Hlavní navigace

První samostatná grafika Intelu přichází, Iris Xe Max už je ve dvou noteboocích

22. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel to zatím neslaví ani neohlašuje, ale vypadá to, že na svět konečně přišlo první samostatné GPU z jeho díly: jmenuje se Iris Xe Max a už je ve dvou noteboocích.

Je to už překvapivě dávno, téměř tři roky, co Intel oznámil vstup do světa samostatných grafik. V létě firma už odhalila a detailně popsala první generaci architektury Xe, s níž se z oblasti integrovaných GPU do samostatných karet přehoupne. Ale zatím jsme pořád čekali na samotné produkty. Nu, vypadá to, že už je to opravdu tady, i když první generace asi bude relativně skromným počinem.

První samostatné GPU Intelu v moderní historii (když nepočítáme Intel 740 z 90. let, což byl raný 3D akcelerátor ještě na 350nm procesu) teď míří na trh pod jménem Intel Iris Xe Max. Respektive jak Intel komplikovaně píše, Iris Xe Max. Jde o grafiku pro notebooky, kterou jako první využije laptop Acer Swift 3X.

Acer tento notebook oznámil včera (přesný kód konfigurace je SF314-510G). Obsahuje i nejnovější CPU technologii Intelu, procesor Tiger Lake, buď Core i5-1135G7, nebo Core i7-1165G7 (bohužel není jasné, s jakým TDP). Jde o 1,37 kilo těžký 14" přístroj s displejem IPS, až 16 GB paměti LPDDR4X, Wi-Fi 6, který údajně poskytne až 17,5 hodiny výdrže na baterii.

Intel Iris Xe Max Logo grafiky Intel Iris Xe Max (Zdroj: Intel)

A také má být použité úložiště od Intelu, kombinující Optane a QLC NAND – pravděpodobně tedy hybridní modul Optane Memory H10, který oboje integruje do jednoho slotu M.2. Jde asi víceméně o Intel SSD 665P a Optane Memory v jednom, každá část by měla mít ×2 linky z rozhraní a kombinování obstarává čipset pomocí technologie Rapid Storage. Je to tedy jako kdybyste měli samostatný disk a modul Optane Memory. Thunderbolt 4 není zmíněn, ale možná by mohl být přítomen také, notebook tak bude takovou tak trošku výkladní skříní technologií Intelu.

Acer Swift 3X SF314 510G s grafikou Intel Iris Xe Max Acer Swift 3X SF314-510G s grafikou Intel Iris Xe Max (Zdroj: Acer/AnandTech)

4GB paměť, ale ne GDDR5

To nejpodstatnější je samozřejmě grafika Iris Xe Max, o které ale bohužel Acer nedodal prakticky žádné informace kromě názvu a vypadá to, že ani Intel ještě nechce víc říct. Dozvěděli jsme se však, že grafika má mít paměť LPDDR4X (což je u GPU ojedinělé a bude to asi mít pozitivní vliv na spotřebu). Nemá jít o sdílení hlavní systémové RAM, ale o vyhrazenou vlastní paměť, která má údajně kapacitu 4 GB. Šířka sběrnice není jasná, LPDDR4X-4266 by při 128bitovém zapojení (čtyři 32bitové kanály) dávala 68 GB/s.

Frekvence není známá. V databázi SiSoft Sandra se povedlo grafiku Iris Xe Max objevit s frekvencí 1,55 GHz, ale tento exemplář měl 3GB paměť (možná i GDDR5) a dosti pravděpodobnš jde o původní prototypovou kartu pro vývojáře v desktopu, kterou teď aktualizovaný ovladač rozeznává jako Iris Xe Max. Podle paměti nejde o konfiguraci, která je nyní v noteboocích. V těch tak GPU může běžet na odlišné frekvenci. Počet jednotek ale asi bude stejný: 768 shaderů neboli 96 EU.

GPU Intel Iris Xe Max Graphics v databázi SiSoft Sandra GPU Intel Iris Xe Max Graphics v databázi SiSoft Sandra (Zdroj: SiSoft)

Tento notebook Acer Swift 3X má být u nás v Evropě vydán v listopadu, takže už relativně brzo (i když možná o trošku později, než se čekalo) bude možnost první grafiku Intelu otestovat. Zatím je otevřené, zda půjde samostatné GPU ve hrách spřáhnout s integrovanou grafikou Iris Xe v procesoru. Ta má totiž stejnou architekturu a se 768 shadery by mohla mít i podobný výkon. Cena má začínat na 850 € (23 150 Kč).

Asus VivoBook Flip 14 TP470EZ 2 in 1 s grafikou Intel Iris Xe Max Asus VivoBook Flip 14 TP470EZ 2in1 s grafikou Intel Iris Xe Max (Zdroj: Asus)

Iris Xe Max i u Asusu

Acer by neměl zůstat jediným skalpem pro GPU divizi Intelu. Vypadá to, že snad stejná grafika by mohla být také v notebooku Asus VivoBook Flip 14. Půjde opět o stroj s procesorem Tiger Lake (se stejnými dvěma možnostmi). V předběžných specifikacích je uvedeno jen „First Intel Discrete Graphics“, tedy doslova první samostatné GPU Intelu, ale velmi pravděpodobně se také jedná o Iris Xe Max. Údajně by snad mohlo mít opět 4 GB paměti.

Galerie: GPU architektura Intel Xe LP pro samostatná GPU a Tiger Lake

Zdroje: VideoCardz, HotHardware, Tom's Hardware, SiSoft Sandra

Byl pro vás článek přínosný?