Hlavní navigace

Koncesionářské poplatky: Jak je to s placením za mobil a počítač?

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncesionářské poplatky jsou zákonem stanovené měsíční odvody za vlastnictví televizního nebo rozhlasového přijímače, ze kterých je financován provoz veřejnoprávních médií, tedy Českého televize a Českého rozhlasu. Aktuálně v roce 2018 musíte měsíčně platit 45 Kč za rozhlas a 135 Kč za televizi. Fyzické osoby hradí poplatky za jednu domácnost, právnické za každý přijímač. Kdo neplatil, přestože měl, musí doplatit dlužnou částku a přirážku ve výši 5000 Kč za rozhlas a 10 000 Kč za televizi. Platit musí všichni (kromě výjimek níže), kteří mají patřičné přijímače, přestože ČT ani ČRo nesledují či neposlouchají.

Kdo nemusí platit koncesionářské poplatky

Od placení jsou osvobozeny domácnosti, ve kterých se nachází alespoň jeden člověk s úplnou nebo praktickou slepotou či hluchotou. Dále ti, jejichž čisté měsíční příjmy (celé domácnosti) za uplynulé čtvrtletí jsou nižší než 2,15násobek životního minima. Tuto skutečnost musí co tři měsíce dokazovat. Co je životní minimum, poradí Finance.cz.

Logicky také nemusí platit ti, kteří nemají rozhlasový nebo televizní přijímač. Za přijímač se přitom považuje zařízení schopné příjmu pozemního, satelitního, kabelového nebo IPTV (staví se na úroveň kabelového) vysílání.

  • Rádiové poplatky musíte ve většině případů hradit, i když máte jen televizi. Digitálním televizním vysíláním se totiž šíří také stanice Českého rozhlasu.
  • PC monitory, projektory nebo různé formy osobních počítačů se za přijímače nepovažují. Výjimkou jsou ty, které náhodou televizní nebo rádiový tuner obsahují.
  • Na počítači můžete sledovat internetové streamy České televize (iVysílání) a Českého rozhlasu (iRadio) i bez koncesionářských poplatků. Počítač v takovém případě přijímačem, jak jej definuje zákon, není.
  • Mobilní telefon se za televizní ani rádiový přijímač nepovažuje (díky zákonu od roku 2010), přestože může obsahovat FM rádio nebo třeba DVB-T tuner. Tuner však musí být neoddělitelnou částí zařízení. Za externí tunery k mobilům se už platit musí.

Mobily a počítače jsou bez koncesionářských poplatků*

Z výše uvedeného vyplývá, že domácnosti, kde máte jen mobily a běžně vybavené počítače, nemusíte ČT ani ČRo nic platit. (Samozřejmě nesmíte vlastnit ani autorádio.) Oběma médiím o tom musíte dát vědět pomocí formuláře (zde ČT a ČRo).

CS24

Určitou šedou zónou, na kterou zákon výslovně nemyslí, je sledování placené internetové televize na počítači. O2 TV a spol. mohou fungovat i bez zvláštních krabiček a z technického hlediska jde o rovnocenné řešení jako bezplatné sledování streamu z iVysílání. Existují také tablety a FM/DVB-T tunerem. Je však tablet víc mobil, nebo naopak počítač, u kterého by již přítomnost FM/DVB-T tuneru byla důvodem k placení koncesionářských poplatků? Odpověď momentálně zjišťujeme.

Kompletní znění Zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, najdete na webu ministerstva kultury.

Byl pro vás článek přínosný?