Hlavní navigace

Nechcete platit servisní poplatek Skylinku? Alternativou může být Karta ČT

24. 1. 2020

Sdílet

Zdroj: ČT

Skylink od března opět zvyšuje servisní poplatek, takže roční sledování programů, které jsou jinak zdarma šířené v pozemním vysílání DVB-T/T2 (byť často v horší kvalitě) tak vyjde na zhruba 1500 Kč. Jak už jsme na Cnews.cz několikrát opakovali, až do září 2012 žádný takový poplatek nebyl a ke sledování základních českých stanic stačila pouze dekódovací karta. Omezeně to tak může fungovat i dnes.

Moc se o tom nemluví, ale existuje alternativa v podobě Karty ČT. Česká televize se v roce 2012 dohodla se společnosti M7 Group (vlastník Skylinku) a nabízí všem koncesionářům nebo lidem od poplatku osvobozeným možnost sledovat všechny stanice ČT ze satelitu zadarmo. Na této stránce můžou zažádat o konverzi karty Skylink Irdeto či Irdeto ICE (nikoliv starých Cryptoworks) na Kartu ČT. K převodu dojde do pěti dnů.

TIP: Koncesionářské poplatky: Jak je to s placením za mobil a počítač?

Vysílání běží ze stejné družice Astra 3B (23,5°), takže diváci nemusí nikam otáčet parabolu ani přelaďovat přijímač. Z podstaty věci ale vyplývá, že nebudou moci sledovat většinu ostatních stanic jako Nova, Prima, Barrandov apod. Výjimkou jsou jen programy, které nevyužívají žádné šifrování a k jejich příjmu nejsou potřeba žádné karty (tzv. FTA, free to air). V českém znění jako FTA vysílají ČT 24 HD, Noe HD, Regionální televize a hudební stanice Óčko, Óčko Star, Šlágr 1, Šlágr 2, Relax a Rebel.

Jak primárně sledujete televizi?

Byl pro vás článek přínosný?