Hlavní navigace

Raspberry Pi můžete vybavit TV tunerem. Přijimač podporuje i DVB-T2

18. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výstavba DVB-T2 je v plném proudu. Čechy v příštích dvou letech čeká nákup nových přijímačů, pokud budou i nadále chtít sledovat bezplatné pozemní vysílání. Nejlevnější set-top boxy stojí od 600 Kč, zajímavou alternativou pro kutily může být novinka určená pro minipočítače Raspberry Pi. Britská nadace, jež za malinovými počítači stojí, totiž uvedla tzv. Raspberry Pi TV HAT. Jde o malou kartičku velikostí odpovídající RPi Zero, kterou zapojíte do 40pinového konektoru GPIO. Na ní se nachází tuner Sony CXD2880 schopný příjmu DVB-T i DVB-T2 a konektor pro anténní koaxiál. HAT bude fungovat se všemi RPi kromě modelu 1B, tvůrci ale doporučují verze 2, 3 a 3B+.

Velkou nevýhodou ovšem zůstává zastaralý hardware malin. Jejich videodekodér si nerozumí s formátem HEVC/H.265 používaným v DVB-T2, takže obraz bude muset zpracovat hlavní procesor. A ten nebude mít dostatek výkonu na dekódování českého Full HD (1080p50).

Raspberry Pi však nemusí sloužit jako přehrávač, ale jako server. Nadšenci mohou nechat tuner pouze zpracovat datový proud s vysíláním, a to pak přes síť streamovat do domácích přehrávačů, mobilů, tabletů, počítačů apod., které už se o dekódování postarají samy.

Modul Raspberry Pi TV HAT u nás prodává certifikovaný rpishop.cz za 585 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?