Hlavní navigace

Samsung vyrobil první 4K OLED pro notebooky. Prodávat se budou ještě letos

23. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

U highendových telefonů je již dnes takřka pravidlem, že nabízejí OLED displej. Samsung by chtěl LCD vyštípat i z prémiových notebooků. Dnes oznámil, že v únoru rozjede velkovýrobu 15,6" OLED panelů s rozlišením 3840 × 2160 px. Spolupracuje s výrobci počítačů na rychlé adopci nových displejů. Jejich svědky jsme už možná byli nedávno na CESu. Jistě to nevíme. Samsung seznam partnerů neprozradil. A výrobci zase neřekli, kdo jim panely dodá.

Notebooky s patnáctipalcovými 4K OLEDy nicméně představily společnosti Alienware (M15, G15), Dell (XPS 15), HP (Spectre x360 15) nebo Lenovo (Yoga C730). Posledně zmíněný výrobce byl mimochodem první, kdo vyrobil notebook s OLEDem. Šlo o jednu z edic Thinkpadu X1 z roku 2016. Samsung rovněž vyrábí přenosné počítače, takže jeho zástupců se nejspíš také dočkáme.

Nový panel zobrazí 34 milionů barev (prý o 70 % víc než „běžné LCD“) a plně pokryje gamut DCI-P3. Nabídne široký rozsah jasů od 0,0005 do 600 nitů, takže pixely vykreslí hlubokou černou, ale zároveň budou velmi jasné, aby byly dobře čitelné i na slunci. Samozřejmostí je HDR, panel také splňuje novou specifikaci DisplayHDR True Black.

notebook OLED Samsungu Prototyp 15palcového notebooku s OLED displejem od Samsungu

OLED panely budou tenčí než LCD, o spotřebě ale Samsung mlčí. Stejně tak zapomněl zmínit retenci obrazu, tedy staré známé vypalování. V televizním byznysu rozjel velkou kampaň proti OLEDům od LG, na počítačích ale obraz bude k vypalování mnohem náchylnější, protože na něm budou dlouhodobě svítit statické panely a lišty.

TIP: Japonští výrobci dostanou na trh OLED monitory pro PC, i herní

Byl pro vás článek přínosný?