Hlavní navigace

Je tu první NVMe SSD do slotu M.2 s kapacitou 8 TB, Sabrent Rocket Q s QLC NAND (oživeno)

11. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Sabrent
Americká firma Sabrent vyrobila vůbec první NVMe SSD do slotu M.2, které nabízí 8TB kapacitu. Přes použití 3D NAND typu QLC slibuje rychlost až 3300 MB/s.

Aktualizováno: Už máme datum, kdy se tyto moduly začnou prodávat, i jejich cenu. Nové informace jsou za původním článkem z 27.5. 2020.

Dnes už jsme tu psali o rekordním přetaktování pamětí DDR4, ale teď tu máme ještě jednu pokořenou metu – ovšem zde v trochu jiném duchu. Na trh totiž míří SSD, které přinese zatím vůbec nejvyšší možnou kapacitu, kterou si můžete strčit do slotu M.2 na základní desce (nebo v notebooku).

Je jím SSD Sabrent Rocket Q poměrně mladého amerického výrobce Sabrent. Tento modul M.2 byl dosud dostupný v kapacitách od 500 GB do 4 TB, ale nyní ho výrobce nabídne i v rekordní kapacitě 8 TB. Pokud někdo takovýto úložný prostor v slotu M.2 potřebuje, bude tento modul asi unikátní možnost, jak to dosáhnout. Ale je jasné, že časem se nejspíš objeví nějaké další se stejnou kapacitou.

8TB v M.2 díky QLC

Sabrent Rocket Q je NVMe SSD s rozhraním PCI Express 3.0 ×4. Založené je na řadiči Phison E12S (i když výrobce modulu ho překřtil na „Sabrent RKT 303“). Řadič používá mezipaměť DRAM, přičemž u 8TB modelu jsou jí nejspíš 2 GB. Phison E12S totiž potřebuje 256 MB na každý terabajt NAND.

Jako NAND je použitá 96vrstvá 3D NAND Micronu se záznamem QLC. Tyto čipy mají nižší výkon a minimálně teoreticky i životnost, ale právě pro toto určení, tedy skutečně vysokokapacitní SSD jsou takřka zrozené.

SSD Sabrent Rocket Q v 8TB verzi SSD Sabrent Rocket Q v 8TB verzi

Výkon 8TB modulu je víceméně stejný jako u 4TB verze (2TB a menší modely mají různé parametry horší). Sekvenční čtení má dosahovat rychlosti až 3300 MB/s a sekvenční zápis až 2900 MB/s. Toto je bez pochyby při zápisu do PseudoSLC zapisovací cache, ne trvale udržitelný výkon při zápisu do QLC buněk. Náhodné čtení má dosahovat až 550 000 IOPS a náhodný zápis až 680 000 IOPS.

Specifikace SSD Sabrent Rocket Q Specifikace SSD Sabrent Rocket Q

Spotřeba má být 5,6/6,5 W při čtení/zápisu, přičemž disk nepoužívá vlastní chladič. Není bohužel uvedeno, zda jsou aktivní šetřící režimy řadiče, či jaká je klidová spotřeba. Také je třeba dát pozor na to, že modul je oboustranný (tloušťka 3,6 mm), kdežto typicky mívají dnešní SSD čipy (zdroje tepla) jenom z horní strany. Délka je však zcela standardní, 80 mm.

Na moduly je pětiletá záruka a 8TB modul má udanou garanci celkového zápisu 1800 TB. Toto vychází na 225 přepisovacích cyklů na buňku (1TB model má záruku na 260 TB).

Datum dostupnosti zatím neznámé

Pokud byste takovéto SSD ale chtěli, zatím u nás asi máte smůlu, v českých eshopech se značka Sabrent zatím neprodává. Moduly Rocket Q ovšem nabízí polský, rakouský a německý Amazon.

8TB modul bohužel ještě nemá v nabídce, takže není jasná cena. Datum začátku prodeje ale ještě zdá se neoznámil ani samotný výrobce (doufejme, že není rok daleko a toto oznámení není jenom marketingová snaha získat pozornost).

Aktualizováno (11. 6. 2020):

Datum dostupnosti už zdá se máme. Amazon má toto SSD teď v katalogu a uvádí termín expedice/dostupnosti 23. června (júna), tedy za necelé dva týdny. Modul tak zřejmě přijde na trh před tím, než Samsung začne prodávat také 8TB SSD 870 QVO. Ovšem bude mít o dost vyšší cenu – Amazon za něj chce téměř 40 tisíc Kč (1500 €).

SSD Sabrent Rocket Q (Fotogalerie)

Zdroje: Sabrent, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?