečně odstranit, vám případně pomůže také Should I Remove It. V posledním sloupci Removal % vidíte, jak vysoký je podíl uživatelů, kteří program odebrali. Nízká procenta jsou označena zeleně, vysoká pak červeně. Ukazatel je to tedy více než jasný – pokud aplikaci odebrala polovina uživatelů, nejedná se o něco, co byste měli z počítače automaticky vyhodit i vy. Více informací zobrazíte otevřením detailů a klepnutím na What is it?

Na tomto počítači není nainstalovaná aplikace, kterou by ostatní uživatelé masově odebírali
Na tomto počítači není nainstalovaná aplikace, kterou by ostatní uživatelé masově odebírali

Na webu autorů nástroje se dozvíte více o aplikaci, byť nemusí mít informace ke všem existujícím kusům softwaru. Dojdete-li k rozhodnutí, že bude lepší aplikaci odinstalovat, klepněte na Uninstall. Nástroj Should I Remove It sice musíte nainstalovat, nicméně za to dostanete k dobru příjemnou funkci. Klepněte na Settings a označte Enable program alert notifications. Váš systém pak bude hlídán a budete upozorněni v případě, že byste se chystali nainstalovat program s nevalnou reputací.

To se často může dít, aniž byste o tom věděli. Při instalaci programů stažených z internetu dávejte pozor na to, zda neobsahují přibalené další programy, o něž nestojíte. Zpravidla se jedná o různé lišty nebo doplňky pro prohlížeče, nástroje na optimalizaci systému nebo prohlížeče, typicky pak narazíte na Chrome, jenž se volitelně instaluje např. s Avastem. Pokud budete pozorní, nabídek si všimnete a odmítnete je. Protože je ale snadné je přehlédnout, upozornění ze strany Should I Remove It není vůbec od věci.

 

Integrované aplikace

Ve Windows 10 nás Microsoft bohužel vrací do časů, o nichž jsme si mysleli, že nás minuly. Desítky jsou totiž plné primárně dotykových aplikací, které nelze odebrat. Pokud je ale nevyužíváte, opět se z nich stává ztracené místo na disku, případně proces ujídající procesorový čas. To si ostatně můžete ověřit ve Správci úloh, kde na kartě Historie aplikací | Čas procesoru vidíte, které aplikace na jak dlouho zaměstnávaly procesor.

V tomto případě Fotky spotřebovaly systémové prostředky, i když aplikace nebyla aktivně využívána
V tomto případě Fotky spotřebovaly systémové prostředky,
i když aplikace nebyla aktivně využívána

Pokud aplikaci nevyužíváte, máte o to větší důvod se jí zbavit. Navíc jsou kousky z Windows Storu pravidelně aktualizovány, čímž zatěžují kromě počítače internetové připojení. Protože ale integrované aplikace od Microsoftu ve většině případů nelze odinstalovat, nacházíme se v šachu. Řešení se přesto našlo. Populární CCleaner si s těmito aplikacemi poradí, byť můžeme diskutovat o tom, jestli odebráním nenarušíme chod systému.

Např. Edge vám odebrat dovoleno nebude, což je správně. Kdybyste měli tu možnost, neodebírejte ani Windows Store, neboť skrze něj Windows stahují i další aktualizace. Takový prohlížeč fotek by naproti tomu stabilitu systému ohrozit neměl, takže klidně používejte ten svůj. V CCleaneru navštivte sekci Nástroje | Odinstalovat. Aplikaci označte a klepněte na Odinstalovat. Odebrání si ještě jednou rozmyslete, klepnutím na OK akci potvrďte.

CCleaner umožňuje odinstalovat moderní aplikace od Microsoftu, které přes prostředí Windows standardně odebrat nelze
CCleaner umožňuje odinstalovat moderní aplikace od Microsoftu,
které přes prostředí Windows standardně odebrat nelze

(Ne)potřebné soubory

Odstranění nepotřebných souborů

Jakmile se zbavíte zátěže v podobě nepotřebných programů, jsou na řadě zbylé soubory zabírající místo na disku. O některých víte sami dobře. Bavíme se o složkách plných historických dokumentů, filmů a dalších souborů, které už nikdy neotevřete. Ty můžete vyřídit jedině vy a jedině vy rozhodnete o jejich osudu. Přesto se vám může hodit aspoň jeden nástroj.

Odhalte zapomenuté objemné složky

TreeSize Free vám bezplatně ukáže, které adresáře jsou nejobjemnější. Stáhněte si jej, je dostupný i v přenosné verzi, a obsahuje dokonce vedle klasického také dotykové prostředí. Není to ten případ, kdy se pouze zvětší tlačítka, autoři vypracovali zcela nové prostředí pro celoobrazovkový režim, jenž s tím původním nemá nic společného. Nástroj proto hodí i na tablety. Klepněte na Scan a vyberte svůj disk.

Při procházení systémových adresářů narazíte na omezená práva, TreeSize Free si proto řekne o vyšší práva. Klepněte na Restart as administrator, pokud se setkáte s dotazem Restart TreeSize Free as administrator? Nebo ho rovnou spouštějte s právy správce. Činnost indikuje mj. ikonou na hlavním panelu, výsledkem skenování budou adresáře seřazené pod sebou od největšího po nejmenší. Otevíráním podsložek odhalíte soubory, které zabírají spoustu místa, přitom jste na ně dávno zapomněli.

 Díky TreeSize odhalíte, že prostor zabírá obrovský adresář, na jehož existenci jste dávno zapomněli
Díky TreeSize odhalíte, že prostor zabírá obrovský adresář,
na jehož existenci jste dávno zapomněli

Pryč s dočasnými soubory

Dále jsou disky tradičně plné souborů, které jste vy nevytvořili, a nejedná se o vaše osobní data. Do této kategorie spadají dočasné soubory pozůstalé po různých instalacích a aktualizacích programů. V těchto případech už musíte vědět, kam sáhnout. Život nám v tomto usnadňují tucty nástroj na čištění a osobně nemám problém ani po sté doporučit léty prověřený CCleaner.

Dopady na výkon jsme kdysi měřili. Potvrdilo se, že vyčištěný počítač minimálně startuje rychleji, obvykle však cítíte změnu i při běžné práci. Nemusí to ale být tak znatelné na stroji se SSD, kde ovšem pro změnu často bojujeme o každý volný gigabajt. Proto nástroje jako CCleaner nadále své místo na světě mají.

CCleaner čistí opatrně, takže se zbavíte nepořádku, zároveň ale čistění nepřehání a nezachází tak daleko, aby ohrozil stabilitu počítače. Jít touto zlatou střední cestou je správná volba, jak potvrzují dlouholeté zkušenosti. Nástroj je k dispozici volitelně v přenosné verzi, takže jej nemusíte instalovat. Při běžné údržbě, kterou nemá smysl provádět denně, spíše např. jednou za měsíc, ovšem není potřeba čistit úplně všechno. CCleaner umí odstranit mj. seznamy posledních dokumentů nebo seznamy odkazů.

Na odstraňování nepořádku je CCleaner stále jedním z nejlepších kandidátů
Na odstraňování nepořádku je CCleaner stále jedním z nejlepších kandidátů

Ty se snad vyplatí promazat jednou za čas, ale příliš časté mazání nemá smysl, jen byste si tím ztížili práci. Tyto seznamy v systému nejsou bezdůvodně – prázdný seznam vám nebude moc platný. Podobně se opravdu vyplatí zvážit, zda má smysl odstraňovat hesla z prohlížečů. Pokud prohlížeč používáte, jen byste si tím ztížili život, úspory místa by přitom byly zanedbatelné.

S rozmyslem tedy označujte položky v kategoriích Čistič | Windows a Aplikace. Pokud vedle vás nesedí odborník, můžeme dále maximálně doporučit, abyste označovali jen položky, o nichž víte, co znamenají. Čistění pomocí CCleaneru sice nikdy neznefunkční systém, ale neopatrným zásahem můžete přijít např. o síťová hesla nebo o zmíněná hesla v internetových prohlížečích. Ty byste pak museli případně znovu vyplnit.

Pozůstatky po upgradech a aktualizacích

Microsoft i ve Windows 10 nabízí svůj nástroj na čistění disků. Od posledně se nezměnil a je stále zastrčený, takže jej snadno přehlédnete. Své místo ale má. Za prvé jej můžete použít jako základní „čisticí prostředek“, pokud se rozhodnete pro klid na duši raději nepoužívat CCleaner a jemu podobné. I kdybyste tyto nástroje používali, stále má smysl pustit se jednou za čas do akce také s nástrojem Vyčištění disku od Microsoftu.

V nabídce Start psaním vyhledejte Vyčištění disku. Nástroj se vás dotáže, který disk má být vyčištěn, pokud máte úložišť víc. Vyberte ten správný a vyčkejte na analýzu. Je dobré dodat, že tento nástroj nepracuje zrovna efektivně a s klasickým pevným diskem může být práce opravdu pomalá. Poslouží jednak k odstranění dočasných souborů vzniklých při instalacích programů, jednak také vyčistí službu Windows Update.

Nástroj Vyčištění disku zvládne odstranit také nepořádek vzniklý službou Windows Update, včetně pozůstatků po upgradu
Nástroj Vyčištění disku zvládne odstranit také nepořádek vzniklý
službou Windows Update, včetně pozůstatků po upgradu

Odstraní již nepotřebné dočasné a záložní soubory, případě i přechozích instalace Windows. To je velmi důležité, protože uvolněním místa po přechozích instalacích systému získáte několik gigabajtů místa. Čištění po aktualizacích bývalo důležité zejména v souvislosti se Servisními balíčky. Ty vymizely, jenže s Desítkami postupujeme do doby, kdy je několikrát do roka vydána nová verze Windows.

Novou verzi získáváme brzy po vydání a nelze se jí dlouhodobě vyhýbat. Přechod na každou důležitější verzi je přitom řešen formou upgradu, který je prostorově náročný. Prozatím jsme to zažili jedenkrát, kdy Microsoft v listopadu vydal Windows 10 verze 1511. (První Windows 10 byla verze 1507 z konce července.) Další aktualizace nás čeká koncem jara či spíše až začátkem léta. V nadcházejících letech nás tedy čeká kolotoč upgradů.

 

Je důležité poznamenat několik skutečností. Staré instalace Windows na disku nikdy nevydrží věčně, po uplynutí bezpečné doby jsou tyto instalace automaticky odstraněny. Microsoft vám nechává nějaký čas možnost přejít zpět, kdyby se po upgradu vyskytly neočekávané problémy s počítačem. I když můžete staré verze Windows odstranit ručně, mějte na paměti, že pak již nebudete moct upgrade snadno zvrátit.

Na druhou stranu pokud bojujete o volné místo a problémy po upgradu nepozorujete, můžete v nástroji Vyčištění disku rovnou klepnout na Vyčistit systémové soubory. Po další analýze již v přehledu souborů k odstranění uvidíte také staré instalace Windows či záložní a dočasné soubory služby Windows Update, ovšem pouze pokud je co odstraňovat. Požadované položky k vyčištění označte a potvrďte tlačítkem OK. Vyčkejte na konec čištění, nástroj se po skončení sám ukončí.

Tip: Pozor na malware

Ačkoli se role klasických antivirových řešení mění a jejich význam upadá, doporučujeme, abyste v počítači stále měli nějaký antivirus. V Desítkách je naštěstí vždy přítomen Windows Defender, který slouží jako základní ochrana, pokud si sami jiný antivirus nenainstalujete. Je nenáročný a neobtěžuje, ovšem nenabízí tak dobrou detekci jako konkurenti. Pokud je váš počítač pomalý, mže ho zpomalovat nějaký škodlivý kód. Proveďte proto kontrolu, k dispozici máte řadu výborných bezplatných řešení, např. Avast, AVG nebo Aviru.

Tip: Body obnovení

Používáte-li nástroj pro obnovu systému, můžete omezit jeho působnost, případně ho zcela vypnout, byť to nelze doporučit. Kdyby se něco stalo, např. při aktualizování systému, nebudete se pak moct vrátit zpátky. Ve Startu vyhledejte Obnovení. Klepněte na Konfigurovat nástroj Obnovení systému. Klepněte znovu na Konfigurovat a v dalším okně označte Zakázat ochranu systému.

Méně drastickým a doporučeným řešením je ale snížení přídělu místa na disku, které bude využito pro ukládání dat k případné obnově. Proto raději ve stejném okně ve spodní části (Využití místa na disku) posuvníkem zmenšete určený prostor. Jednorázově také uvolníte místo odstraněním bodů obnovení. Klepněte na Odstranit, ale pamatujte, že se pak nebudete mít kam vrátit.

Ochrana systému si umí ukousnout pořádný kus místa na disku, jenže si to její význam obvykle ospravedlní
Ochrana systému si umí ukousnout pořádný kus místa na disku,
jenže si to její význam obvykle ospravedlní

Byl pro vás článek přínosný?