Hlavní navigace

Italští robotici se opět vytáhli. Tento robopes udrží balanc na dvou nohách

4. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: IIT
Čtyřnozí roboti toho už zvládnou hodně. Nejpopulárnější je zřejmě robopes od Boston Dynamics, kterého ani nelze snadno úmyslně vyvést z rovnováhy. Nestále však pro vyvažování přešlapuje. Italští robotici z Instituto Italiano di Tecnologia teď učí podobného robota balancovat na dvou.

Jejich robotický přítel člověka tak dokáže stát na dvou nohách (ne těch zadních) a přestože váží 90 kilogramů, dokáže stylem pata-špička přejít most úzký pouze 6 centimetrů. A přesně k takovým úkonům se takový robot hodí, neboť se může dostat na místa, kam ostatní roboti ne. Zvládá také měnící se povrch.

O Instituto Italiano di Tecnologia (IIT) a jejich robotech jsme již psali, před dvěma lety to zkoušeli se šesti nohama a postavili „kentaura“. Tehdy jim šlo také o dobrou stabilitu. Roboti z IIT už umí řadu kousků, třeba utáhnou letadlo. Italové je vyvíjejí už 13 let a jejich roboti se jmenují HyQ.

I přes svou šířku a hmotnost dokáže HyQ balancovat na velmi úzkém povrchu. Noha tohoto robota je široká 4 cm a na každé straně potřebuje už jen po centimetru pevné plochy. Dalším milníkem tak zřejmě bude robot zvládající chůzi po laně.

zdroj:IIT, engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.