Hlavní navigace

Pixelová válka opět začíná. Samsung do mobilů nacpe 48Mpx foťáky

30. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není to tak dávno, co se výrobci mobilů chlubili 20Mpx foťáky. Na této úrovni už ale zůstalo víceméně jen Sony, ostatní zachovali nebo snížili rozlišení na 16 či 12 Mpx. Má to své výhody, stejně velký snímač s nižším rozlišením má lepší citlivost na světlo, takže může mít detailnější, méně zašuměné snímky a s vyšším dynamickým rozsahem.

Huawei ale tento trend opět obrátil, když letos do telefonů P20 Pro (recenze) a Mate 20 Pro (recenze) integroval 40Mpx foťáky dodané Sony (čipy IMX600). A Samsung jej v tom bude následovat. Představil nové senzory IsoCell Plus GD1 a GM1 které nabídnou rozlišení 32 a 48 Mpx.

Novou technologii Korejci představili již v létě, kdy oznámili, že dokázali jednotlivé pixely lépe izolovat, aby zvýšili množství dopadajícího světla při mikroskopických velikostech. Doposud se používaly nanejvýš body o velikosti 1 μm, IsoCell Plus laťku posunul na 0,8 μm.

Samsung IsoCell GM1 a GD1 Samsung IsoCell GM1 a GD1

Sony IMX600 je čip o velikosti 1/1,7", s rozlišením 40 Mpx a 1μm pixely. Samsung GM1 je menší (1/2"), má 48 Mpx, každý bod má délku 0,8 μm. Stejně jako Sony umí Samsung spojit čtyři pixely do jednoho virtuálního o velikosti 1,6 μm.

Vtip je v tom, že pokud je dostatek světla, snímač může fotit v plném rozlišení. V temnější scéně se obrázek převzorkuje na čtvrtinové rozlišení (tedy 12 MPx), který oproti standardní 12Mpx fotce (typicky s 1,4μm nebo 1,22μm pixely) bude mít méně šumu a lepší barevné rozlišení, protože se eliminuje vliv Bayerovy masky.

Samsung uvádí, že nové snímače právě začal vyrábět ve velkém, takže se s nimi setkáme v mobilech již příští rok. Možná se dostanou i do Galaxy S10 nebo Note10. Huawei si pro řadu P30 a Mate 30 zase nejspíš brousí zuby na nový senzor Sony IMX586, který má stejné papírové parametry jako IsoCell GM1.

Byl pro vás článek přínosný?