Hlavní navigace

Raspberry Pi má novou variantu: Zero W má integrované Wi-Fi, Bluetooth a rádio za 10 $

2. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedlouho po vydání Raspberry Pi 3 v kompaktním embedded provedení Compute Module o sobě tvůrce malin, nadace Raspberry Pi, opět nechává vědět. Tento týden totiž přišla s dalším členem své rodiny jednodeskových počítačů pro kutily a podobné živly. Jmenuje se Raspberry Pi Zero W.

Jak je asi zřejmé ze jména, RPi Zero W má společné geny s deskou (destičkou…) Pi Zero, která přišla na trh předloni v listopadu. Zero je Pi očesané na kost co do rozměrů, komponent a ceny, která je jen vpravdě mrzkých pět dolarů. Verze Pi Zero W je podobně minimalistická, má ale zabudováno něco, co by se pro mnoho využití mohlo hodit: bezdrátovou konektivitu Bluetooth a Wi-Fi. Díky tomu se Zero W dokáže připojit na síť a internet. To s původní verzí úplně lehké nebylo, jelikož má jen jeden volný port Micro USB a pro externí adaptér jste potřebovali redukci nebo rozbočovač pravděpodobně stojící tolik, co celá deska.

Bezdrátová konektivita je poskytnuta čipem Cypress CYW43438 (původně vyráběným Broadcomem jako BCM43438, Cypress tyto produkty získal akvizicí). Ten podporuje 2,4GHz Wi-fi 802.11n, Bluetooth 4.1, Bluetooth Low Energy a zřejmě také příjem FM rádia (65–108 MHz). Uvidíme, zda bude i tato schopnost pro RPi přístupná, blogpost o novince ji nezmiňuje. Modul má údajně zvyšovat příkon celého počítače o 20 mA (tedy o 0,1 W) proti běžnému Pi Zero. CYW43438 by také měl mít vlastní mikrořadič Cortex-M3, SRAM a ROM pro implementaci WLAN subsystému. To doufejme znamená, že zátěž hlavního procesoru RPi nebude velká.

Raspberry Pi Zero W Raspberry Pi Zero W

Raspberry Pi Zero W je totiž jinak stále založeno na první generaci Pi, tedy pomalém procesoru Broadcom BCM2835 s jedním jádrem ARM11 na taktu 1,0 GHz a 512 MB paměti LPDDR2. Na desce o rozměru 65 × 30 mm je ještě výstup Mini-HDMI, dvojice Micro-USB (z nichž jedno je pro napájení) a čtečka karet MicroSD. Kromě toho lze napájet kompozitní výstup, tlačítko reset a 40pinový konektor GPIO, jenž není součástí dodávky. Co je nového proti původnímu Zero, je přítomnost konektoru CSI. K Zero W lze tudíž připojit i kameru. Jedním z možných použití je tedy stavba bezdrátově připojených sledovacích kamer.

Krabičky pro Raspberry Pi Zero W počítají i s použitím kamery Krabičky pro Raspberry Pi Zero W počítají i s použitím kamery

Pi se prodává za cenu 10 dolarů (při dnešním kurzu zhruba 310 Kč s DPH). Plus poštovné, které by při nákupu ze zahraničí dodávku docela dost prodražilo, takže v případě zájmu uděláte lépe, pokud počkáte na dostupnost u některého z českých distributorů. K destičce se bude jinak dát pořídit i oficiální plastová krabička s připravenými výřezy pro konektory a třemi variantami krytu – plnou, s otvorem a přípravou pro kamerový modul a s otvorem pro přístup ke konektoru GPIO.

Byl pro vás článek přínosný?