Hlavní navigace

Radeon Vega Frontier Edition v obchodech. Stojí 1199 $, specifikace jsou venku

16. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: AMD
Radeon Vega Frontier Edition

se má na trh dostat až 27. června, přičemž ještě není jasné, zda půjde o měkký papírový, nebo tvrdý „launch“ s reálnou dostupností. Je tudíž trošku nečekané, že se již tento týden v obchodech objevily nabídky předobjednávek (u některých se dokonce uvádí, že je karta skladem). To má tu výhodu, že se potvrzují doposud jen spekulované parametry. A také cena, za kterou se karta má prodávat.

Potvrzuje se, že speciální status této grafiky bude zohledněn na ceně, jelikož částky nejsou vůbec přívětivé. Radeon Vega Frontier Edition se vzduchovým chladičem totiž jde na trh za cenu 1199 dolarů. Tedy stejnou a na poměry herního GPU přemrštěnou částku, jakou požaduje Nvidia za svůj highend Titan Xp. Vodou chlazená verze přitom bude stát ještě víc, dokonce 1799 dolarů, kde už srovnání s Nvidií není, jelikož ta vodní modely nevede. U nás tyto sumy s DPH vycházejí na 34 000 Kč (vzduch) a 51 100 Kč (vodník), ale v e-shopech zde zatím karty vidět nejsou.

Obchody vedou předobjednávky za cenu 1199 dolarů (Zdroj: VideoCardz) Obchody vedou předobjednávky za cenu 1199 dolarů (Zdroj: VideoCardz)

Specifikace karty uvádějí 64 bloků NCU neboli 4096 stream procesorů architektury Vega. Pixel fillrate je údajně 90 gigapixelů za sekundu a geometrický výkon je údajně až 2× vyšší (zda došlo na zdvojení jednotek, nebo je to při použití nějakých zvláštních optimalizací, ještě nevíme). Propustnost pamětí 483 GB/s, což by mělo znamenat, že paměti HBM2 běží efektivně na 1,89 GHz. Jejich kapacita je, jak již bylo sděleno dříve, 16 GB (herní Radeon RX Vega má mít jen 8 GB). Teoretický výpočetní výkon je uváděn 26,2 TFLOPS v poloviční přesnosti FP16 užitečné pro strojové učení a 13,1 TFLOPS v standardní přesnosti FP32. To by mělo odpovídat taktu 1600 MHz, který se pro Vegu již párkrát objevil a zřejmě platí právě pro verzi Frontier Edition. Mělo by jít o maximální turbo, základ znám není.

O 8 % rychlejší než Titan Xp... v Cinebench

V materiálech, které obchody publikovaly, jsou dokonce i nějaká oficiální výkonnostní srovnání se zmíněným stejně drahým highendem Nvidie. Bohužel pro nás jsou jen v profesionálním softwaru (Catia, PTC Creo, Solidworks), jako benchmarky Radeonů Pro. Nejnižší náskok 8 % ukazuje z vybraných čísel OpenGL renderování v CineBench. Tyto výsledky by jinak měly být pro vzduchovou verzi, přičemž vodní by snad mohla být rychlejší.

Srovnání Radeonu Vega Frontier Edition s Titanem Xp v profi úlohách, pocházející z marketingových materiálů (Zdroj: VideoCardz) Srovnání Radeonu Vega Frontier Edition s Titanem Xp v profi úlohách, pocházející z marketingových materiálů (Zdroj: VideoCardz)

Vodní verze má výrazně vyšší spotřebu

Podle specifikací má totiž vzduchem chlazený model Radeonu Vega Frontier Edition typickou spotřebu (což není to samé, co TDP, ale u grafik Radeon se místo něj už léta uvádí tento parametr) 300 W. Karta s vodním chlazením má ale mít typickou spotřebu nastavenou až na 375 W, což už připomíná duální GPU a 75 W navíc nelze vysvětlit jen vyšším příkonem pumpy a ventilátoru vodního chlazení. Mezi oběma kartami nejsou jiné rozdíly ve specifikacích, takže vyšší strop spotřeby zřejmě koresponduje s tím, že GPU bude častěji běžet na vyšším turbu, blíž hodnotě 1600 MHz. Mezi výkonem obou verzí tedy může být netriviální rozdíl (pokud tedy jen nejsou použity výrazně horší čipy).

Radeon Vega Frontier Edition Radeon Vega Frontier Edition, kapalinou chlazená verze

Karta má délku 10,5 palce (26,7 cm) a dvouslotové provedení zřejmě jak ve vzduchové, tak ve vodní verzi. Výstupy jsou vyvedené čtyři – tři DisplayPorty 1.4 s plnou podporou vysokých rozlišení a HDR a jeden port HDMI. U toho není napsáno, že by už šlo o nejnovější standard HDMI 2.1, takže patrně stále je jen ve verzi 2.0b.

Pro pracovní stanice, nikoliv hry

Stále platí, že Radeon Vega Frontier Edition není grafika, kterou by si měli kupovat hráči – a to i pokud se ignoruje vysoká cena (pravda, u Titanu X/Xp ji zdá se někteří hráči akceptují). Materiály k ní mluví o výpočetním využití pro strojové učení, vědecké účely a kreativní činnosti (animace, rendering, postprodukce a střih videa, virtuální realita). Podpora pro DirectX 12.1, OpenGL 4.5, OpenCL 2.0 a Vulkan 1.0 je také uvedena, takže pro herní grafiku karta fungovat bude, ale ještě nemusí být k mání optimalizované ovladače.

Vizualizace Radeonu Vega Frontier Edition Vizualizace vzduchem chlazeného Radeonu Vega Frontier Edition

Zdá se, že i obchody kartu vedou jako „grafiku pro pracovní stanice“, nikoliv pro herní sestavu. Zatím ale nevíme jistě, do jaké míry dostane profesionální podporu a ovladače, které u nich vyšší ceny ospravedlňuje. Na poměry Radeonů Pro totiž Frontier Edition zas tak drahá není a proto asi také nebude mít stejné možnosti. Titan Xp přístup k profesionálním funkcím v podstatě nemá, aby nekazil prodeje karet Quadro a Tesla. AMD by mohlo jít stejnou cestou, byť marketing karty přece jen naznačuje, že by to mohlo být v mírnější formě a s menším okleštěním.

Byl pro vás článek přínosný?