Hlavní navigace

Rozhodnuto. Protipirátská ochrana se stala součástí WWW

19. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Pixabay

Letos v červenci Tim Berners-Lee, zakladatel webu a ředitel World Wide Web Consorcia (W3C), doporučil, aby se protikopírovací ochrana stala součástí standardu HTML5. Měl i své kritiky mezi kolegy z W3C, kteří proti jeho rozhodnutí odvolali. Kvůli tomu nakonec jeho rozhodnutí muselo potvrdit ještě hlasování Výboru. K tomu došlo tento týden, 108 členů podpořilo Bernerse-Leeho, 57 bylo proti a 20 se zdrželo hlasování. Návrh byl tedy přijat. Samotná ochrana (DRM) nebude na webu ani v prohlížečích povinná a HTML5 ani nedefinuje její přesnou podobu. Standardizováno bylo pouze rozšíření Encrypted Media Extensions (EME), které bude prostředníkem mezi webovým prohlížečem a konkrétním uzavřeným DRM, respektive komponentou Content Decryption Module (CDM), jenž dílo chráněné pomocí DRM dešifruje. Berners-Lee říká, že DRM by tady bylo i bez W3C. Standardizace ale pomůže k tomu, aby všichni využívali jedno rozhraní. Ještě donedávna DRM v prohlížečích fungovalo jen díky Flash Playeru, Silverlightu a dalším doplňkům. EME již ale ve většině moderních prohlížečů stejně dostupné je (Chrome, Firefox, Safari, Opera i Edge). Využívá jej i Netflix a v budoucnu bude sloužit k ochraně také u dalších videoslužeb.

První reakce

Oživeno (13:25): Standardizace EME má první „oběť“. Organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) oznámila, že odchází z W3C. EFF zavádějí ochrany DRM od začátku kritizuje a mimo jiné se postarala o to, že se vůbec poprvé v historii W3C povedlo odvolat proti rozhodnutí Bernerse-Leeho.

EFF vadí, že W3C jde na ruku mediálním korporacím, které chtějí chránit svá díla a obtěžovat ochranou uživatele. Nejde přitom o možnost kopírovat filmy na internetu, ale fakt, že DRM podle EFF znemožní vytvářet alternativní přehrávače pro lidi s různými druhy postižení. Ochrana prý také zkomplikuje práci internetovým archivům.

Byl pro vás článek přínosný?