Hlavní navigace

The Wall: Samsung ukázal 146" televizi využívající MicroLED. Tahle technologie nahradí OLED

Sdílet

Zdroj: Redakce
Šuškanda se ukázala jako pravdivá

, Samsung na lasvegaský CES skutečně přivezl obří televizor postavený na technologii MicroLED. Zázrak se jmenuje The Wall (stěna) a podle korejského výrobce využívá modulární konstrukci sestavenou z menších bloků, které lze k sobě bezešvé připojit. Vznikat tedy mohou menší i větší obrazovky. A to je téměř vše, co zatím víme.

Samsung nepotvrdil rozlišení displeje. V listopadu se mluvilo o 4K, což by při takové úhlopříčce znamenalo poměrně malou hustotu pixelů. Sdělil jen jas, který má dosahovat až 2000 nitů, tedy zhruba dvojnásobek současných špičkových televizorů.

O dostupnosti ani ceně nepadlo slovo, ale Samsung se již nejspíš připravuje na zahájení komerční produkce. Na MicroLEDu jsou prý postavené také modulární obrazovky Cinema Screen, jimiž chce Samsung v kinech nahradit plátna a projektory. Spíš než výroby milionů kusů za tisíce korun ale očekávejte tisíce kusů za miliony korun. Tak už to u nových technologií chodí.

The Wall od Samsungu The Wall od Samsungu

V čem je MicroLED jiný? Technologie vynalezená v roce 2000 využívá barevné mikrodiody, které samy produkují obraz. Na rozdíl od OLEDu ale diody nejsou organické, takže jim nehrozí (tak rychlé) zastarávání. MicroLED využívá anorganické diody z nitridu gallitého (GaN), které najdeme i v LED podsvícení LCD panelů, ale tady nebudou mít velikost počítanou v milimetrech, nýbrž mikrometrech.

LED (vlevo) vs. MicroLED (vpravo) LED (vlevo) vs. MicroLED (vpravo)

Na papíru jde o technologii, která nemá chybu. Slibuje velkou škálovatelnost úhlopříček. Z principu bude mít dokonale homogenní obraz, perfektní kontrast (černá je černá), špičkové barevné podání, násobně vyšší jas při stejné spotřebě, vyšší zobrazovací frekvence i kratší dobu odezvy. A nebude trpět na vypalování obrazu. O MicroLED se zajímá i Sony nebo Apple (a nejspíš i další výrobci), takže vývoj nebude táhnout pouze Samsung. Budoucnost patří anorganice.

Mimochodem: Stejnou technologii nejspíš budeme vídat s různými názvy. Sony jí nazývá Crystal LED. Už jsme se setkali také se zkratkami mLED, µLED nebo iLED (inorganic LED). Možná by stačilo i pouhé LED, jenže to si výrobci televizorů přivlastnili u LED TV, kde jsou diody určené pouze pro podsvícení LCD.

Byl pro vás článek přínosný?