Hlavní navigace

Seagate uvádí 18TB pevné disky IronWolf Pro pro NAS. Bez SMR, jen s technologií TDMR

7. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Seagate
Pevné disky na magnetickém principu zase mají vyšší kapacitu. Seagate teď začal nabízet HDD pro NASy s kapacitou 18 TB. A mají klasické plotny, ne SMR.

Letos se začaly prodávat 18TB pevné disky, čímž tato technologie, dnes se už moc nehřející na výslunní popularity, ale pořád nezbytná k ekonomickému skladování velkého množství dat, opět posunula dál v tom, jaké kapacity „ložné plochy“ nabízí.

Zatím byly 18TB modely k mání od Western Digital (řada Ultrastar DC a také běžnější WD Gold), ale teď se nabídka rozšíří (a vznikne konkurence), protože už 18TB disky začíná nabízet také Seagate.

18TB Seagate IronWolf: CMR/TDMR, ne SMR

Seagate zdá se uvádí 18TB disk nejdříve ve své řadě pro NAS, respektive řadě pro NAS pro náročnější IronWolf Pro; běžné modely IronWolf zatím končí na 16TB. V řadě IronWolf Pro přichází model s kapacitou 18 TB pod označením ST18000NE00. Jde o 7200otáčkový disk pochopitelně v 3,5" provedení a rozhraním SATA (6 GB/s).

Disk má 256MB cache (WD je štědřejší s 512 MB) a podle výrobce je maximální udržitelná sekvenční rychlost 260 MB/s. Uvnitř je úložiště tvořeno devíti plotnami, což je dnes maximum toho, co lze do pouzdra zabudovat (víc by mohlo dosáhnout použití tenčích skleněných ploten, ale zatím se nezdá, že by k nim výrobci přikročili).

Seagate IronWolf Pro 18TB Seagate IronWolf Pro 18TB (Zdroj: Seagate)

Disk je plněný héliem, jak je dnes u největších enterprise modelů norma. Héliové plnění poměrně značně snižuje spotřeby disků s velkým množstvím ploten, takže při aktivitě hlaviček potřebuje HDD 8,0 W, v nečinnosti jen 5,2 W. Naopak hlučnost je vysoká. Aktivita hlaviček má dosahovat hluku až 32 dB, při nečinnosti jen samotná rotace generuje 28 dB. Takže na doma tyto disky nebudou moc dobrý nápad.

Plotny jsou klasicky bez SMR (čili „CMR“), ale také konvenčního typu. Není zde tedy ještě použitý zápis HAMR/MAMR ani nic podobného (toto ale odpovídá předchozím informacím, 18TB a 20TB kapacity měly být ještě dosažené bez energeticky asistovaného zápisu). Je nicméně použitá technologie TDMR.

Seagate uvádí, že disk je vhodný pro velké NAS s až 24 pozicemi pro HDD, jsou integrované senzory rotačních vibrací pro zvýšení spolehlivosti. A také pro nepřetržitý provoz 24 hodin/7 dní v týdnu. Firma orientačně uvádí, že se počítá se zátěží nějakých 300 TB zápisu ročně (což neznamená, že by se povrch ploten opotřebovával tak jako NAND v SSD). Záruka je pětiletá.

U nás zatím obchody 18TB IronWolfa (model ST18000NE00) neregistrují. V EU ale už obsadil katalogy některých eshopů za ceny začínající na nějakých 573 až 579 eurech. To by u nás znamenalo cenu od nějakých 15 200 Kč.

Galerie:Historické předpovědi zvyšování kapacit disků HDD

Zdroje: Seagate, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?