Hlavní navigace

Roaming v EU bude většinou bez poplatků i limitů. Operátoři si ale budou hlídat zneužití

22. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původní návrh, jak přesně bude vypadat bezpoplatkový roaming, vzal rychle za své. Předseda Evropské Komise Juncker jej pár dnů nato zrušil a nechal vypracovat nový. A ten přišel překvapivě brzy. Jak tedy budeme od 15. června 2017 volat, psát a datovat na území jiných členských států EU?

Všechny mobilní služby budou v zahraničí za domácí ceny, tj. bez příplatku. Na dovolené nebo pracovní cestě budete normálně čerpat volné jednotky a u tarifů bez volných jednotek pak platit běžné sazby. Komise ale nechce dopustit zneužití, aby si lidé nakupovali výhodné tarify v zahraničí a ty používali doma. Proto spolu s koncem poplatků navrhuje pravidla FUP (free usage policy), která definují, co ještě je běžné užití a kolik si případně budeme připlácet, pokud bychom roaming zneužívali.

Klasické SIM karty podle T-Mobile zmizí do 10 let

V původním návrhu měli občané EU garantováno minimálně 90 dní bezpoplatkového roamingu za rok a minimálně 30 dní v kuse. Nová pravidla tato jsou bez limitů, ale zároveň i bez garance. Zneužívání si budou hlídat samotní operátoři a zatím nevíme, podle jakého klíče. Pravidla jsou vágní:

Za zneužití se bude považovat

  • Pokud bude využitý objem domácích jednotek zanedbatelný ve srovnání s tím zahraničním.
  • Pokud bude SIM karta používána převážně v zahraničí a ve zbytku roku bude neaktivní.
  • Pokud si zákazník koupí více předplacenek a ty bude v roamingu postupně střídat. (Tj. nakoupíte si levné polské SIMky a budete je používat v ČR celý rok.)
  • Pokud operátoři zjistí, že se jejich SIM karty hromadně prodávají v zahraničí.

Z výše napsaného není jasné, co přesně znamená „zanedbatelný“ nebo „převážně“. Nebo jak se bude zneužívání počítat, jestli k průměrné denní/týdenní/měsíční/roční spotřebě apod. Tyto definice budou – zdá se – na operátorech. Ti podle Komise musí uživatele upozornit na přesné znění pravidel i moment, kdy už dochází ke zneužití.

Pokud k němu doje, mohou si zaúčtovat příplatek v maximální výši 0,04 € za minutu hovoru, 0,01 € za SMS nebo 0,0085 € za megabajt dat. Stejný příplatek si mohou zaúčtovat, pokud by v některé členské zemi došlo k prudkému zdražení služeb a roaming by se pro operátora stal výrazně nevýhodným, tj. musel by sám zdražit domácí ceny. Povolení k zavedení automatických příplatků musí udělit místní regulační úřad, u nás ČTÚ.

O aktuálním návrhu bude komise ještě jednat s BERECem (sdružení členských regulačních úřadů), členskými zeměmi i samotnými operátory. Konečný návrh by komise měla přijmout do 15. prosince 2016. Pak o něm budou hlasovat evropští poslanci a budou muset schválit členské země.

Současný a budoucní roaming

Služby v EU Od 1. července 2014 Od 30. dubna 2016 Od 15. června 2017
odchozí hovory strop 0,19 € (6,27 Kč s DPH) domácí cena + 0,05 € (1,64 Kč s DPH) domácí cena + někdy 0,04 € (1,30 Kč s DPH)
příchozí hovory strop 0,05 € (1,65 Kč s DPH) 0,01 € (0,33 Kč s DPH) bez poplatku
SMS strop 0,06 € (1,98 Kč s DPH) domácí cena + 0,02 € (0,65 Kč s DPH) domácí cena + někdy 0,01 € (0,33 Kč s DPH)
MB dat strop 0,20 € (6,60 Kč s DPH) domácí cena + 0,05 € (1,64 Kč s DPH) domácí cena + někdy 0,0085 € (0,28 Kč s DPH)

Zdroj: EU

Byl pro vás článek přínosný?