Hlavní navigace

Ruský výrobce procesorů Baikal v bankrotu? Zatím úplně ne, ale problémy kolem něj krouží

6. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Baikal Electronics
Vlastní domácí procesory měly Rusku přinést počítačovou nezávislost na „prohnilém západě“, ale firma, která je měla vyrábět, zřejmě sama není úplně zdravá.

Už jsme v minulých letech vícekrát psali o ruském výrobci procesorů Baikal Electronics, který je součástí snah tohoto státu mít vlastní autonomní počítačový průmysl (i když Baikaly používají technologie licencované ze západu, jako jádra ARM). Tato snaha je ale asi ohrožená, objevily se dokonce zprávy o likvidaci firmy. Ty nejsou úplně přesné, protože bankrot nepostihl přímo Baikal, ale smyčka se asi stahuje.

Firma Baikal Electronics je známa už poměrně dlouho. V roce 2015 jsme psali o jejím MIPS procesoru Baikal T1000 pro embedded zařízení, loni o výkonnějším (nicméně i tak dost zastaralém) ARM procesoru Baikal M1000, jenž měl ambice pohánět servery i PC. A do budoucna měly vzniknout i docela výkonné procesory s architekturou ARM Neoverse (srovnatelné tedy třeba s Gravitony od Amazonu, jen s několikaletým zpožděním).

To je teď asi všechno minimálně nejisté, protože Rusko pod sankcemi nedostane nové technologie od firmy ARM a současně nebude moci čipy vyrobit v továrně tchajwanského TSMC, které mělo být tzv. foundry partnerem. V Rusku není šance tyto procesory vyrobit, protože jeho vlastní polovodičové továrny jsou zastaralé a i dnešní plány vlády na jejich revitalizaci by je dostaly jen do stavu, kdy budou za západem pozadu o dvacet let. Šance na výrobu je tak asi jedině v čínských továrnách SMIC.

Vztah T-Platforms a Baikal

A do tohoto přichází zpráva, že kolem Baikalu krouží insolvence a bankrot. Situace je ovšem trošku složitější. Zatím zřejmě není v bankrotu přímo Baikal, ale mateřská, nebo respektive dřívější mateřská firma. Baikal založila v roce 2012 jako dceru ruská společnost T-Platforms, která stavěla v Rusku superpočítače a servery. Tehdy byly založené na normálních procesorech a GPU (od Intelu, Nvidie, AMD), ale již před invazí Ruska na Krym se T-Platforms dostala na americké sankční seznamy kvůli údajným dodávkám těchto technologií subjektům provádějícím výzkum jaderných zbraní a další vojenské účely. Po útoku Ruska na Ukrajinu v roce 2014 pak definitivně musela přeorientovat na snahu používat vlastní ruské procesory.

Prezentace ruského procesoru Baikal BE M1000 03 Ruský procesor Baikal BE-M1000 (zdroj: Technolong)

Podle Antova Shilova píšícího pro web Tom's Hardware je to asi hlavní důvod jejího eventuálního konce, neboť tyto procesory jednoduše nejsou konkurenceschopné, ale nadto také asi byly problémy s jejich dodávkami a tím, že se jejich reálná dostupnost proti plánům ještě opozdila. T-Platforms měla na jednu stranu štěstí, že pro nekonkurenceschopné produkty našla odbyt v ruských státních úřadech (díky tomu, že šlo o domácí platformu považovanou za bezpečnější, a šlo i o cílenou podporu). Jenž ani tyto zakázky nebyla schopná uspokojit.

V březnu 2019 byl například zatčen tehdejší šéf T-Platforms kvůli tomu, že nedodal smluvně ujednaných 9000 počítačů s procesory Baikal (což je mimochodem zajímavý údaj ohledně objemů, které tyto státní zakázky pro program lokálních procesorů generují) ruskému ministerstvu vnitra a stále mu hrozí 10 let ve vězení. V tom samém roce byla ruskými úřady pohnaná k soudu i přímo firma Baikal, zřejmě ze stejného důvodu, tedy že státem sponzorovaný vývoj nesplnil své sliby.

Prezentace ruského procesoru Baikal BE M1000 01 Prezentace ruského procesoru Baikal BE-M1000 (zdroj: technolong)

Přímo někdejší firma T-Platforms je v insolvenčním řízení od roku 2020, ale tento týden byl vyhlášen bankrot s tím, že její majetek je nižší, než jaká je výše jejích dluhů. Jak jsme ale již upozornili, toto není přímo Baikal, ale mateřská firma, kde má část podílu stát a majoritní část původní zakladatel. Jak moc ohrožený je přímo Baikal, není úplně jasné. T-Platforms v něm vlastní již zřejmě jen minoritní podíl, protože v roce 2020, zřejmě kvůli vlastním problémům, 60 % Baikalu prodala jiné firmě (Varton).

To, že Baikal vyrábí nekonkurenceschopný produkt a pro zákazníky, kterým to nevadí (vláda), zase není schopný dodržet termíny, se tím asi ale nevyřešilo. Zvlášť když teď firma musí řešit, že s ní přerušil spolupráci ARM i TSMC. Pokud má přežívat, bude proto asi potřebovat další státní podporu. Uvidíme, zda ruská vláda bude mít dál zájem ji do firmy investovat.

Počítače iRU Opal a all in one iRU Agat s procesory Baikal BE M1000 Počítače iRU Opal a all in one iRU Agat s procesory Baikal BE-M1000, které měly sloužit ruským úřadům (zdroj: Baikal Electronics)

Že ani Baikal není bez problémů, možná naznačují momentálně nedostupné webové stránky společnosti. Najdete na nich jenom banner říkající, že procházejí údržbou. Není to nicméně, jako kdyby vypršela doména nebo byly vypnuté servery, takže pořád může dojít spíš k nějaké restrukturalizaci či třeba zestátnění (respektive převzetí onoho minoritního podílu, který stále patří T-Platforms) spíše než ke scénáři, kdy by Baikal s celým vývojem a týmem inženýrů zanikl. Jak moc je ochoten Baikal dotovat a sanovat nový majoritní vlastník Varton, nevíme.

Cloud24

Tip: Rusko chystá vlastní lokální NVMe SSD s vlastními PCIe 4.0 řadiči. Ale dopadlo to jako vždycky

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?